Forever Home

(SeaPRwire) –   Rumah saya sangat buruk. Ia kelihatan seperti seseorang membina sebuah gereja mega evangelis di sebuah kawasan perumahan dan cuba menukarnya menjadi rumah keluarga tunggal dengan memasang tingkap murah dan skallop vinil.

Jika anda tidak percaya bahawa ia buruk, ini buktinya: Di salah satu pasaran perumahan terpanas dalam sejarah baru-baru ini, ia diletakkan untuk dijual selama sembilan bulan sebelum kami membuat tawaran rendah pada awal 2023.

Terdapat banyak perkara baik tentangnya: ia luas, lokasinya baik, penuh cahaya, dan ia tidak memerlukan banyak kerja. Masih, apabila seorang kawan baru-baru ini bertanya sama ada ia adalah “rumah selamanya,” saya mendapat perasaan cemas di perut. Hidup di gereja mega? Selamanya? Bagaimana saya boleh?

Konsep “rumah selamanya” menjadi sangat popular dalam 15 tahun terakhir – bahkan sebelum kenaikan rancangan HGTV, Property Brothers: Forever Home. Idea ini adalah rumah ini akan menjadi tempat anda membesarkan anak-anak, satu yang sempurna atau yang akan anda gunakan banyak wang untuk membuatnya sempurna, satu yang akan memenuhi semua harapan dan impian anda. Ia berlawanan dengan “rumah permulaan”, yang kadang-kadang boleh ditukar ganti dengan “rumah impian”.

Ia adalah konsep yang agak baru. Istilah itu jarang digunakan sehingga pertengahan 2000-an, mengikut Google Ngram, yang mencari berapa kali frasa digunakan dalam sumber cetak. Rujukan kepada “rumah selamanya” mula meningkat dengan mendadak pada 2010, dan hari ini istilah itu meresap – ia digunakan 5,630 kali dalam senarai hartanah jualan di Amerika Syarikat pada Januari, mengikut analisis Zillow.

Lonjakan penggunaannya berkait rapat dengan masa ekonomi Amerika Syarikat masih pulih dari Kemelesetan Hebat. Pasaran perumahan berada dalam keadaan buruk, dengan jumlah rumah yang dijual kurang dan harga masih menurun. Istilah “rumah selamanya” mungkin mendapat populariti di kalangan ejen hartanah sebagai cara untuk meyakinkan orang bahawa nilai jualan semula rumah tidak semestinya penting, kata Matthew Lasner, sejarawan alam bina yang merupakan profesor di Hunter College. “Saya fikir ia tentang meyakinkan orang bahawa pada masa harga air di bawah dan harga sangat tinggi atau sangat berfluktuasi – semua yang kita lihat dalam 15 tahun lepas – ia masih bermakna untuk membeli ‘sekarang’,” katanya.

Selepas itu, sebab utama kebanyakan Amerika membeli rumah dalam 50 tahun lepas adalah kerana mereka melihatnya sebagai pelaburan yang baik. Anda boleh mendapat pinjaman berjamin kerajaan, layanan cukai yang menguntungkan, dan duduk sambil rumah anda meningkat nilainya. Pemilikan rumah, kata orang, adalah cara terbaik untuk mencipta kekayaan generasi di Amerika Syarikat. Tetapi ia tidak begitu pada tahun 2007 hingga 2011, apabila harga sebenarnya jatuh – dan apabila istilah “rumah selamanya” mula meningkat populariti.

Idea tidak terlalu memikirkan nilai jualan semula rumah mungkin bermakna pada 2010. Tiada cara untuk mengetahui arah pasaran, dan terdapat faktor lain yang lebih penting daripada nilai jualan semula pada masa itu, kata Lasner. Jika orang suka rumah, kawasan, dan mampu membelinya, mereka boleh anggap rumah itu sebagai “rumah selamanya”, dan jangan terlalu memikirkan sama ada pasaran akan terus merosot.

Tetapi memikirkan rumah sebagai “rumah selamanya” menjadi kurang berguna sejak 2020, apabila harga melonjak dan stok perumahan hilang. Jika, pada 2010, ia adalah cara untuk menenangkan orang yang membeli rumah dalam pasaran tidak menentu, ia kemudiannya berubah menjadi cara untuk memaksa orang mencari rumah “sempurna” – dan gunakan lebih wang daripada sepatutnya. Idea mencari “rumah selamanya” anda mencetuskan dua realiti Amerika Syarikat hari ini: terdapat kekurangan perumahan yang besar sekarang, tetapi masih orang kaitkan banyak martabat diri kepada rupa rumah mereka.

Pembinaan rumah keluarga berkembang secara signifikan selepas Kemelesetan Hebat, dan terdapat kurang daripada yang diperlukan Amerika Syarikat hari ini. Kekurangan ini menyebabkan harga naik pada masa kadar faedah meningkat, yang bermakna orang perlu membayar lebih untuk kurang.

“Terlalu banyak maklumat di luar sana tentang rupa rumah sempurna, semua orang rasa mereka layak mendapatkannya,” kata Liz Brown, ejen hartanah Virginia yang mengatakan bahawa dia terpaksa sentiasa menurunkan harapan pelanggan apabila mereka mula mencari. Mungkin lebih mudah untuk mencari rumah “sempurna” pada, katakan, 2017, apabila dia boleh menunjukkan pelanggan 30 rumah dalam julat harga mereka dan mereka suka 10. Kini, katanya, tiada apa untuk dilihat, dan apabila rumah hebat muncul, ia pergi dalam sehari kepada seseorang membayar tunai.

Pelanggan memberitahu Brown mereka mahu membeli rumah dan membesarkan anak-anak di sana, seperti ibu bapa mereka, tanpa menyedari betapa sukarnya sekarang. Pada 2022, harga jualan purata untuk rumah keluarga adalah 5.6 kali ganda lebih tinggi daripada pendapatan isi rumah purata, lebih tinggi daripada apa-apa titik dalam rekod sejak 1970-an, mengikut Harvard Joint Center for Housing Studies. Masih, Brown mengatakan pelanggannya enggan merancang untuk tinggal di rumah selama 3 hingga 5 tahun dan kemudian menjualnya dan berpindah – mungkin kerana sesiapa yang menunggu untuk membeli rumah sehingga selepas 2020 telah belajar betapa tinggi harga atau kadar faedah boleh tiba-tiba naik, menghalang mereka dari pasaran.

Akibatnya, orang berpindah kurang dan kurang. Pada Disember 2023, purata pemilik rumah Amerika telah tinggal di rumah mereka selama 11.9 tahun, naik dari 6.5 tahun pada Disember 2005, mengikut data yang dianalisis oleh laman pensenaraian rumah Redfin. Ini sebahagiannya kerana hampir dua pertiga rakyat Amerika mempunyai kadar faedah di bawah 4% dan tidak mahu kehilangannya. Tetapi sebelum kadar menjunam ke tahap sejarah rendah, rakyat Amerika telah berpindah kurang daripada dahulu. Dari 1945 hingga 1990, kira-kira 15% hingga 20% rakyat Amerika berpindah setiap tahun. Bahagian itu telah menurun setiap tahun sejak, dan kini berada pada kira-kira 10%.

Saya tidak mengatakan bahawa satu-satunya sebab rakyat Amerika tidak berpindah adalah kerana mereka menunggu “rumah selamanya” mereka, tetapi mencari kesempurnaan tentunya tidak membantu. Satu kajian oleh syarikat perpindahan Mayflower pada 2022 mendapati 81% orang berkata bahawa mencari “rumah selamanya” sempurna adalah faktor paling penting dalam memutuskan untuk membeli.

Apabila harga perumahan membentuk bahagian besar pendapatan rakyat Amerika, sukar untuk menyalahkan mereka mahu meletakkan semua wang ke dalam sesuatu yang “sempurna.” Kenaikan HGTV dan Instagram menunjukkan rupa rumah indah boleh kelihatan – dan membuatnya kelihatan seolah anda boleh menukar rumah buruk ke rumah impian dalam masa 30 minit. “Ini tentang sifat fotografi budaya dalam zaman Internet,” kata Lasner, profesor Hunter College.

Hartanah tidak dahulu begitu visual. Ia tidak sehingga Kemelesetan Hebat bahawa ejen mula kerap “menata” rumah untuk dijual, menggantikan barang milik dan hiasan pemilik dengan barang yang boleh membantu pembeli potensi membayangkan diri mereka tinggal di sana, kata Lasner. “Jika ibu bapa anda membeli rumah pada 1980-an, mereka tidak menarik set gambar. Ejen hartanah mereka mungkin berkata, ‘ini rumah di kawasan,’ dan mereka pergi ke rumah terbuka tetapi tentu tidak ada yang menukar perabot atau mengeluarkan kenangan perjalanan,” kata Lasner. Ibu bapa saya memberitahu saya tentang berlari ke pelbagai bandar dan kawasan apabila rumah dalam julat harga mereka disenaraikan; sering seseorang akan mendapat di sana sebelum mereka dan sudah menulis cek untuk menjamin tempat itu. Rumah mereka akhirnya hanya mempunyai satu bilik air; datuk saya memberitahu mereka tidak akan pernah dapat balik apa yang mereka letakkan ke dalamnya. (Kini bernilai kira-kira 17 kali ganda apa mereka beli untuknya.)

Saya telah menyimpan untuk membeli rumah selama begitu lama sehingga saya pasti mempunyai impian tentang rupa rumah apabila akhirnya membelinya. Ia akan mempunyai teres hadapan dan suite ibu bapa mertua dan ruang untuk kebun sayuran; ia akan berjalan kaki ke kedai-kedai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.