Economic Photo Illustrations

(SeaPRwire) –   Google sedang mempertimbangkan untuk mengenakan bayaran untuk ciri-ciri pencarian berdaya cerdas buatan baharu, menurut laporan yang mengutip tiga orang yang mengetahui perkara tersebut.

Ini termasuk melihat pilihan seperti menambah ciri-ciri pencarian berdaya cerdas tertentu kepada perkhidmatan langganan premium syarikat, yang menawarkan perkhidmatan e-mel dan dokumen Google, akhbar itu melaporkan. Enjin carian percuma Google akan kekal begitu, dan iklan akan terus walaupun untuk pelanggan berlangganan.

Google memberitahu akhbar Financial Times bahawa ia “tidak sedang bekerja atau mempertimbangkan” pencarian bebas iklan dan akan “terus membina keupayaan dan perkhidmatan premium baharu untuk meningkatkan tawaran langganan kami di seluruh Google.”

“Selama bertahun-tahun, kami telah mereka bentuk semula pencarian untuk membantu orang capai maklumat dengan cara yang paling semulajadi bagi mereka,” kenyataan itu membaca. “Dengan eksperimen AI generatif kami dalam pencarian, kami sudah menyajikan berbilang soalan, dan kami melihat pertumbuhan positif dalam semua pasaran utama kami. Kami terus mempertingkatkan produk dengan pantas untuk memenuhi keperluan pengguna baharu.”

“Kami tidak mempunyai apa-apa untuk diumumkan pada masa ini,” syarikat itu menambah.

TIME telah menghubungi Google untuk komen.

Enjin carian terkemuka di dunia dilancarkan pada tahun 1996, dua tahun sebelum Google ditubuhkan sebagai syarikat, dan sejak itu mengatasi pasaran. Walau bagaimanapun, pengenalan chatbot AI percuma—paling terkenal , dilancarkan pada tahun 2022—telah mengubah dunia teknologi.

Google memperkenalkan pada Mac 2023, yang ia sementara mengembangkan kapasiti perkhidmatan dan memperkenalkan langganan pada Februari.

Juga pada tahun lepas, syarikat untuk menyertai ujian keputusan berdaya cerdas AI yang boleh menyajikan jawapan terperinci kepada soalan bersama pautan laman web. Dengan berbuat demikian mengambil lebih kapasiti teknologi mahal, ditambah syarikat menjana wang melalui model semasanya yang mengarahkan pengguna kepada pautan pengiklan, menurut Financial Times.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.