TOPSHOT-MEXICO-US-GUATEMALA-HONDURAS-CARAVAN

(SeaPRwire) –   Gempa bumi kuat menggoncang sempadan Mexico dan Guatemala awal pagi Ahad, memaksa penduduk ketakutan keluar ke jalanan.

Gempa bumi itu berlaku sebelum pukul 6 pagi berhampiran bandar sempadan Mexico Suchiate, di mana sungai dengan nama yang sama membahagikan kedua-dua negara. Pusat gempa bumi itu hanya di luar pantai Pasifik, 10 batu (16 kilometer) barat daya Brisas Barra de Suchiate di mana sungai itu mengalir ke laut.

Gempa bumi itu mempunyai magnitud awal 6.4, menurut Suruhanjaya Geologi Amerika Syarikat dan kedalaman 47 batu (75 kilometer).

Di Mexico, tidak ada laporan kerosakan serta-merta, tetapi bahagian gunung lebih terpencil di sempadan cenderung untuk tanah runtuh.

Di seberang sempadan agensi pencegahan bencana kebangsaan Guatemala berkongsi gambar tanah runtuh ke lebuh raya di kawasan Quetzaltenango dan retakan besar di dinding hospital di San Marcos di akaun media sosialnya, tetapi tiada laporan kematian.

Di Tapachula, berhampiran sempadan, pasukan pertahanan awam sedang bergerak melalui bandar mencari tanda-tanda kerosakan.

Didier Solares, seorang pegawai Agensi Pertahanan Awam Suchiate, berkata setakat ini mereka tidak mendapati kerosakan.

“Untungnya, semuanya baik,” kata Solares. “Kami berbual dengan syarikat-syarikat, ke kawasan luar bandar melalui radio dan tiada apa-apa, tiada kerosakan syukur Tuhan,” katanya.

Gempa bumi awal pagi itu masih memberi orang ketakutan.

Di bandar bersejarah dan indah San Cristobal, getaran itu kuat.

“Di sini kami bangun kerana kami mempunyai perkhidmatan amaran seismik,” kata penduduk Joaquin Morales. “Amaran itu membangunkan saya kerana ia datang 30 saat sebelum (gempa bumi).”

Di Tuxtla Chico, sebuah bandar berhampiran Tapachula, María Guzmán, seorang guru berkata: “Ia menakutkan, ia kuat. Ia benar-benar mengejutkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.