(SeaPRwire) –   Seorang ketua geng yang kuat dan ditakuti yang pernah menjadi guru matematik dan fizik telah terbunuh di Port-au-Prince, Haiti.

Kematian Iskar Andrice, yang juga dikenali sebagai Iscar Andris, menimbulkan kebimbangan bahawa keganasan geng yang sudah sangat meruncing mungkin akan meningkat lebih lanjut berikutan kekosongan yang dihasilkan oleh kematiannya.

Andrice memerintah komuniti Belekou di dalam kawasan perumahan Cite Soleil tempat dia mati, menurut bekas datuk bandar Esaïe Beauchard kepada Radio Galaxie FM.

“Ini sangat dikesali bahawa lelaki ini terlibat dalam aktiviti geng, kerana dia merupakan lelaki yang sangat cerdas,” kata Beauchard.

Belum jelas tarikh pasti kematian Andrice.

Jean-Frédérique Islain, datuk bandar semasa Cite Soleil, enggan memberi komen apabila dihubungi oleh The Associated Press.

Geng yang dipimpin Andrice terlibat dalam pembunuhan, rompakan, pemerasan, rogol dan pecah masuk kargo dan trak, menurut laporan terkini. Beliau kemudian bergabung tenaga dengan ketua geng terkenal Jimmy Chérizier, dikenali sebagai Barbecue, yang membentuk gabungan “G9 Family and Allies”, kumpulan geng terbesar dan paling kuat di Haiti.

Wawancara media yang diberikan oleh Chérizier terlebih dahulu perlu mendapat kelulusan Andrice.

PBB menyatakan bahawa Andrice, seperti ketua geng yang lain, mencipta asas sosial pada tahun 2015 dikenali sebagai Yayasan Siloé untuk memenangi komuniti yang dikawalnya dan mempersembahkan imej positif tentang dirinya.

Andrice dan ketua geng yang lain dituduh memimpin beberapa serangan maut ke atas kawasan perumahan Haiti yang menyasarkan orang awam, menurut laporan oleh National Human Rights Defense Network di Haiti.

Mereka juga dituduh memerangkap operasi terminal minyak utama di ibu negara, Port-au-Prince, tahun lalu, menyebabkan negara terjejas dan memaksa untuk membuat permintaan pertama bagi penempatan segera pasukan bersenjata asing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )