(SeaPRwire) –   (NEW YORK) – Hakim di New York telah mengeluarkan perintah larangan bersuara terhadap Donald Trump berkaitan kes bayaran senyapnya.

Hakim Juan M. Merchan menyatakan komen terdahulu Donald Trump terhadap dirinya dan orang lain dalam kes ini, serta tarikh perbicaraan 15 April, dalam memberikan permohonan pendakwaan untuk apa yang dipanggilnya sebagai “perintah sempit” yang melarang Trump daripada membuat penyataan tertentu di luar mahkamah.

“Tanpa keraguan bahawa risiko kemungkinan berlakunya kerosakan kini adalah utama,” tulis Merchan.

Pendakwa telah meminta perintah larangan bersuara, dengan menyatakan apa yang dipanggilnya sebagai “sejarah panjang Donald Trump membuat komen awam dan menghasut” terhadap orang yang terlibat dalam kes undang-undangnya.

Perintah larangan bersuara ini tidak menghalang komen mengenai Merchan atau Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, seorang demokrat yang dipilih. Tetapi ia melarang Trump menyerang tokoh utama dalam kes ini, seperti bekas peguamnya Michael Cohen yang kini menjadi lawannya atau bintang lucah Stormy Daniels.

Pejabat pejabat pendakwaan tidak memberikan komen. Pesanan mencari komen ditinggalkan untuk kempen Trump.

Perintah larangan bersuara ini menambah batasan yang telah dipasang selepas didakwa Trump pada bulan April tahun lalu yang melarangnya daripada menggunakan bukti dalam kes ini untuk menyerang saksi-saksi.

Selepas mendengar hujah pada Isnin di mana Merchan menetapkan tarikh perbicaraan 15 April, Trump menyerang pendakwa Matthew Colangelo dalam media sosial, merujuk kepada bekas pegawai Jabatan Keadilan itu sebagai “kiri jauh dari DOJ” yang dihantar ke pejabat DA “untuk mengendalikan perbicaraan terhadap Trump dan ini telah dilakukan oleh Biden dan kroni-kroninya.”

Merchan merujuk kepada komen itu dalam penghakimannya.

Kes Manhattan ini berpusat kepada dakwaan bahawa Trump memalsukan rekod dalaman syarikatnya untuk menyembunyikan sifat sebenar bayaran yang dibuat kepada Cohen. Peguam itu membayar Daniels $130,000 sebagai sebahagian daripada usaha semasa kempen presiden Trump 2016 untuk menyembunyikan dakwaan bahawa beliau pernah berhubungan seks luar nikah.

Trump didakwa dengan , satu kesalahan jenayah yang boleh dihukum penjara sehingga empat tahun, walaupun tiada jaminan bahawa penghukuman akan mengakibatkan penjara.

Trump, calon presiden Republikan yang utama, telah menyerang kes ini berulang kali di media sosial, memberi amaran tentang “kemungkinan kematian & pemusnahan” sebelum didakwanya tahun lalu, memaparkan gambar dirinya memegang bat besbol bersama gambar Bragg dan menuduh bahawa Merchan adalah “hakim yang membenci Trump” dengan keluarga penuh “penghasut Trump.”

Trump sudah di bawah perintah larangan bersuara serupa dalam kes jenayah campur tangan pilihan raya di Washington, D.C. dan dikenakan denda $15,000 kerana melanggar perintah larangan bersuara dua kali yang dikenakan dalam perbicaraan penipuan sivilnya di New York selepas membuat kiriman media sosial yang merendahkan ketua pembantu undang-undang hakim. Pada Januari, seorang hakim persekutuan di Manhattan mengancam akan mengusir Trump dari mahkamah dalam perbicaraan sivil mengenai dakwaan fitnah penulis E. Jean Carroll terhadapnya selepas didengar berkata “ia adalah pemburuan penyihir” dan “ia benar-benar kerja kon.”

“Penyeliaan diri bukan alternatif yang boleh dipertimbangkan, memandangkan sejarah lama Donald Trump yang mungkin unik” menggunakan media sosial, ucapan kempen dan kenyataan awam lain untuk “menyerang hakim, ahli juri, peguam, saksi dan individu lain yang terlibat dalam prosiding undang-undang terhadapnya,” tulis pendakwa dalam dokumen mahkamah.

Perintah larangan bersuara meniru sebahagian daripada perintah yang dikenakan pada Oktober dalam kes persekutuan Washington yang berasingan di mana beliau didakwa dengan merancang untuk menggagalkan keputusan pilihan raya 2020nya yang kalah kepada lawan Demokrat Joe Biden.

Panel rayuan persekutuan pada Disember secara besar-besaran mengekalkan perintah larangan bersuara Hakim Tanya Chutkan tetapi menyempitkan ia dengan cara penting dengan membebaskan Trump daripada mengkritik pendakwa khas Jack Smith, yang membawa kes itu. Pendakwa Manhattan meniru keputusan itu dengan mengecualikan Bragg dari perintah larangan bersuara yang dicadangkan mereka.

Pada Mei tahun lalu, Merchan mengeluarkan apa yang dikenali sebagai perintah perlindungan, dengan memperingatkan Trump dan peguamnya bahawa mereka berisiko dihukum kerana menyalahi amanah jika mereka menyebarkan bukti dari kes bayaran senyap kepada pihak ketiga, menggunakannya untuk menyerang saksi-saksi atau memaparkan bahan sensitif di media sosial.

“Merchan, dengan mengakui status ‘istimewa’ Trump sebagai bekas presiden dan calon semasa, cuba membuat jelas pada masa itu bahawa perintah perlindungan itu tidak seharusnya ditafsirkan sebagai perintah larangan bersuara, dengan berkata: ‘Tentunya bukan niat saya untuk dengan apa jua cara menghalang keupayaan Trump berkempen untuk jawatan presiden Amerika Syarikat.'”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.