A man is asleep and get nightmare and sleep paralysis. Sleep Paralysis concept, flat vector illustration.

(SeaPRwire) –   Bayangkan terjaga dalam kegelapan pekat melihat makhluk menakutkan dengan darah mengalir dari taringnya. Anda cuba menjerit minta tolong tetapi tidak dapat. Anda lumpuh dari kepala hingga kaki! Sleep paralysis—lumpuh ketika tidur atau terjaga sering disertai penampakan “hantu” yang aneh—sangat biasa walaupun dipenuhi misteri.

Satu daripada lima orang di seluruh dunia terjejas oleh mimpi buruk yang menyentuh jiwa ini. Tetapi walaupun kekerapannya, ia kekal menjadi teka-teki. Selama berabad-abad, penglihatan ini telah meninggalkan kesan yang berbeza pada budaya manusia, dari hingga . Ahli sains kemudiannya menolak penjelasan imajinatif ini, tetapi idea-idea ini masih wujud. Sebenarnya, kajian saya selama satu dekad di tujuh negara berbeza menunjukkan bahawa kepercayaan tentang sleep paralysis boleh secara drastik mempengaruhi pengalaman, menggambarkan interaksi minda-badan yang menakjubkan.

Sleep paralysis dipicu oleh glitch asas otak di perbatasan antara kesedaran dan tidur mata gerak cepat (REM). Semasa REM anda mengalami mimpi yang jelas dan nyata. Untuk mencegah anda bertindak balas terhadap mimpi yang hidup dan menyakiti diri, otak anda sementara mengurung seluruh badan anda. Prosedur keselamatan neural ini ketat dikawal oleh sejumlah bahan kimia yang dilepaskan dari bahagian bawah otak anda yang memusingkan anda antara tidur dan kesedaran. Switch kimia ini berfungsi dengan licin secara pemenang mengambil semua kebanyakan masa: sama ada anda kekal dalam tidur dalam, atau terjaga, sepenuhnya sedar. Tetapi bukan selalu. Kadang-kadang anda terjaga semasa masih di bawah kutukan REM lumpuh, meninggalkan anda terperangkap di tengah-tengah tidur dan kesedaran. Seolah-olah terlumpuh dan tidak dapat bercakap ketika terjaga bukan cukup menakutkan, kadang-kadang mimpi menakutkan REM boleh “melimpah” ke dalam kesedaran yang terbuka, seperti bermimpi dengan mata terbuka. Penampakan mengherankan ini berlaku di tepi-tepi tidur telah meninggalkan penonton tidak berdaya ketakutan sepanjang sejarah.

Memang, sebanyak penghidap sleep paralysis mengalami halusinasi semasa serangan itu. Ini sering melibatkan melihat dan merasakan penyusup kamar tidur yang menyerang dengan keganasan, mencekik dan menyekat nafas tidur dengan menghimpit dadanya. Kadang-kadang mangsa bahkan melaporkan dirinya oleh makhluk hantu itu.

Pertemuan tengah malam ini ditafsirkan berbeza di seluruh dunia. Setiap budaya memberikan sudut anehnya sendiri. Kajian saya menunjukkan di Mesir, sleep paralysis dianggap dipicu oleh yang muncul tiba-tiba, menakutkan dan kadang-kadang membunuh mangsa. Di Itali, ia serangan oleh entiti yang digambarkan sebagai penyihir jahat atau kucing raksasa yang ganas. Di Afrika Selatan, orang asli percaya ia disebabkan oleh bentuk sihir hitam yang melibatkan makhluk kerdil yang menakutkan,dikenali sebagai tokoloshe; and in Turki, it’s the mysterious spirit-like creatures. Sebaliknya, kajian saya menunjukkan bahawa dan memberikan akaun yang kurang menakutkan: mereka terutamanya menyandarkan pengalaman itu kepada faktor risiko fisiologi seperti disfungsi otak dan badan.

Penjelasan ini—saintifik dan supranatural—boleh memberi kesan besar terhadap bagaimana orang mengalami sleep paralysis. Apabila membandingkan sleep paralysis di Mesir dan Denmark secara terus, pasukan saya dan saya mendapati bahawa orang Mesir takutkan ia jauh lebih daripada orang Denmark. Iaitu, 50% lebih orang Mesir yakin bahawa Mesir juga percaya ia berlarutan lebih lama—dan menakjubkan, mereka mengalaminya tiga kali lebih kerap. Kepercayaan tentang sleep paralysis di Mesir nampaknya telah mengubah pengalaman mereka secara drastik. Mereka yang menyalahkan daya ghaib mengalami serangan dengan lebih ketakutan dan lumpuh selama lebih lama. Satu corak merbahaya sedang berlaku: Apabila disertai dengan kepercayaan tertentu, sleep paralysis telah berpindah dari “glitch otak” asas kepada pertemuan luar biasa, berlarutan dan berpotensi membawa maut.

Soalan semulajadi timbul, adakah dapatan ini boleh diulangi? Iaitu, adakah kita mungkin menunjukkan, dalam budaya lain, bahawa kepercayaan tentang sleep paralysis ini, boleh memperburuk pengalaman. Itali adalah tempat yang baik untuk pergi memburu jawapan saintifik. Ingatlah bahawa orang Itali juga mempunyai idea yang flamboyan tentang asal-usul sleep paralysis. Menurut salah satu kajian kami, lebih satu pertiga orang dari rantau Abruzzo Itali percaya sleep paralysis mereka mungkin disebabkan oleh Pandafeche. Seperti orang Mesir, kami segera mendapati bahawa juga menghadapi sleep paralysis lebih kerap—hampir empat kali lebih kerap daripada orang Denmark—dengan lumpuh yang berlarutan dan ketakutan yang sangat. Di kedua-dua Itali dan Mesir, kepercayaan tentang keadaan itu memperhebatkan gejala dalam interaksi minda-badan yang aneh. Memang, imaginasi kami mempunyai keupayaan menakjubkan untuk membentuk pengalaman fisiologi.

Tetapi bagaimana semua ini berfungsi? Dengan ringkasnya, kebimbangan mempredisposisi orang, sehingga jika anda takutkan ia, anda juga lebih cenderung mengalaminya, dan kesannya lebih besar. Petunjuk kunci datang dari penemuan kami bahawa sleep paralysis hampir dua kali lebih kerap di Mesir berbanding Denmark. Demikian juga, orang Itali yang berfikir sleep paralysis mereka mungkin mempunyai asal usul ghaib juga semasa pengalaman itu, termasuk merasakan kehadiran hantu. Apabila orang-orang di budaya ini pergi tidur, mereka takutkan “makhluk budaya” itu mungkin menyerang mereka. Ironisnya, ini membakar pusat ketakutan di otak, menjadikan mereka lebih cenderung terjaga semasa REM dan mengalami sleep paralysis. Sekali mereka mengalami sleep paralysis, mereka mentafsirkannya berdasarkan kepercayaan mereka, yang membuat mereka ketakutan lebih lagi. Secara ringkasnya: sekali sleep paralysis ditakuti sebagai makhluk mitos, kebimbangan melarikan diri, memicu kebangunan tidak diingini pada waktu malam, dan secara efektifnya, lebih banyak sleep paralysis. Lingkaran setan ini terus mengulang dirinya sehingga sleep paralysis menjadi kronik, berlarutan dan, bahkan, berpotensi menjadi patologis.

Memang, penemuan kami mencadangkan bahawa sleep paralysis, jika disertai dengan kepercayaan tertentu, bukan sahaja menakutkan tetapi juga traumatik. Amat menariknya, dalam, pakar psikiatri dan penyelidik Devon Hinton dan saya mendapati bahawa orang yang mengalaminya menunjukkan tanda-tanda trauma dan kebimbangan yang lebih besar berbanding mereka yang tidak mengalaminya. Mereka yang mengalami penglihatan menakutkan—melihat makhluk menakutkan, katakan—berisiko lebih tinggi. Dalam kajian lain pula, kami mendapati bahawa ketakutan semasa sleep paralysis, seperti takut mati, nampaknya memicu gejala trauma dan depresi. Keputusan ini menunjukkan kepada kami bahawa apabila pengalaman itu difahami melalui penapis budaya tertentu, ia menekankan bagaimana fikiran boleh menjadi sangat berbahaya dan membentuk otak dan badan—dan bagaimana kesan nocebo (kembar jahat plasebo) berfungsi.

Ketika kami menjelajahi sleep paralysis di seluruh dunia, teka-teki itu kekal. Inilah keadaan yang boleh membuat anda melihat hantu, penyihir, dan makhluk menakutkan berbagai rasa, bergantung pada sudut dunia yang anda huni. Ia menunjukkan bagaimana fenomena tunggal dalam sains boleh meninggalkan pelbagai kesan pada budaya. Dan mungkin lebih penting, ia menunjukkan bagaimana kepercayaan kita boleh mewarnai kanta melalui mana kita melihat dunia, menggambarkan kadang-kadang kuasa menakutkan, imajinasi manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.