(SeaPRwire) –   LONDON – Aktivis iklim Greta Thunberg dibebaskan Jumaat atas tuduhan menghalang pintu masuk kepada satu persidangan industri minyak dan gas utama di London tahun lalu.

Galeri mahkamah meletup dengan tepukan apabila Hakim John Law memberitahu Thunberg dan empat defendan lain untuk berdiri dan memberitahu mereka dibebaskan daripada tuduhan jenayah melanggar Akta Ketenteraman Awam atas alasan terdapat “kekurangan penting dalam bukti” yang dikemukakan oleh pendakwa.

Hakim berkata bahawa polis boleh mengambil langkah yang kurang menyekat, tidak menentukan dengan betul di mana penunjuk perasaan harus berpindah dan arahan untuk berpecah yang diberikan adalah “terlalu kabur sehingga tidak sah”, dan mereka yang tidak mematuhi tidak melakukan kesalahan.

Hakim berkata beliau akan meluluskan permintaan peguam bela Raj Chada untuk kerajaan membayar yuran guamannya dan kos perjalanan Thunberg selepas mereka mengemukakan bil-bil tersebut.

“Syarat-syarat yang dikenakan ke atas protes adalah kabur, tidak pasti dan tidak sah,” kata peguam bela Raj Chada di luar mahkamah. “Kerajaan harus berhenti menuntut penunjuk perasaan aman, dan sebaliknya mencari cara untuk menangani krisis iklim.”

Penganut alam sekitar Sweden yang memberi inspirasi kepada gerakan pemuda global yang menuntut tindakan yang lebih kuat untuk memerangi perubahan iklim, didakwa di Mahkamah Westminster pada hari Jumaat atas tuduhan melanggar akta yang membenarkan polis mengenakan had ke atas perhimpunan awam. Beliau menghadapi denda sehingga 2,500 paun ($3,190) jika disabitkan kesalahan.

Thunberg, 21, antara lebih dua puluh penunjuk perasaan yang ditangkap pada 17 Oktober selepas menghalang akses ke sebuah hotel semasa Forum Kecekapan Tenaga, yang dihadiri oleh beberapa eksekutif teratas industri.

Thunberg dan penunjuk perasaan iklim lain menuduh syarikat tenaga fosil sengaja melambatkan peralihan tenaga global kepada pembangunan boleh diperbaharui untuk mendapatkan lebih keuntungan. Mereka juga menentang kelulusan kerajaan UK baru-baru ini kepada projek tenaga angin laut Cambo, di lepas pantai Scotland.

Thunberg meninggalkan mahkamah Jumaat tanpa bercakap dengan wartawan.

Pada Khamis ketika beliau meninggalkan mahkamah, beliau berkata: “Kita perlu ingat siapa musuh sebenar. Apa yang kita pertahankan? Undang-undang kita bertujuan melindungi siapa?”

Ketua Polis Matthew Cox berkata beliau telah bekerja dengan penunjuk perasaan selama kira-kira lima jam sebelum beliau mengeluarkan arahan bagi penunjuk perasaan berpindah ke jalan bersebelahan, kerana beliau bimbang tentang keselamatan mereka yang berada di hotel.

“Ia seolah-olah cubaan yang sangat sengaja… untuk menghalang akses ke hotel kebanyakan wakil dan tetamu,” kata Cox memberi keterangan. “Orang benar-benar dibatasi daripada mempunyai akses ke hotel.”

Cox berkata penunjuk perasaan menyalakan flare berwarna-warni dan pemain dram mencipta bunyi memekakkan telinga di luar hotel sementara sesetengah penunjuk perasaan duduk di atas tanah dan yang lain memanjat dari bumbung hotel. Apabila pegawai mula menangkap orang, penunjuk perasaan lain dengan cepat mengambil tempat mereka, membawa kepada “kitaran berterusan” yang mendapati polis kehabisan pegawai untuk membuat tangkapan.

Hakim berkata protes itu adalah “aman, beradab dan tidak menggunakan keganasan.”

“Ia agak mengejutkan bagi saya bahawa tiada kenyataan saksi diambil daripada sesiapa di hotel, kira-kira 1,000 orang, atau daripada sesiapa yang cuba masuk,” kata hakim membaca keputusan yang mendapati Thunberg dan defendan lain tertawa pada masa tertentu. “Tiada bukti sebarang kenderaan terhalang, tiada bukti sebarang gangguan kepada perkhidmatan kecemasan, atau sebarang risiko nyawa.”

Thunberg berada di depan pintu masuk hadapan hotel apabila beliau diberi amaran akhir bahawa beliau akan ditangkap jika tidak mematuhi, kata pendakwa Luke Staton. Beliau berkata beliau bercadang untuk kekal di mana beliau berada.

Thunberg mendapat perhatian selepas memulakan protes mingguan di luar Parlimen Sweden bermula 2018.

Musim panas lepas, beliau didenda oleh mahkamah Sweden atas tuduhan tidak mematuhi polis dan menghalang lalu lintas semasa protes alam sekitar di kemudahan minyak. Beliau sebelum ini juga didenda atas kesalahan yang sama di Sweden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.