Seorang wanita muda mengalami kesakitan perut

(SeaPRwire) –   Sejak remaja, Tanya tahu gangguan suasana hatinya adalah masalah. Dia mengalami serangan kemarahan dan kemurungan yang berulang yang membuatnya ingin mati. Hidupnya adalah bergelombang naik turun tetapi doktor tidak dapat menentukan apa yang salah. Lima tahun yang lalu, dia memutuskan sudah cukup. Dia mahu mengakhiri hidupnya.

Tanya berjaya bercakap dengan dirinya sendiri dan menghalangnya, dan sebaliknya melakukan pencarian di Google. Dia terserempak dengan laman web mengenai gangguan suasana hati pra-menstruasi (PMDD), gangguan suasana hati haid, yang memberi kesan kira-kira 3 hingga 8% pengeluar haid. PMDD bermakna mengalami gangguan suasana hati yang teruk dan menyekat sekitar haid seseorang. Kira-kira sepertiga orang dengan PMDD pernah cuba membunuh diri, dan lebih daripada 70% pernah .

“Ia hanya mengena saya,” kata Tanya kepada saya. “Saya melewati hidup saya dan banyak momen yang bermakna.” Dia menghubungi doktornya esok hari. Doktor itu menghantarnya untuk diperiksa diabetes.

Akhirnya Tanya berjaya mendapat diagnosis PMDD pada tahun 2019 ketika berusia 26 tahun, tetapi dia terganggu dengan soalan: Mengapa dia tidak pernah mendengar tentang PMDD sebelum ini dan mengapa begitu sukar untuk mendapat diagnosis?

Walaupun menunjukkan ideasi membunuh diri adalah berkaitan dengan masa tertentu dalam kitaran haid, hari ini kebanyakan orang masih belum pernah mendengar tentang PMDD, termasuk doktor. Menurut kajian pesakit PMDD, lebih daripada sepertiga mengatakan doktor keluarga mereka tidak mempunyai pengetahuan tentang gangguan pra-haid, dan kira-kira 40% mengatakan penyedia penjagaan kesihatan mental mereka tidak mempunyai pengetahuan tentang gangguan pra-haid. Tetapi PMDD wujud sejak haid wujud dan kita telah mengetahuinya hampir seabad.

Jadi mengapa kita tidak mendapatkan bantuan untuk orang yang memerlukannya? Jawapannya, seperti yang menunjukkan sejarah, lebih rumit daripada yang kita fikirkan.

Walaupun kitaran haid telah kurang dikaji, kertas pertama mengenai PMDD muncul pada 1930-an. Pada 1950-an pakar perubatan British Dr. Katrina Dalton —atau “sindrom pra-haid” seperti yang dipanggilnya, dan membuka klinik. Tetapi PMDD masih terbang di bawah radar sehingga 1980-an, apabila Dalton berkhidmat sebagai pakar perubatan untuk tiga wanita yang dituduh jenayah. Semasa perbicaraan Dalton menunjukkan bahawa wanita-wanita itu melakukan jenayah tepat sebelum haid mereka, dan bahawa gejala mereka hilang dengan rawatan. Beliau berjaya mendapatkan hukuman ringan untuk mereka.

Dalam semalam terdapat ledakan media mengenai PMS. Majalah Glamour membaca pembaca tentang kesahan menggunakan PMS sebagai pembelaan undang-undang: (24% menyokong, 71% menentang, dan 5% tidak pasti). Akibatnya, kesedaran yang berkembang mengenai PMS bocor ke dalam masyarakat perubatan. Pada tahun 1984 pakar psikiatri Robert Spitzer mencadangkan PMS harus ditambah ke Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM), buku panduan yang digunakan oleh doktor untuk diagnosis masalah kesihatan mental. Spitzer adalah pengerusi jawatankuasa menyemak versi ketiga DSM, dan dia telah menerima beberapa jemputan ke persidangan mengenai PMS. Menambah PMS ke DSM bermakna bahawa masyarakat perubatan mengiktiraf ia sebagai gangguan formal yang boleh didiagnosis dan dirawat.

Walau bagaimanapun, pakar berpecah mengenai di mana untuk menetapkan garis pemisah antara PMDD (gangguan suasana hati yang teruk dan menyekat) dan PMS (kemurungan dan kemarahan biasa). Apabila Washington Post meminta pandangan pakar mengenai kekerapan PMS pada tahun 1984, anggaran berjulat . Dalam satu erti kata, kedua-dua anggaran ini benar: hanya beberapa orang mempunyai gejala yang teruk, tetapi sehingga 90% orang mempunyai gejala ringan sebelum haid mereka. Ia menjadi jelas bahawa pakar mengabungkan PMDD dan PMS dan ini tercermin dalam budaya pop. Tiba-tiba, sesiapa sahaja yang mempunyai haid dilihat tidak stabil. Produk dengan lelucon seksis berlimpah, seperti kad ucapan yang membaca “Perbezaan antara wanita dengan PMS dan pengganas? Jawapan: Anda boleh runding dengan pengganas.”

Kontroversi meletus. Kumpulan feminis memimpin kempen untuk menghentikan penyertaan PMDD dalam DSM. Mereka mendakwa termasuk PMDD akan sama dengan menganggap haid sebagai penyakit mental. Banyak reaksi mereka berakar umbi dalam suasana ’70-an dan ’80-an apabila wanita berjuang untuk kesamarataan jantina di beberapa garis depan dari kerja hak reproduktif. Pada tahun 1970-an, buat kali pertama, lebih separuh wanita bekerja di luar rumah. Kongres meluluskan Roe v. Wade melindungi hak untuk abort. Walau bagaimanapun, kesamarataan ini juga rapuh dan terancam—konservatif menewaskan Amendemen Hak Sama yang akan melarang diskriminasi jantina.

Salah seorang pengkritik utama PMDD, Dr. Joan Chrisler, menghadiri kuliah pada tahun 1970-an, awal kerjayanya, mengapa tiada wanita artis atau penulis novel hebat. Kesimpulannya: kreativiti wanita menurun apabila mereka mengalami haid. Ini memberi inspirasi kepada Chrisler untuk mengabdikan kerjayanya melawan stigma haid. Pada zaman penuh seksisme, menambah PMDD ke DSM menyalakan loceng amaran.

Untuk memperumitkan lagi perkara, pada awal 2000-an, syarikat ubat Eli Lilly memasukkan jarinya ke dalam kue. Paten Eli Lilly pada ubat blockbuster Prozac, yang merawat kemurungan, akan tamat dan harga sahamnya merosot. Syarikat itu sangat memerlukan pasaran baru yang akan membeli Prozac.

Eli Lilly tertumpu pada PMDD sebagai pasaran berikutnya yang mungkin. sudah mencadangkan bahawa Prozac boleh merawat PMDD, tetapi masalahnya ialah pakar masih berdebat sama ada PMDD sepatutnya disenaraikan dalam DSM sebagai diagnosis rasmi atau tidak. Tanpa gentar, Eli Lilly melancarkan kempen pemasaran besar-besaran untuk mempromosikan Prozac kepada orang dengan PMDD. Ia menaja perbincangan bulat mengenai keberkesanan Prozac untuk PMDD, yang mendapati sekurang-kurangnya 70% pesakit dengan PMDD memberi respons kepada antidepressan. Ia memasarkan semula Prozac sebagai “Serafem” permainan kata pada perkataan “seraphim”, malaikat yang menjaga takhta Tuhan. Jika itu belum cukup untuk menekankan titik, mereka menukar pil hijau dan kuning Prozac kepada merah jambu dan ungu. Akhirnya, mereka melancarkan siri iklan yang mencadangkan sebarang tanda kemurungan dalam wanita harus dipertimbangkan rawatan. Iklan itu tidak membezakan antara PMDD dan PMS. Sebaliknya, ia membayangkan sebarang tanda ketidaksenangan dalam wanita harus dirawat.

Ini melepaskan gelombang kemarahan lain. Feminis terhina—dan benar-benar begitu. Yang terakhir gerakan wanita perlukan adalah syarikat ubat “mencipta” penyakit baru dan memasarkan ubat tanpa diagnosis. (Malangnya, Prozac sebenarnya bekerja pada PMDD. Kajian mendapati boleh meringankan gejala PMDD dalam tempoh dua belas jam, walaupun ia mengambil minggu untuk bekerja untuk kegelisahan dan kemurungan.)

Dalam beberapa cara feminis kalah dalam pertempuran. PMDD akhirnya menjadi diagnosis dalam DSM pada tahun 2013, hampir tiga dekad selepas ia dibincangkan pada tahun 1980-an. Dalam cara lain, mereka menang dalam perang. Dr. Tory Eisenlohr-Moul, penyelidik gangguan suasana hati pra-haid di Universiti Illinois Chicago, menganggarkan bahawa balasan terhadap PMDD menangguhkan perbincangan sekitar 10 hingga 15 tahun. Beliau menunjukkan terdapat kesan menakutkan terhadap perbualan mengenai kaitan antara haid dan suasana hati. Doktor takut membawa topik itu kerana tidak mahu pesakit berfikir mereka seksis.

Tetapi, sebenarnya, mangsa terbesar pertengkaran mengenai kewujudan PMDD ialah orang yang mengalami PMDD dan orang yang mencintai mereka. Hari ini, beribu-ribu orang masih menderita kerana mereka tidak mengetahui mereka mengalami PMDD.

Diagnosis PMDD Tanya mengubah hidupnya. Walaupun dia memilih untuk tidak mencuba ubatan, diagnosis itu sendiri membantunya memahami keruntuhannya, dan membantunya menerangkan apa yang berlaku kepada keluarga dan kawan-kawan. Dia memutuskan untuk melatih dalam psikoterapi supaya dia boleh membantu orang lain memahami PMDD. “Pengajarnya telah menjadi kaunselor selama 10 tahun dan masih belum pernah mendengar tentang PMDD,” katanya. “Saya mahu membantu orang lain melalui kesakitan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.