BANDAR RAYA MEXICO (AP) – Gerakan pemberontak orang asli Zapatista di selatan Mexico menyatakan dalam kenyataan yang diterbitkan Isnin bahawa mereka membubarkan “perbandaran autonomi” yang mereka isytiharkan pada tahun-tahun berikutan pemberontakan bersenjata kumpulan itu pada tahun 1994.

Zapatistas memimpin pemberontakan ringkas untuk menuntut hak orang Asli yang lebih besar, dan sejak itu kekal di perbandaran “autonomi” mereka di negeri Chiapas selatan, menolak program bantuan kerajaan.

Dalam kenyataan, bertarikh “November” dan ditandatangani oleh pemimpin pemberontak Moises, kumpulan itu mencadangkan gelombang keganasan geng yang telah menimpa kawasan Chiapas yang bersempadan dengan Guatemala, tetapi tidak menyatakan sama ada itu sebab membubarkan perbandaran.

Terdapat juga kemungkinan perubahan itu berkaitan dengan pilihan raya presiden 2024 akan datang. Kumpulan itu telah meletakkan calon dalam pilihan raya terdahulu.

“Dalam kenyataan akan datang, kami akan menjelaskan sebab dan proses yang terlibat dalam mengambil keputusan ini,” kata kenyataan itu. “Kami juga akan mula menerangkan bagaimana struktur baru autonomi Zapatista akan kelihatan, dan bagaimana ia dicapai.”

Ia berkata pusat masyarakat Zapatista, dikenali sebagai “Caracoles” (siput), akan kekal terbuka kepada penduduk tempatan tetapi ditutup kepada orang luar. Mereka berfungsi sebagai pusat pentadbiran, kesihatan dan pendidikan, tetapi juga merupakan titik utama hubungan antara Zapatistas dan dunia luar.

Kumpulan itu dikenali dahulu kerana mengeluarkan kenyataan yang sukar difahami, sering berbentuk puisi.

Antropologis Gaspar Morquecho, yang telah mempelajari pergerakan itu selama dekad, berkata Zapatistas – dikenali sebagai EZLN, mengikut huruf awal bahasa Sepanyol mereka – menjadi semakin terasing, membawa banyak orang muda berpindah dari perbandaran itu untuk mencari kerja atau peluang pendidikan formal yang lebih baik.

“EZLN juga memutuskan hubungan dengan kumpulan dan organisasi lain, dan jadi terasing,” kata Morquecho.

Kenyataan itu juga berkata Zapatistas akan menyambut ulang tahun ke-30 pemberontakan mereka pada akhir Disember dan awal Januari. Walaupun ia berkata Chiapas tidak lagi selamat untuk penduduk atau orang luar, ia menjemput orang untuk datang.

Kenyataan itu tidak menyatakan sama ada sambutan akan diadakan di San Cristobal de las Casas, bandar zaman penjajahan yang sebentar diambil alih oleh Zapatistas semasa pemberontakan 1994. Bandar selatan popular dengan pelancong.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Chiapas telah menyaksikan peningkatan penyeludupan migran, penanaman dadah dan pengedaran, dan pertempuran wilayah berdarah antara kartel dadah Sinaloa dan Jalisco. Kartel-kartel itu sering beroperasi melalui geng tempatan atau kumpulan bersenjata sukarela.

“Terdapat sekatan jalan, rompakan, penculikan, pemerasan, perekrutan paksa, tembak menembak,” kata kenyataan Zapatista, yang sejajar dengan ideologi kumpulan itu, menghubungkan keganasan dengan parti politik Mexico, industri pelancongan dan kerajaan.

Kerajaan Mexico telah menghantar beribu-ribu askar dan anggota pasukan pengawal kebangsaan bersemiautomatik ke Chiapas, tetapi Zapatistas berkata mereka tidak berkesan dalam memerangi jenayah.

“Satu-satunya sebab mereka di sini adalah untuk menghalang migrasi. Itu perintah yang mereka terima dari kerajaan AS,” baca kenyataan itu.