APTOPIX Rainy Florida

(SeaPRwire) –   Gabenor Florida, Ron De Santis telah mengisytiharkan darurat pada hari Rabu berikutan banjir kilat yang melanda selatan Florida akibat siri hujan lebat dan ribut petir yang bermula pada pagi Selasa tetapi dijangka berterusan sehingga Jumaat di beberapa kawasan, (NWS). 

Kira-kira 10 hingga 15 inci hujan telah direkodkan di seluruh negeri, menyebabkan sementara juga menyebabkan orang ramai di jalan raya dan lebuh raya —Broward, Collier, Lee, Miami-Dade, dan Sarasota—yang berada di bawah perintah darurat.

Kira-kira 10,000 pelanggan di pada hari Rabu di tengah-tengah laporan . Bandaraya Miami telah menggunakan mereka untuk mengurangkan banjir dan pegawai telah membuat rancangan untuk kepada penduduk tempatan untuk mengurangkan kerosakan banjir.

NWS melaporkan bahawa Florida Keys akan kekal sehingga lewat Khamis. Miami Dade County, Glades, Palm Beach dan Collier County, antara puluhan yang lain, akan kekal di bawah amaran banjir sehingga Jumaat petang. 

Peningkatan air di seluruh bandar telah menyebabkan pegawai-pegawai, dan pegawai-pegawai telah menggesa penduduk untuk kekal di luar jalan raya sehingga air surut. 
Ketika kumpulan hujan tambahan melanda negeri ini, NWS rakyat bahawa hujan itu boleh “menjejas banjir yang sedang berlaku dan mengakibatkan kebimbangan banjir kilat tambahan.” Bahagian timur Florida Selatan juga bagi puting beliung yang terpencil. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.