Negara-negara Kesatuan Eropah akan memulakan perbincangan minggu hadapan mengenai cadangan untuk pakej sanksi ke-12 terhadap Rusia yang akan memberi tumpuan kepada larangan berlian Rusia, diplomat EU dan pegawai EU memberitahu Reuters.

Sejak pencerobohan Rusia terhadap Ukraine pada Februari 2022, negara-negara EU sudah mengenakan 11 pakej sanksi terhadap Moscow untuk mengurangkan keupayaan Kremlin untuk membiayai perang. Langkah-langkah itu merangkumi pelbagai sektor dan termasuk kira-kira 1,800 individu dan entiti.

Tetapi sehingga kini, EU belum mengenakan sanksi ke atas syarikat galian berlian milik negara Rusia, Alrosa, walaupun peniaga permata utama Barat sudah memboikot batu-batu yang berasal dari Rusia.

Ketua diplomat EU Josep Borrell memberitahu Financial Times pada Rabu bahawa blok itu mendapat lampu hijau untuk berlian dari Kumpulan Tujuh – Amerika Syarikat, Kanada, Britain, Jepun, Perancis Jerman dan Itali – dalam mesyuarat menteri luar negara Kumpulan Tujuh di Jepun.

Diplomat EU berkata blok 27 negara itu telah menunggu lampu hijau daripada Kumpulan Tujuh untuk bergerak ke hadapan dengan larangan berlian. Seorang pegawai EU berkata masa semasa untuk cadangan Suruhanjaya Eropah untuk pakej itu, yang kemudian akan dibincangkan oleh 27 kerajaan EU, adalah “awal minggu hadapan.”

“Rancangan itu ialah Suruhanjaya akan meluluskan pakej dalam hari-hari hadapan. Kemudian ia akan menjadi tugas Majlis untuk meluluskannya,” kata seorang pegawai EU kepada Reuters, dengan menambah perbincangan di kalangan kerajaan akan bermula minggu hadapan.

Kumpulan Tujuh telah membincangkan pelbagai cadangan sejak September mengenai cara terbaik untuk menjejaki berlian-berlian Rusia bagi menghalang import. Pengumuman rasmi Kumpulan Tujuh, dijangka sejak bulan lepas, telah ditangguhkan oleh perdebatan sama ada untuk membuat pengumuman politik sebelum butir-butir teknikal sepenuhnya diselesaikan.

Cadangan itu, dirangka oleh Belgium atas permintaan EU, dijangka akan menyamai dekat dengan draf cadangan sanksi Suruhanjaya, kata salah seorang diplomat itu.

Poland mendesak larangan terhadap berlian dan gas cecair petroleum dalam cadangan September, manakala Estonia meminta gas cecair asli (LNG) turut dimasukkan walaupun tiada minat besar di EU untuk membuat gelombang baharu dalam pasaran gas yang meruncing.

Presiden Suruhanjaya Ursula von der Leyen telah menyatakan bahawa blok itu akan melihat ke larangan berlian Rusia, pembekuan aset dan pengenaan sekatan perjalanan kepada 100 individu baharu, serta mengukuhkan pelaksanaan batasan harga $60 sesaham bagi minyak Rusia oleh Kumpulan Tujuh.