Georgians Protest Against Foreign Agent Bill

(SeaPRwire) –   TBILISI, Georgia — Parlimen Georgia pada hari Selasa meluluskan dalam bacaan ketiga dan terakhir satu rang undang-undang kontroversi yang telah mencetuskan protes besar-besaran selama berminggu-minggu.

Rang undang-undang itu memerlukan media dan pertubuhan bukan kerajaan dan pertubuhan bukan keuntungan lain untuk didaftarkan sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika mereka menerima lebih daripada 20% pendanaan dari luar negara.

Critics see it as untuk menyertai Kesatuan Eropah. Rang undang-undang itu hampir sama dengan satu yang selepas protes jalanan. Demonstrasi baru telah menggoncang Georgia selama berminggu-minggu, tetapi ahli parlimen meluluskannya tanpa mengira.

INI ADALAH BERITA TERKINI. Kisah awal AP mengikuti di bawah.

TBILISI, Georgia (AP) — Parlimen Georgia pada hari Selasa memulakan bacaan ketiga dan terakhir satu rang undang-undang kontroversi yang telah mencetuskan protes besar-besaran, dengan kritikan melihatnya sebagai .

Rang undang-undang itu akan memerlukan media dan pertubuhan bukan kerajaan dan pertubuhan bukan keuntungan lain untuk didaftarkan sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika mereka menerima lebih daripada 20% pendanaan dari luar negara.

Beribu-ribu orang berkumpul di hadapan parlimen pada pagi Selasa, di tengah kehadiran berat polis, untuk memprotes rang undang-undang sekali lagi, ketika ahli parlimen sedang membincangkannya menjelang undian. Pada hujung minggu, beribu-ribu orang mengalir ke jalan-jalan ibu negara Georgia, Tbilisi, dan banyak yang kekal di hadapan parlimen sehingga pagi Isnin.

Pembangkang mengutuk rang undang-undang itu sebagai “undang-undang Rusia”, kerana Moscow menggunakan undang-undang serupa untuk menindas berita bebas, pertubuhan bukan keuntungan dan aktivis yang mengkritik Kremlin.

Rang undang-undang itu hampir sama dengan satu yang selepas protes jalanan. Demonstrasi baru telah menggoncang Georgia selama berminggu-minggu, dengan penunjuk perasaan bergaduh dengan polis, yang menggunakan .

Kerajaan mengatakan rang undang-undang itu perlu untuk menghentikan apa yang dianggapnya sebagai pengaruh asing yang merosakkan terhadap politik negara dan untuk mencegah entiti asing tidak dikenal cuba untuk mengganggu kestabilannya.

Presiden Georgia Salome Zourabichvili, yang semakin bertentangan dengan parti pemerintah, telah bersumpah akan meluluskan undang-undang, tetapi Georgian Dream mempunyai majoriti yang cukup untuk mengatasi veto presiden.

Legislatif , selepas protes yang menarik puluhan ribu orang.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel pada hari Selasa bercakap tentang Georgia di Copenhagen di satu persidangan tentang demokrasi, dan berkata bahawa “jika mereka mahu menyertai EU, mereka perlu menghormati prinsip-prinsip asas kedaulatan undang-undang dan demokrasi.”

Pergaduhan meletus di parlimen ketika ahli parlimen sedang membahaskan rang undang-undang pada hari Selasa. Ahli Parlimen Georgian Dream MP Dimitry Samkharadze dilihat menyerang Levan Khabeishvili, pengerusi parti pembangkang utama United National Movement, selepas Khabeishvili menuduhnya menganjurkan geng untuk memukul penyokong pembangkang.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, beberapa penunjuk perasaan dan ahli pembangkang telah dipukul. Pembangkang menghubungkan insiden itu dengan protes besar-besaran yang telah melanda negara Komanwel Asia Selatan 3.7 juta orang itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.