Hakim-hakim di United Kingdom telah mengulangi mandat mereka untuk mengeluarkan bayi yang sakit teruk dari sokongan hidup daripada membenarkan ibu bapa mencari rawatan di Vatican.

Hakim Robert Peel membuat keputusan Rabu bahawa Indi Gregory berusia 8 bulan itu akan dikeluarkan dari ventilator sokongan hidupnya pada Khamis terhadap kehendak ibu bapanya. Rayuan kes itu telah ditolak dan kanak-kanak itu diwajibkan untuk dikeluarkan dari sokongan hidup segera.

“Claire dan saya sekali lagi terkejut dengan keputusan berat sebelah daripada hakim dan Amanah. Keseluruhan dunia menonton dan terkejut dengan cara kami diperlakukan,” kata bapa Dean Gregory, menurut Christian Concern, penasihat undang-undang mereka untuk kes itu.

Mahkamah menyokong mandat Peel pada Jumaat, menafikan hak Dean dan Claire Gregory untuk merayu.

Hakim kanan UK Lord Justice Peter Jackson, Lady Justice Eleanor King dan Lord Justice Andrew Moylan daripada Mahkamah Rayuan enggan rayuan itu, membuat keputusan bahawa kerajaan Itali dan Vatican “sama sekali tidak tepat” cuba memindahkan bayi sakit itu ke dalam jagaan mereka.

Kerajaan Itali, dalam cubaan untuk menghentikan sistem kesihatan British daripada mengeluarkan sokongan hidup Indi, telah memberikan kewarganegaraan kepada kanak-kanak itu, supaya dia boleh menerima rawatan yang berterusan di sana.

Indi Gregory dilahirkan pada bulan Februari tahun ini dan menghidapi penyakit degeneratif mitokondria yang sangat mungkin akan mengambil nyawa beliau.

Pemimpin Vatican — bekerjasama dengan kerajaan Itali — telah menyediakan sumber untuk Indi meneruskan rawatan di Bambino Gesù, hospital pediatrik Katolik di Rom.

“Claire dan saya sentiasa mahu apa yang terbaik untuk Indi. Dia mempunyai hak asasi manusia dan kami mahu dia mendapat rawatan terbaik<” bapa kanak-kanak itu berkata tentang keputusan itu. “Jika UK tidak mahu membiayainya, mengapa dia tidak boleh pergi ke Itali dan menerima rawatan dan penjagaan yang hebat yang ditawarkan oleh Perdana Menteri Itali dan kerajaan yang hebat.”

Beliau menambah,”Ini terasa seperti tamparan terbaru, dan kami tidak akan berhenti berjuang untuk peluang anak perempuan kami untuk hidup sehingga akhir.”

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni, yang sebelum ini meluluskan kewarganegaraan untuk Indi dan telah berjuang dengan gigih untuk pemindahannya, dilaporkan berhubung dengan Lord Chancellor UK mendesak kerjasama antarabangsa.

“Mereka mengatakan tidak banyak harapan untuk Indi kecil, tetapi sehingga akhir, saya akan buat apa yang saya boleh untuk mempertahankan nyawa beliau, dan untuk mempertahankan hak ibu dan bapanya untuk buat segala-galanya untuknya,” tulis Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni minggu ini di media sosial.

Konsul Itali Matteo Corradini telah memerintah UK untuk menyerahkan bidang kuasa kepada penjaga Itali yang ditetapkan untuk kanak-kanak itu kerana “bahaya yang bakal mengancam nyawa Indi,” menurut Christian Concern.