Eva Fahidi-Pusztai, seorang yang terselamat daripada Holokus yang menghabiskan tahun-tahun akhir hidupnya memperingatkan tentang muncul semula populisme sayap kanan jauh dan diskriminasi terhadap minoriti di seluruh Eropa, telah meninggal dunia. Beliau berusia 97 tahun.

Jawatankuasa Antarabangsa Auschwitz berkata Fahidi-Pusztai meninggal dunia di Budapest pada hari Isnin. Sebab kematian tidak diberikan.

“Mereka yang terselamat daripada Auschwitz di seluruh dunia berpisah dengan rasa sedih yang mendalam, rasa terima kasih dan hormat,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan di laman webnya.

Fahidi-Pusztai dilahirkan pada tahun 1925 di Debrecen, Hungary, ke dalam sebuah keluarga Yahudi kelas menengah atas. Keluarganya memeluk agama Katolik pada tahun 1936, tetapi itu tidak melindungi mereka daripada penganiayaan.

Selepas pendudukan Hungary oleh Wehrmacht Jerman pada awal tahun 1944, keluarga itu terpaksa berpindah ke ghetto.

Pada bulan Jun 1944, penduduk Yahudi dikumpulkan di sebuah kilang bata dan diusir ke kem kematian Nazi Auschwitz dalam beberapa pengangkutan.

Fahidi-Pusztai berusia 18 tahun ketika dia dan keluarganya diusir dalam pengangkutan terakhir ke Auschwitz, pada 27 Jun 1944. Ibunya dan adik perempuan Gilike dibunuh serta-merta selepas ketibaan mereka. Ayahnya meninggal dunia beberapa bulan kemudian akibat keadaan kem yang tidak manusiawi, menurut Jawatankuasa Auschwitz di laman webnya.

Enam juta orang Yahudi Eropah dibunuh oleh Jerman Nazi dan kuncu-kuncunya di seluruh Eropah semasa Holokus – termasuk 49 ahli keluarga Fahidi-Pusztai, agensi berita Jerman dpa melaporkan. Dia satu-satunya yang terselamat.

Fahidi-Pusztai diusir dari Auschwitz ke subkem kem tahanan Buchenwald di bandar Allendorf, di wilayah Hesse. Selama 12 jam sehari, dia terpaksa bekerja sebagai buruh paksa di sebuah kilang bahan letupan di kem tahanan Muenchmuehle di sana.

Pada bulan Mac 1945, hanya beberapa minggu sebelum berakhirnya Perang Dunia II, dia berjaya melarikan diri dalam apa yang disebut sebagai perarakan kematian yang membawa tahanan kem ke barat ketika tentera Soviet mendekati dari timur. Ketika itulah dia dibebaskan oleh tentera Amerika.

“Hanya bertahun-tahun selepas pembebasannya, Eva Fahidi mula bercakap tentang kenangannya tentang pembunuhan keluarganya dan kewujudannya sebagai buruh paksa,” kata Christoph Heubner, Naib Presiden Eksekutif Jawatankuasa Antarabangsa Auschwitz, di Berlin.

“Hidupnya kekal ditandai oleh kehilangan keluarganya, namun demikian, dengan hati yang sangat besar, dia terus bertekad dalam kegembiraan hidupnya dan mempercayai kuasa ingatan,” tambah Heubner.

Selepas perang, Fahidi-Pusztai berpindah kembali ke Hungary. Kemudian dia menulis dua buku tentang pengalamannya dan melawat sekolah-sekolah di Jerman untuk berkongsi pengalaman traumatiknya dari Holokus dengan pelajar dan memberi amaran tentang muncul semula populisme sayap kanan di Eropah.

Fahidi-Pusztai juga bekerjasama rapat dengan Peringatan Buchenwald di tapak kem terdahulu berhampiran bandar Weimar di Jerman timur, untuk memastikan bahawa terutamanya nasib wanita Yahudi tidak dilupakan, tulis peringatan itu di laman webnya.

“Buku-buku Eva Fahidi, yang menunjukkannya sebagai pengarang gaya yang hebat dan pencerita yang jelas, akan kekal seperti ketakutan dan amarannya menghadapi tuduhan populis dan keganasan sayap kanan terhadap orang Yahudi dan minoriti Sinti dan Roma bukan sahaja di tanah airnya Hungary tetapi di banyak negara Eropah,” tulis Jawatankuasa Antarabangsa Auschwitz dalam pesanan perpisahan.

Minoriti Sinti dan Roma juga dianiaya semasa era Nazi.