polar bear

(SeaPRwire) –   Sulit untuk berenang 175 km (109 mi.) ketika anda sedang kelaparan. Sulit juga untuk mencuba untuk terus hidup ketika anda kehilangan berat badan pada kadar 1 kg (2.2 lbs) setiap hari. Dan mungkin paling tragis – atau sekurang-kurangnya paling menyedihkan – jika anda ibu yang menyusu dan pengambilan kalori anda telah jatuh begitu rendah sehingga anda tidak mampu lagi menghasilkan susu yang diperlukan untuk menjaga anak-anak anda. Seperti yang didedahkan dalam kajian dalam Nature Communications, semua cabaran dan lebih itu dihadapi oleh beruang kutub di seluruh dunia, kerana ais laut yang lenyap di kita, menafikan haiwan-haiwan itu platform yang mereka perlukan untuk memburu anjing laut.

Penyelidik kurang berminat untuk menubuhkan fakta masalah makanan beruang; para saintis sudah mengetahui masalah itu. Apa yang lebih difokuskan oleh mereka adalah kesan kekurangan zat makanan itu terhadap kesihatan haiwan dan sumber makanan alternatif yang mereka cari di darat. Untuk menjalankan kerja mereka, para saintis mengikuti 20 ekor beruang kutub yang berbeza di Manitoba, Kanada, dari 2019 hingga 2022, memasang pelacak GPS dan leher kamera video dan sesekali menenangkan mereka dan menganalisis darah, jisim badan, perbelanjaan tenaga harian – pada dasarnya satu ukuran kalori masuk berbanding kalori keluar – dan lain-lain.

Plight of the polar bear

“Beruang kutub di Teluk Hudson [Kanada] mungkin berada di tepi julat di mana mereka masih boleh terus hidup sekarang,” kata Anthony Pagano, seorang ahli biologi penyelidikan dengan USGS dan penulis utama kertas itu. “Kebanyakan kerja pemodelan menunjukkan bahawa sekitar 2050, mereka akan berada di darat dan jauh dari habitat utama [di atas ais].” Penguncupan julat komuniti Teluk Hudson kemungkinan akan dipantulkan dalam julat beruang kutub yang tersebar di seluruh Artik juga.

Di sepanjang lengkungan kajian, data yang dikumpulkan Pagano dan rakan sekerjanya adalah membimbangkan. Kekurangan berat berbeza dari beruang ke beruang, dengan kehilangan purata 1 kg mewakili hanya purata; beberapa haiwan subjek jatuh sehingga 1.7 kg (3.75 paun) setiap 24 jam. Itu mungkin tidak kedengaran banyak apabila seekor jantan dewasa boleh menimbang 550 kg (1,200 paun) dan seekor betina 320 kg (700 paun), tetapi ia boleh menambah dengan cepat. Dan dengan makanan yang kurang tersedia untuk dimakan, beruang kelaparan perlu berjalan jauh untuk mencari makanan seterusnya. Individu yang berenang 175 km – seekor betina muda – menetapkan rekod di kalangan beruang yang dikaji, tetapi seekor betina tua juga meliputi 120 km (75 mi). Renang daya tahan dalam mencari makanan adalah bertenaga dan sering sia-sia untuk beruang. Mereka adalah pemburu yang cekap apabila mereka mempunyai pembelian ais di bawah mereka, penjelasan Pagano dan rakan sekerjanya, tetapi mereka kikuk apabila mereka mengejar anjing laut dan berenang pada masa yang sama.

Polar Bear food

Itu meninggalkan mereka menggeledah di darat untuk makanan yang sebenarnya tidak akan mereka makan – dan mendapat sedikit pulangan untuk usaha mereka. “Beruang kutub makan itik dan angsa – menangkap mereka apabila mereka tidak dapat terbang dan menggugur bulu – serta telur mereka,” kata Pagano. Makanan lain di menu beruang kelaparan termasuk beri dan tumbuhan lain, tulang, tanduk dan, dalam satu kes, mayat ikan beluga. Tiada makanan itu setara dengan diet berterusan ikan lemak hidup anjing laut. Beberapa beruang mencari sumber zat makanan alternatif ini dengan gigih; yang lain memilih strategi yang berbeza: beristirahat dan mengekalkan tenaga yang terkandung dalam jisim badan mereka. Pendekatan terakhir ini menelan kalori tersimpan, tetapi begitu juga pendekatan pertama, kerana semua berjalan dan mencari itu membakar tenaga juga.

“Jumlah tisu badan yang mereka bakar untuk mencari makanan darat itu pada dasarnya sama dengan apa yang mereka dapatkan dari memakan makanan darat itu,” kata Pagano. “Jadi tiada faedah sebenar.”

Para penyelidik terkejut mendapati bahawa beruang tidak hanya membakar simpanan lemak untuk mengimbangi makanan yang kurang, tetapi juga tisu otot juga. Pagano tidak pasti mengapa metabolisme mereka akan mengambil strategi itu, tetapi dia mempunyai beberapa idea. “Ada pemikiran bahawa pembakaran jisim badan otot mungkin lebih cekap dari segi tenaga berbanding pembakaran lemak badan,” katanya. “Juga, mengekalkan lemak badan mereka mungkin memberi mereka pengawalan terma yang lebih baik sebaik sahaja musim sejuk dan ais kembali.”

Pembekuan musim itu pendek daripada yang dahulu – walaupun tidak banyak. Pada tahun 1980-an, beruang kutub berada di darat selama kira-kira 110 hari setahun, tanpa perlu makan makanan darat kerana simpanan lemak yang mereka kumpulkan berkat memburu anjing laut musim sejuk cukup untuk membawa mereka selebih tahun itu. Kini mereka berada di luar ais selama purata 130 hari. Ia satu ukuran tajamnya pisau zat makanan di mana beruang beroperasi bahawa hanya 20 hari boleh membezakan sama ada mereka hidup dan subur atau mati kelaparan.

Individu paling mungkin akan binasa apabila bekalan makanan miskin adalah dewasa muda – kerana kemahiran memburu mereka kurang membangun – dan anak, sumber zat makanan utama mereka, susu ibu mereka boleh lenyap pada masa susah. “Jika betina berpuasa untuk tempoh yang dipanjangkan, mereka sebenarnya akan berhenti menyusukan,” kata Pagano.

Plight of the polar bear

Beruang dewasa penuh bukanlah bebas dari bahaya, bagaimanapun. Penulis menyatakan kajian terdahulu meramalkan bahawa populasi jantan dewasa boleh berkurangan sebanyak 24% jika musim bebas ais meningkat kepada 180 hari. Ini terutamanya kerana pengambilan tenaga yang amat besar – kira-kira 22,500 kalori sehari – yang diperlukan oleh jantan besar untuk mengekalkan berat badan mereka.

Beruang kutub bukan satu-satunya spesies yang terancam oleh penemuan ini. Manusia juga terdedah kepada bahaya. Semakin banyak masa beruang dihabiskan di luar ais dan di darat, semakin besar kemungkinan mereka akan mengembara ke bandar dan pekan dalam mencari sesuatu untuk dimakan – dan penduduk boleh dengan mudah tercedera atau diserang jika mereka menghalang haiwan kelaparan itu. Orang juga mungkin dilihat sebagai sumber mangsa.

“Apabila beruang kutub berada di darat, mereka bertindak seperti beruang lain dan menjadi omnivor,” kata Pagano. “Ini meningkatkan potensi interaksi manusia-beruang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.