Green Border

(SeaPRwire) –   Drama perang luar biasa dari pembuat filem Poland, Agnieszka Holland, Green Border bukanlah mengenai mana-mana perang, khususnya yang berlaku di Ukraine dan Timur Tengah, yang kini menjadi perhatian utama kita. Walaupun begitu, kengerian yang digambarkannya – serta penyelesaian yang diberikannya, dalam bentuk pekerja rintangan yang memperjuangkan hak asasi manusia asas – berlaku di medan perang yang ideologi dan fizikal. Mungkin kelihatan seperti usaha yang sia-sia untuk cuba meyakinkan penonton filem tegar untuk menonton filem serius tentang penderitaan dari Timur Tengah dan Afrika. Tetapi filem Holland, walaupun kadangkala sukar untuk ditonton, dibuat dengan begitu cantik, dan begitu sesuai dengan semua perkara yang kita respon sebagai manusia yang peduli tentang perkaitan seni dengan kehidupan sebenar, sehingga pada akhirnya ia lebih menggembirakan daripada mengecewakan. Kadangkala filem tentang subjek yang sukar akhirnya menjadi pengalaman yang begitu brutal sehingga anda hampir berharap anda tidak pernah menontonnya. Green Border adalah sebaliknya: ia mungkin meninggalkan anda merasa berani dan bersemangat, jika juga sedikit lebih sedih dan bijak. Ia adalah karya agung yang senyap, sebuah filem yang memenangi hadiah juri khas di Venice tahun lepas; sekarang, setelah dilancarkan di Amerika Utara, ia bersedia menjadi salah satu filem terbaik tahun ini.

Dirakam dalam warna hitam dan putih yang elegan dan terus terang, Green Border pada mulanya memberi tumpuan kepada sebuah keluarga ketika mereka meninggalkan rumah mereka di Syria pada musim luruh tahun 2021: Bashir (Jalal Altawil) dan Amina (Dalia Naous) dan tiga anak kecil mereka, yang paling kecil belum lagi berumur dua tahun, telah kehilangan segalanya di rumah. Mereka, bersama dengan ayah Bashir yang sudah tua (Al Rashi Mohamad), menuju ke kehidupan baru di Sweden, bersama abang Bashir. Pelan untuk sampai ke sana kelihatan mudah: mereka telah menaiki penerbangan ke Belarus; sebaik sahaja mereka mendarat, sebuah kereta yang diatur dan dibayar oleh abang Bashir akan mengiringi mereka ke sempadan Poland, dan dari sana, perjalanan ke Sweden akan mudah. Leila (Behi Djanati Atai), seorang guru pertengahan umur dari Afghanistan yang mereka temui dalam pesawat, menyertai mereka – pada mulanya, dia kelihatan seperti gangguan, tetapi ketabahannya, selain euro yang disimpannya dalam dompetnya, akan terbukti sangat berharga.

Green Border

Walaupun kumpulan itu turun dari pesawat dan menemui pemandu mereka tanpa insiden, mereka segera merasakan ada sesuatu yang tidak kena apabila mereka sampai di pos pemeriksaan, dan pemandu mereka, walaupun dia sudah dibayar, dengan marah menuntut wang tunai untuk menyuap pengawal. Keluarga itu kemudian terpaksa melalui pagar dawai berduri – mereka kini berada di sempadan, di Poland, tetapi kelegaan mereka tidak lama. Apabila Leila menghampiri seorang petani untuk meminta makanan dan air – keluarga itu telah berhari-hari tanpa keduanya – dia memenuhi permintaan itu. Kemudian dia membuat panggilan telefon, dan hanya masa yang diperlukan sebelum kumpulan itu ditangkap oleh polis Poland, kemudian diserahkan kepada pengawal sempadan. Bashir dan keluarganya, bersama Leila, dimasukkan ke dalam sebuah lori, dibundel bersama-sama dengan orang lain yang juga mencari suaka, dan dikembalikan ke sempadan Belarus, di mana mereka terpaksa menyeberangi kembali. Orang Belarus tidak menginginkan mereka, dan orang Poland juga tidak; keluarga Bashir dan yang lain dalam lori itu – termasuk seorang wanita hamil dari Afrika – adalah pion kedua-dua negara, satu ahli Kesatuan Eropah, yang lain sekutu Rusia, terkunci dalam pertempuran kehendak dan kebencian.

Polis sempadan di kedua-dua belah pihak kejam dan sadis. Alam semula jadi juga bukan kawan: dalam salah satu babak filem yang paling menyayat hati, sebuah rawa di hutan Poland menjadi perangkap maut. Ia adalah momen yang mengerikan, namun Holland membimbing kita melaluinya dengan sesuatu yang terasa seperti kebaikan: kita merasakan bebannya, tetapi seperti watak yang dilukiskannya dengan begitu mahir, kita tahu tidak ada tempat untuk pergi selain maju. Holland, yang bersama-sama menulis skrip dengan Maciej Pisuk dan Gabriela Lazarkiewicz, mengembangkan cerita untuk memasukkan pengalaman seorang pengawal sempadan Poland, Jan (Tomasz Wlosok), yang latihannya telah menjadi semacam penghilangan kemanusiaan yang mungkin dapat dia atasi atau mungkin tidak. Dan sekumpulan pekerja penyelamat bawah tanah Poland melakukan semua yang mereka mampu untuk membantu pelarian, termasuk menyediakan penjagaan perubatan asas, walaupun kuasa mereka terhad. Namun, apabila mereka muncul di hutan di mana pelarian, ketakutan dan kelaparan, bersembunyi, ia seperti pasukan berkuda yang penuh kebaikan: mereka datang dengan bekalan sup dan air, serta perkara mudah seperti pembalut dan mainan untuk menghiburkan anak-anak. Mereka mengurut dan membalut kaki yang koyak dan berlumuran darah; wanita hamil mendapat pemeriksaan ultrasound, terima kasih kepada peralatan mudah alih pekerja. Holland membuatkan anda merasakan beban, dan nilai yang tidak ternilai, dari rahmat yang mereka bawa kepada situasi yang mengerikan. Ia adalah peringatan bahawa bagi semua orang yang hanya ingin melakukan kejahatan di dunia, masih ada mereka yang akan mempertaruhkan nyawa mereka sendiri untuk membantu.

Green Border

Itu banyak untuk sebuah filem untuk di bawa, tetapi Green Border melakukannya dengan anggun. Tidak pernah ada apa-apa yang suci atau berdakwah tentangnya. Ini adalah hadiah Holland, seperti yang telah dibuktikannya melalui beberapa dekad membuat filem, dari tahun 1990 – filem yang membawa dia kepada penonton di seluruh dunia – kepada gambar yang lebih terkini seperti perumpamaan alam sekitar tahun 2017 Spoor. (Saya kagum ketika saya teringat bahawa dia juga memberi kita adaptasi tahun 1993 dari novel Frances Hodgson Burnett, The Secret Garden, salah satu filem kanak-kanak yang paling indah yang pernah dibuat.)

Green Border, tidak mengejutkan, telah dikutuk oleh pihak kanan di negara asal Holland. Apabila ia memenangi hadiah juri di Venice, Menteri Kehakiman Poland ketika itu, Zbigniew Ziobro, mengaitkannya dengan propaganda Nazi. Tetapi Green Border , dan tidak lama selepas pelancarannya pada musim luruh tahun lepas, pilihan raya negeri menggulingkan Ziobro dan ahli politik sayap kanan lain yang telah mengecam filem itu. Titiknya bukan semestinya filem boleh mengubah keadaan, walaupun mungkin kadang-kadang ia boleh. Ia adalah bahawa pembuat filem yang peduli boleh memberi inspirasi kepada penonton untuk peduli juga. Holland terdorong untuk membuat Green Border berikutan krisis pelarian tahun 2015, ketika lebih daripada satu juta orang, kebanyakannya dari Syria, membanjiri Eropah untuk mencari suaka. Ia adalah karya yang menggabungkan belas kasihan dengan seni dengan begitu murni sehingga tidak ada cara untuk memisahkannya. Ini adalah pembuatan filem yang berani yang membuat kita merasa lebih berani juga. Dan tidak ada warganegara dunia yang tidak boleh menggunakan sedikit dari itu sekarang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.