(SeaPRwire) –   Pemimpin kumpulan pengganas Haiti Vitel’Homme Innocent telah ditambah ke senarai “Sepuluh Penjenayah Paling Dikehendaki” FBI atas tuduhan terlibat dalam penculikan 16 orang Amerika dan membunuh orang lain.

Penyiasatan persekutuan pada 7 November 2022 mengheret Innocent atas tuduhan bersekongkol untuk menculik tawanan dan menculik tawanan atas peranannya dalam penculikan bersenjata 16 orang Amerika yang merupakan misionaris Kristian berhampiran Port-au-Price, Haiti, pada musim gugur 2021.

Kebanyakan individu itu ditahan selama 61 hari sebelum akhirnya melarikan diri, kata FBI.

Menurut dakwaan, Innocent memimpin kumpulan penjenayah Kraze Barye, yang bekerjasama dengan 400 Mawozo dalam penculikan.

Innocent juga didakwa dalam penculikan bersenjata Oktober 2022 di Haiti, yang melibatkan dua orang Amerika, membunuh salah seorang.

Menurut pendakwa, Innocent mengarahkan ahli kumpulan untuk menculik kedua-dua Jean Franklin dan Marie Odette Franklin dari rumah mereka di Haiti pada 7 Oktober 2022. Marie Odette Franklin meninggal manakala suaminya ditahan sebagai tebusan.

Semasa Jean Franklin ditahan, Vitel’Homme didakwa menuntut wang tebusan untuk pembebasannya. Franklin dibebaskan selepas keluarganya membuat pembayaran wang tebusan kepada kumpulan penjenayah.

“Vitel’Homme Innocent didakwa terlibat dalam kematian warganegara Amerika dan penculikan lebih daripada sedozen orang Amerika di Haiti,” kata Peguam Amerika Syarikat Matthew M. Graves. “Kami menghargai komitmen FBI-Miami terhadap kes ini. Harapan kami dengan senarai sepuluh teratas, ganjaran, dan bantuan awam, Vitel’Homme Innocent akan dibawa ke muka pengadilan.”

Jeffrey B. Veltri, Ketua Agen Khas, FBI Miami berkata agensi itu menawarkan ganjaran $2,000,000 untuk maklumat yang membawa kepada penangkapan dan/atau penghukuman Innocent.

” Vitel’Homme Innocent adalah penjenayah ke-532 yang ditambah ke senarai Sepuluh Penjenayah Paling Dikehendaki FBI atas tuduhan terlibat dalam penculikan dan pembunuhan warganegara Amerika Syarikat di Haiti,” kata Veltri. “Jabatan Negara menawarkan ganjaran sehingga $2,000,0000 untuk maklumat yang membawa kepada penangkapan dan/atau penghukumannya. Tekad kami untuk membawanya ke muka pengadilan atas tuduhan jenayahnya tidak akan goyah. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Perkhidmatan Keselamatan Diplomatik Negara dan Pejabat Peguam Amerika Syarikat bagi Daerah Columbia atas kerjasama dan perkongsian rapat menyiasat kes-kes ini.”

Innocent dipercayai berada di Haiti, tetapi mempunyai hubungan dengan orang lain di seluruh Caribbean.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )