Close-up of African American man carving roasted Thanksgiving turkey.

(SeaPRwire) –   Harga untuk turkey anda pada Hari Thanksgiving tahun ini akan lebih rendah sedikit, dengan pusat perhatian untuk makanan anda pada hari itu turun 5.6% dari tahun sebelumnya, menurut laporan tahunan ke-38 Federation Farm Bureau Amerika tentang .

Penurunan harga turkey—yang berada pada kira-kira $27 untuk seekor turkey utuh—disebabkan oleh penurunan unggas yang terdampak oleh wabak flu burung yang bermula pada 2022.

Petani telah bekerja keras untuk mengurangkan impak wabak flu burung paling membunuh dalam sejarah AS—yang menyebarkan melalui air liur, pelepasan hidung dan kotoran—dengan melaksanakan usaha sanitasi tambahan dan meningkatkan pengudaraan kandang. Burung yang dijangkiti influenza unggas perlu dibunuh, menyebabkan lebih daripada 4.5 juta burung sehingga kini tahun ini. Statistik itu curam, tetapi masih jauh lebih rendah daripada 58 juta burung yang terdampak pada 2022, .

Pakar mengatakan bahawa mereka gembira melihat bahawa bilangan haiwan yang terdampak telah berkurangan, tetapi bimbang bahawa kebertahanan virus sepanjang musim panas menandakan bahawa unggas “mungkin akan terus” mengalami penyakit itu.

“Industri pasti berada dalam keadaan siaga yang sangat tinggi,” kata Denise Heard, seorang doktor veterinar dengan kumpulan perdagangan Poultry & Egg Association AS.

Wabak burung telah mengetatkan bekalan ternakan walaupun permintaan yang konsisten untuk ayam, telur, dan produk lain. Pengurangan itu pasti memberikan kesan ke atas harga barang tahun lalu; telur gred A meningkat 138% pada Disember 2022 berbanding 2021, menelan kira-kira $4.25. Sebaliknya, satu kotak 12 biji telur besar putih minggu ini adalah purata $1.26, dikeluarkan pada 17 Nov.

Farm Bureau mengatakan bahawa walaupun inflasi makanan dan isu rantai bekalan masih tinggi, makanan lebih mampu dilaksanakan di AS berbanding negara lain. Purata, rakyat Amerika menghabiskan hanya 6.7% pendapatan mereka untuk makanan, berbanding jiran kita di utara di Kanada, yang menghabiskan kira-kira 10%.

“Walaupun harga makanan yang tinggi merupakan kebimbangan bagi setiap keluarga, Amerika masih mempunyai salah satu bekalan makanan yang paling terjangkau di dunia. Kami telah mencapainya, sebahagiannya disebabkan program undang-undang pertanian yang kuat,” kata Presiden Persekutuan Farm Bureau Amerika Zippy Duvall.

Namun demikian, tahun ini merupakan makan malam Thanksgiving yang kedua paling mahal dalam hampir 40 tahun. Farm Bureau menjejak harga turkey dan lauk, termasuk stik kari berbentuk kotak, kentang manis, dan lebih sebagai sebahagian daripada tinjauannya. Harga kebanyakan barang turun, kecuali piring sayur, tin 30-oun kocok pie labu, kentang manis, dan satu dozen roti. Mereka meningkat dalam harga di mana-mana antara 0.3% hingga 3.7%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)