Gempa bumi berkekuatan 5.4 menggegar Jamaica pada hari Isnin, menyebabkan orang-orang melarikan diri dari bangunan ketika gegaran yang kuat.

Gempa bumi berlaku kira-kira 2 batu barat laut Hope Bay, menurut United States Geological Survey. Ia berlaku pada kedalaman 6 batu.

Tiada laporan awal mengenai kecederaan atau kerosakan serius.

Gempa bumi itu menyebabkan kepanikan di pulau itu. Ahli-ahli yang menghadiri mesyuarat International Seabed Authority Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang bermula pada hari Isnin boleh dilihat melarikan diri di kamera sebelum siaran dipotong. Kumpulan itu akhirnya kembali, tetapi memutuskan untuk menangguhkan mesyuarat sehingga petang Isnin kerana rasa gelisah.

“Kami memerlukan masa untuk menyesuaikan diri secara emosi,” kata Elza Moreira Marcelino de Castro, wakil Brazil.

Makanan, botol wain dan barang lain terbang dari rak kedai runcit apabila gempa bumi berlaku, dan beberapa kerosakan bangunan dilaporkan.

Seorang wartawan tidak dikenali sedang siaran langsung di Jamaica apabila tanah mula bergegar.

“Kami sedang mengalami gempa bumi,” katanya dengan tenang.

Kemudian, gegaran menjadi lebih kuat.

“Oh, Tuhan,” katanya apabila lampu berkelip dan beliau mencari perlindungan di bawah meja.

Walaupun gempa bumi kecil adalah biasa di dan sekitar Jamaica – kira-kira 200 setahun – gempa bumi besar jarang berlaku. Gempa bumi Port Royal yang memusnahkan berlaku pada tahun 1692, dengan sebahagian bandar tenggelam ke laut. Kemudian pada tahun 1907, gempa bumi melanda ibu negara, Kingston, membunuh lebih daripada 1,000 orang. Gempa bumi besar lain dilaporkan pada bulan Mac 1957, terutamanya menjejaskan barat Jamaica, menurut Universiti West Indies di Mona, Jamaica.

Pulau itu terletak di atas zon sesar Enriquillo–Plantain Garden, yang dikongsi bersama Haiti dan Republik Dominican, menurut United States Geological Survey.