Iceland Volcano

(SeaPRwire) –   GRINDAVIK, Iceland — Sebuah gunung berapi di Iceland meletus Sabtu malam untuk kali keempat dalam masa tiga bulan, menyemburkan semburan lava berwarna jingga ke langit malam.

Jabatan Meteorologi Iceland menyatakan bahawa letupan itu membuka satu celahan di tanah sepanjang kira-kira 3 kilometer (hampir 2 batu) antara gunung Stóra-Skógfell dan Hagafell di Semenanjung Reykjanes.

Jabatan Met mengesyorkan selama beberapa minggu bahawa magma — batu separa cair — berkumpul di bawah tanah, menjadikan letupan berkemungkinan berlaku.

Beratus-ratus orang dipindahkan dari spa terma Blue Lagoon, salah satu tarikan pelancongan teratas di Iceland, apabila letupan itu bermula, menurut penyiar negara RUV.

Tiada gangguan penerbangan dilaporkan di Keflavik yang berdekatan, lapangan terbang utama Iceland.

Tapak letupan itu beberapa kilometer (batu) di timur laut Grindavik, sebuah bandar pesisir dengan 3,800 orang kira-kira 50 kilometer (30 batu) di barat daya ibu kota Iceland, Reykjavik, yang dipindahkan sebelum letupan pertama pada bulan Disember. Beberapa penduduk yang telah kembali ke rumah mereka dipindahkan sekali lagi pada hari Sabtu.

Grindavik dipindahkan pada bulan November apabila sistem gunung berapi Svartsengi terbangun selepas hampir 800 tahun dengan siri gempa bumi yang membuka rekahan besar di tanah di utara bandar.

Akhirnya gunung berapi tersebut meletus pada 18 Disember, menghantar lava mengalir menjauhi Grindavik. Letupan kedua yang bermula pada 14 Januari menghantar lava ke arah bandar. Tembok pertahanan yang telah diperkukuh selepas letupan pertama menghentikan sebahagian aliran, tetapi beberapa bangunan dijilat oleh lava.

Kedua-dua letupan itu hanya berlangsung beberapa hari. Letupan ketiga bermula pada 8 Februari. Ia reda dalam beberapa jam, tetapi tidak sebelum sungai lava menenggelamkan satu saluran paip, memotong pemanasan dan air panas kepada ribuan orang.

RUV memetik ahli geofizik Magnús Tumi Guðmundsson sebagai berkata bahawa letupan terkini adalah yang paling kuat setakat ini. Jabatan Met berkata sesetengah lava mengalir ke arah halangan pertahanan di sekitar Grindavik.

Iceland, yang terletak di atas titik panas gunung berapi di Lautan Atlantik Utara, sering mengalami letupan dan sangat berpengalaman dalam menanganinya. Yang paling dahsyat dalam masa kebelakangan ini adalah letupan gunung berapi Eyjafjallajokull pada tahun 2010, yang menyemburkan banyak awan abu ke atmosfera dan menyebabkan penutupan ruang udara meluas di seluruh Eropah.

Tiada kematian disahkan daripada mana-mana letupan baru-baru ini, tetapi seorang pekerja dilaporkan hilang selepas terjatuh ke dalam satu celahan yang dibuka oleh gunung berapi itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.