Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mendakwa penemuan pangkalan tentera Hamas di bawah hospital terbesar mereka.

IDF telah melepaskan imej dan grafik menyokong dakwaan bahawa komander utama wujud di bawah Hospital Al-Shifa di Gaza.

“Pengganas Hamas mengendalikan operasi di dalam dan di bawah hospital Shifa – dan hospital-hospital lain di Gaza – dengan rangkaian terowong teror,” kata jurucakap IDF Laksamana Madya Daniel Hagari. “Shifa bukan sahaja hospital – ia adalah salah satu daripada banyak.”

Hospital Al-Shifa adalah kemudahan penjagaan kesihatan terbesar di Gaza, dengan 1,500 katil dan lebih 4,000 kakitangan.

“Kami mempunyai bukti konkrit bahawa beratus-ratus pengganas banjir masuk ke hospital untuk bersembunyi di sana selepas pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober,” tambahnya.

Seorang pemimpin kanan Hamas memanggil dakwaan itu “tidak berasas” dalam kenyataan dilaporkan oleh Times of Israel.

Izzat al-Rishq berkata, “kebohongan ini mewakili pra-pesta pora pembunuhan baru terhadap rakyat kita, lebih besar daripada yang di Hospital Baptist al-Ahli” – merujuk kepada letupan 17 Oktober yang pengintipan AS menentukan kemungkinan besar disebabkan oleh roket Jihad Islam yang meletup – Hamas menyalahkan Israel atas letupan itu dan menuduh negara Yahudi itu melakukan jenayah perang terhadap rakyat Palestin.

“Lebih daripada 40,000 telah mencari perlindungan di hospital Al-Shifa, kerana mereka terpaksa berpindah akibat pengeboman yang mengenai segala-galanya,” kata al-Rishq. “Kami menyeru pemimpin negara-negara Arab dan Muslim untuk bertindak dan menghentikan genosid terhadap rakyat kami.”

Israel lama menyuarakan kemarahan terhadap penempatan infrastruktur tentera militan Palestin di dalam kompleks hospital.

IDF melepaskan siri grafik menggambarkan dimensi anggaran kompleks bawah tanah itu.

Bukanlah perkara luar biasa bagi militan Hamas untuk sengaja memasukkan infrastruktur tentera ke dalam kawasan awam bagi menjadikan serangan terhadap sasaran secara tidak langsung merosakkan.

Bilangan tebusan yang dipegang di Gaza oleh pengganas Hamas telah meningkat kepada 229, jurucakap Brigedier Jeneral IDF Daniel Hagari berkata pada petang Jumaat.

IDF berkata pada Jumaat bahawa serangan udara membunuh Madhath Mubashar, komander batalion Khan Yunis Barat Hamas.

Mubasher dituduh mengambil bahagian dalam serangan letupan dan penembak tepat terhadap askar dan masyarakat awam Israel.

“Selanjutnya, IDF menyerang lebih 250 sasaran Hamas termasuk rangkaian terowong pengganas di Gaza yang meletup ledakan sekunder,” kata IDF.

Digital’s Anders Hagstrom, Greg Wehner dan Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.