128th Boston Marathon

(SeaPRwire) –   (BOSTON) — Sisay Lemma dari Ethiopia menetapkan kadar larian yang menakjubkan dan terus berlari seorang diri sepanjang kebanyakan laluan untuk menamatkan perlumbaan dalam masa 2 jam, 6 minit, 17 saat — masa ke-10 terpantas dalam sejarah 128 tahun perlumbaan itu.

Hellen Obiri mempertahankan gelarannya dalam perlumbaan wanita, mengatasi rakan senegaranya Sharon Lokedi di Jalan Boylston untuk menang lapan saat. Obiri ialah wanita pertama memenangi perlumbaan Boston secara berturut-turut sejak 2005.

Lemma tiba di Boston dengan masa terpantas dalam medan, menjadi hanya orang keempat pernah memecahkan 2:02:00 apabila beliau menang di Valencia tahun lepas. Dan juara London 2021 itu menunjukkan prestasinya di laluan, memisahkan diri daripada kumpulan di Ashland dan membuka jarak lebih separuh batu.

Lemma melalui separuh pertama dalam 60:19 — 99 saat lebih cepat daripada kadar laluan rekod Geoffrey Mutai pada 2011, apabila beliau menamatkan dalam 2:03:02 — perlumbaan marathon terpantas dalam sejarah pada masa itu. Rakan senegara beliau Mohamed Esa mengurangkan jurang melalui beberapa batu terakhir, menamatkan kedua dengan jarak 41 saat; juara bertahan dua kali Evans Chebet ketiga.

Lemma rebah ke atas tanah dan berguling ke belakang, tersenyum, selepas menyeberangi garisan penamat.

“Saya memutuskan untuk memulakan larian awal,” kata Lemma, yang kemenangan di London pada 2021 ialah satu-satunya kemenangan besar marathonnya. “Saya mengekalkan kadar dan saya menang.”

Pada hari apabila cahaya matahari dan suhu meningkat kepada pertengahan 60-an menyebabkan para pelari mencapai air — untuk minum, dan untuk tuang ke kepala mereka — Obiri berlari dengan kumpulan pemimpin luar biasa besar 15 melalui Brookline sebelum memisahkan diri. Lokedi kedua dan juara Boston dua kali Edna Kiplagat ketiga.

Marcel Hug dari Switzerland membetulkan diri selepas terhempas ke dalam halangan apabila beliau mengambil belokan terlalu laju dan masih berlayar ke rekod laluan dalam perlumbaan kerusi roda lelaki. Ia merupakan kemenangan Boston ketujuh beliau dan kemenangan berturut-turut ke-14 dalam marathon utama.

Hug sudah pun memiliki kelebihan empat minit kira-kira 18 batu apabila tiba di tanda rumah api di Newton, di mana laluan menuju ke Jalan Commonwealth untuk memasuki Bukit Heartbreak. Beliau tergelincir ke dalam pagar, terbalik ke roda kiri, tetapi dengan cepat pulih.

“Ia adalah kesilapan saya,” kata Hug. “Saya mempunyai terlalu banyak berat, terlalu banyak tekanan dari atas untuk kawalan saya, jadi saya tidak dapat mengawal.”

Hug menamatkan dalam 1:15:33, memenangi dengan 5:04 dan memecah rekod laluannya sendiri dengan 1:33. Britain Eden Rainbow-Cooper, 22, memenangi perlumbaan kerusi roda wanita dalam 1:35:11 untuk kemenangan marathon utama pertamanya; beliau ialah wanita ketiga termuda memenangi perlumbaan kerusi roda Boston.

Bandar tidur New England Hopkinton merayakan ulang tahun ke-100 sebagai garisan permulaan untuk Marathon Boston pada Isnin, menghantar medan 17 bekas juara dan hampir 30,000 pelari lain ke jalan. Berhampiran garisan penamat di Jalan Boylston 26.2 batu (42.2-kilometer) jauhnya, pegawai mengingati ulang tahun 2013 letupan yang membunuh tiga orang dan mencederakan ratusan lagi.

Langit cerah dan angin minimum menyambut para pelari, dengan suhu yang naik kepada 60-an pada waktu pagi. Apabila medan melalui Natick, bandar keempat daripada lapan bandar dan kota di laluan, atlet menyembur air ke badan mereka untuk sejukkan diri.

“Kita tidak dapat meminta hari yang lebih baik,” kata bekas pemain ketat akhir New England Patriots Rob Gronkowski, pengawal besar, sebelum memasuki kereta elektrik yang akan membawanya di sepanjang laluan. “Bandar Boston sentiasa keluar untuk menyokong, tidak kira acara. Cuaca sempurna, tenaga bergegar.”

Perayaan bermula sekitar 6 pagi, apabila pengarah perlumbaan Dave McGillivray menghantar kira-kira 30 anggota Garda Kebangsaan Massachusetts pergi. Lt. Kol. Paula Reichert Karsten, salah seorang penghantar, berkata beliau mahu menjadi sebahagian daripada “acara quintessential Massachusetts”.

Garisan permulaan dilukis untuk mengatakan “100 tahun di Hopkinton”, mengenang pemindahan 1924 dari Ashland ke Hopkinton untuk mematuhi jarak Olimpik rasmi Marathon. Pengumum menyambut kumpulan penonton yang berkumpul ke “bandar tidur kecil Hopkinton, 364 hari setahun.”

“Di Hopkinton, ia mungkin perkara paling hebat tentang bandar,” kata Maggie Agosto, 16 tahun penduduk tempatan yang pergi ke garisan permulaan bersama kawan untuk menonton perlumbaan.

Perlumbaan tahunan pada Hari Patriot, cuti negeri yang memperingati permulaan Perang Revolusi, juga jatuh pada Hari Satu Boston, apabila bandar mengingati mangsa letupan 2013 marathon. Di garisan penamat di Jalan Boylston, paip bag mengiringi Gabenor Maura Healey, Datuk Bandar Boston Michelle Wu dan ahli keluarga mangsa apabila mereka meletakkan pasangan karangan bunga di tapak letupan.

___

Cerita ini membetulkan bahawa Hug memenangi kemenangan Boston ketujuhnya.

___

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri Jennifer McDermott di Hopkinton menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.