South Koreans Vote In Assembly Elections

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan — Parti pembangkang liberal Korea Selatan dijangka memenangi kemenangan besar dalam pilihan raya parlimen Rabu ini, menurut undian keluar awal, satu keputusan yang jika disahkan akan menjadikan Presiden konservatif Yoon Suk Yeol sebagai presiden yang tidak berkuasa untuk tiga tahun lagi dalam pejabatnya.

Undian keluar bersama oleh tiga stesen TV utama Korea Selatan – KBS, MBC dan SBS – menunjukkan Parti Demokratik utama dan parti satelitnya diramalkan akan memenangi 178-197 kerusi dalam Dewan Negara 300 kerusi.

Mereka menjangkakan parti pembangkang liberal baru akan memenangi 12-14 kerusi.

Undian itu menunjukkan Parti Kuasa Rakyat yang memerintah dan parti satelitnya dijangka akan memenangi 85-105 kerusi.

Pilihan raya Rabu ini dianggap sebagai undian keyakinan pertengahan penggal terhadap Presiden Yoon, bekas pendakwa utama yang mengambil alih pada 2022 untuk satu penggal lima tahun tunggal. Beliau telah berjuang dengan penarafan kelulusan yang rendah dan pembangkang liberal yang menguasai parlimen yang telah menghadkan platform polisi utamanya.

Terlepas daripada keputusan itu, Yoon akan terus berkuasa dan platform dasarnya yang utama di peringkat antarabangsa kemungkinannya tidak akan berubah. Tetapi kekalahan besar parti pemerintah dalam pilihan raya itu mungkin akan menangguhkan agenda dalam negeri Yoon dan meninggalkannya menghadapi serangan politik yang meningkat daripada lawan liberalnya.

“Kami telah berusaha sedaya upaya untuk melakukan politik yang mengikuti perasaan awam, tetapi keputusan undian keluar adalah kecewa,” Han Dong-hoon dari parti pemerintah berkata dalam ulasan disiarkan di TV. “Kami akan menonton pengiraan undi sehingga ke penghujung.”

Selepas melihat siaran TV yang menunjukkan keputusan undian keluar bersama, ahli Parti Demokratik bersorak dan bertepuk tangan. “Kami akan menghormati pilihan rakyat dengan rendah hati sehingga ke penghujung. Terima kasih banyak!” ketua parti Lee Jae-myung berkata kepada wartawan.

Daripada 300 kerusi, 254 akan dipilih melalui undi langsung di kawasan tempatan, dan 46 lagi kepada parti mengikut nisbah undi mereka. Pemerhati pilihan raya sebelum ini berkata calon di kira-kira 50 hingga 55 kawasan tempatan berada dalam pertandingan ketat.

Dalam bulan-bulan sebelum pilihan raya, konservatif dan lawan liberal mereka bertukar retorik beracun dan fitnah. Kebencian sebenar mereka diperdalam semasa pilihan raya presiden 2022, di mana Yoon dan Lee, ketika itu calon Parti Demokratik, menghabiskan berbulan-bulan menghina satu sama lain. Akhirnya Yoon mengalahkan Lee dengan margin tersempit pernah dicatat untuk calon presiden Korea.

Lee kini adalah pengkritik keras dasar-dasar Yoon dan sedang menyasarkan pencalonan presiden lagi. Pesakit politik utama konservatifnya dalam pilihan raya presiden akan datang ialah Han, sekutu Yoon yang pernah berkhidmat sebagai menteri kehakiman beliau. Lee menghadapi siri siasatan rasuah yang beliau dakwa bersifat politik dan didorong oleh kerajaan Yoon.

Terdapat sedikit penyesalan terhadap politik berpecah Korea Selatan selepas Lee ditikam lehernya pada Januari oleh seorang lelaki yang menurut polis cuba membunuh Lee untuk mencegah beliau menjadi presiden. Tetapi semasa kempen pilihan raya parlimen menghampiri, parti-parti lawan mula mengeluarkan retorik kasar dan hinaan terhadap satu sama lain.

Semasa kempen pilihan raya, Han memanggil Lee “penjenayah” dan menggelarkan kenyataan lampaunya sebagai “sampah.” Jurucakap Parti Demokratik Lee pula menggambarkan mulut Han sebagai “longkang sampah.” Han menuduh Lee menggunakan ungkapan seksis terhadap calon wanita parti pemerintah.

Chung Jin-young, bekas dekan Sekolah Pengajian Antarabangsa Pasifik-Pasifik di Universiti Kyung Hee, meramalkan parti-parti pembangkang boleh memenangi gabungan 150-180 kerusi.

“Ini akan menyebabkan kebuntuan politik untuk Republik Korea selama tiga tahun akan datang, kerana kedua-dua parti pemerintah dan pembangkang tidak boleh mengejar agenda secara bersendirian dan kemungkinannya tidak akan bersetuju,” kata Chung.

Awal tahun ini, Yoon mencatat peningkatan penarafan kelulusan atas dorongan kuatnya untuk meningkatkan drastik bilangan pelajar perubatan walaupun mendapat bantahan hebat oleh doktor terdahulu. Yoon berkata beliau bertujuan untuk mewujudkan lebih ramai doktor untuk menghadapi penuaan penduduk negara yang pesat, tetapi beribu-ribu doktor muda telah mogok, dengan mengatakan bahawa sekolah tidak mampu menangani peningkatan mendadak pelajar.

Mogok doktor akhirnya meninggalkan Yoon menghadapi seruan yang semakin meningkat untuk mencari kompromi, dengan pesakit dan orang lain mengalami kelewatan pembedahan dan ketidakselesaan lain. Parti pemerintah Yoon juga berjuang dengan kenaikan harga produk pertanian dan barangan lain serta kritikan terhadap gaya pengurusan peribadinya.

“Presiden Yoon telah berkata keutamaan akan diberikan untuk menstabilkan harga dan taraf hidup, tetapi mereka tidak distabilkan, jadi saya fikir ini akan menjadi keburukan besar bagi kerajaan Yoon semasa pilihan raya,” kata Kim Daye, 32, penduduk Seoul.

— Wartawan Associated Press Jiwon Song menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.