(SeaPRwire) –   (WILMINGTON, Del.) — Percubaan Hunter Biden untuk menangguhkan perbicaraan Jun mengenai tuduhan senjata ditolak hakim.

Hakim Daerah Amerika Syarikat Maryellen Noreika menolak permintaan Hunter Biden untuk menangguhkan perbicaraan sehingga September, yang diperlukan pertahanan untuk mengumpul saksi dan meneliti bukti yang diserahkan oleh pendakwa.

Anak lelaki Presiden Joe Biden didakwa berbohong mengenai penyalahgunaan dadahnya pada Oktober 2018 dalam borang untuk membeli senjata yang disimpannya selama 11 hari.

Hunter Biden, yang mengaku tidak bersalah, mengakui berjuang dengan ketagihan kokain krack pada tempoh itu pada 2018, tetapi peguamnya menyatakan beliau tidak melanggar undang-undang.

Peguamnya mendakwa pendakwa mengalah kepada tekanan oleh Republikan, yang mendakwa anak lelaki presiden Demokrat awalnya diberi rawatan istimewa, dan beliau didakwa kerana tekanan politik.

Tetapi hakim menyelia kes tersebut bulan lalu menolak dakwaan bahawa pendakwaan itu didorong politik bersama usaha lain untuk menolak kes itu. Mahkamah Rayuan AS minggu lalu menolak rayuan untuk menangguhkan perbicaraan.

Hunter Biden sepatutnya mengaku bersalah tahun lalu kepada tuduhan cukai ringan dan akan mengelak daripada didakwa atas tuduhan senjata jika tinggal jauh daripada masalah selama dua tahun. Ia merupakan penamatan siasatan bertahun oleh pendakwa persekutuan ke atas urusan perniagaan anak presiden, dan persetujuan itu akan menyelesaikan prosiding jenayah dan menyelamatkan Bidens daripada berita selama berminggu-minggu sebelum pilihan raya 2024.

Tetapi selepas hakim yang sepatutnya menandatangani persetujuan itu sebaliknya menimbulkan beberapa persoalan mengenainya.

Hunter Biden didakwa di Delaware atas tiga tuduhan senjata api dan didakwa berasingan di California, di mana beliau tinggal, atas

Beliau didakwa di kes Delaware atas dua tuduhan membuat kenyataan palsu, pertama untuk memeriksa kotak palsu menyatakan beliau tidak ketagihan dadah dan kedua memberikannya kepada kedai untuk rekod wajib persekutuan mereka. Tuduhan ketiga mendakwa beliau memiliki senjata itu selama 11 hari walaupun mengetahui beliau penagih dadah.

Di California, Hunter Biden didakwa atas tiga jenayah berat dan enam kesalahan ringan mengenai sekurang-kurangnya AS$1.4 juta cukai yang perlu dibayar antara 2016 dan 2019. Pendakwa menuduh beliau menggunakan jutaan dolar untuk “gaya hidup mewah” daripada membayar cukainya. Cukai belakang itu kini telah dibayar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.