(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Dua harta milik rapper Sean “Diddy” Combs di Los Angeles dan Miami diserbu pada Isnin oleh ejen Homeland Security Investigations dan pihak penguatkuasa undang-undang yang lain sebagai sebahagian daripada siasatan jenayah seks oleh pihak berkuasa persekutuan di New York, dua pegawai penguatkuasa undang-undang memberitahu Associated Press.

Belum jelas sama ada Combs merupakan sasaran siasatan tersebut. Pegawai-pegawai tersebut tidak dibenarkan membincangkan butir-butir siasatan secara terbuka dan berkata kepada AP atas syarat tanpa nama.

Dalam kenyataan, Homeland Security Investigations berkata ia “melaksanakan tindakan penguatkuasaan undang-undang sebagai sebahagian daripada siasatan berterusan, dengan bantuan HSI Los Angeles, HSI Miami, dan rakan-rakan penguatkuasa undang-undang tempatan kami.”

Jurucakap Pejabat Peguam AS di Manhattan enggan memberi komen.

Pesanan kepada peguam-peguam dan wakil-wakil Combs untuk mendapatkan komen tidak segera dibalas.

Terdapat beberapa tuntutan yang difailkan terhadap Combs dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Pada Februari, seorang penerbit muzik menfailkan saman mengatakan Combs memaksa beliau mengatur pelacur dan menekan beliau untuk bersama mereka. Peguam Combs Shawn Holley telah berkata tentang dakwaan tersebut bahawa “kami mempunyai bukti yang tidak dapat dipertikaikan bahawa dakwaan mereka adalah keseluruhan pembohongan.”

Mantan anak didik dan teman wanita Combs, Cassie, menfailkan saman terhadap beliau pada November mendakwa tahun-tahun penganiayaan seksual, termasuk rogol. Saman itu mengatakan beliau memaksa beliau untuk bersama lelaki pelacur ketika beliau merekod mereka. Saman itu diselesaikan sehari selepas difailkan.

Salah seorang mangsa Combs adalah seorang wanita yang mengatakan pengeluar rakaman itu merogolnya dua dekad lalu apabila beliau berusia 17 tahun.

Associated Press biasanya tidak menamakan orang yang mengatakan mereka telah disalahgunakan secara seksual kecuali mereka datang ke hadapan awam seperti Cassie.

Combs pernah berkata dalam kenyataan November, “Saya tidak melakukan apa-apa dakwaan yang mengerikan yang dibuat.”

Combs merupakan antara pengeluar dan eksekutif hip hop paling berpengaruh dalam tiga dekad terakhir. Dahulunya dikenali sebagai Puff Daddy, beliau membina salah satu empayar hip hop terbesar, membuka jalan dengan beberapa entiti yang berkaitan dengan nama terkenalnya. Beliau merupakan pengasas Bad Boy Records dan pemenang tiga kali Anugerah Grammy yang telah bekerja dengan pelbagai artis terkemuka termasuk Notorious B.I.G., Mary J. Blige, Usher, Lil Kim, Faith Evans dan 112.

Combs mencipta barisan pakaian fesyen Sean John, melancarkan saluran TV Revolt dengan tumpuan pada muzik, dan menghasilkan rancangan realiti “Making the Band” untuk MTV.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.