(SeaPRwire) –   BERLIN (AP) — Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan akan tiba di Jerman Jumaat untuk lawatan singkat yang dibayangi oleh pandangan yang sangat berbeza kedua-dua negara terhadap peperangan antara Israel dan Hamas.

Erdogan disambut oleh presiden Jerman yang kebanyakannya bersifat upacara, Frank-Walter Steinmeier, sebelum mesyuarat malam dengan Olaf Scholz. Scholz menjemput Erdogan melawat pada Mei selepas dipilih semula.

Turki lama dianggap sebagai rakan yang sukar tetapi penting di Jerman, yang merupakan rumah kepada lebih daripada 3 juta orang dengan akar Turki. Ia merupakan sekutu NATO yang penting dalam usaha mengawal aliran pelarian dan pendatang ke Eropah, isu di mana Scholz menghadapi tekanan domestik yang kuat, tetapi terdapat ketegangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini atas pelbagai isu.

Lawatan ini dibayangi oleh jurang yang semakin melebar antara pandangan kedua-dua negara terhadap peristiwa berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober.

Jerman merupakan sekutu setia Israel dan menentang seruan gencatan senjata, sambil mendorong bantuan kemanusiaan ke Gaza, menganjurkan “penangguhan kemanusiaan” dan berusaha mengekalkan saluran komunikasi dengan negara-negara lain di rantau itu untuk mencegah konflik merebak.

Erdogan telah mengambil pendirian yang semakin keras terhadap Israel. Pada Rabu, beliau menggelar negara itu sebagai “negara pengganas” yang bertujuan untuk memusnahkan Gaza bersama-sama semua penduduknya. Beliau menggambarkan pejuang Hamas sebagai “pejuang perlawanan” yang cuba melindungi tanah dan rakyat mereka. Hamas dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh Israel, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.

Komentar seperti itu dan yang serupa telah mengejutkan politikus merentas spektrum di Jerman. Apabila ditanya awal minggu ini mengenai komen Erdogan, Scholz tidak menyebut nama pemimpin Turki itu tetapi berkata “tuduhan yang dibuat di sana terhadap Israel adalah absurd.”

Pada Rabu, Scholz memberitahu parlimen bahawa perbualannya dengan Erdogan akan merangkumi perbincangan “pandangan yang berbeza – dalam isu ini, sangat penting bahawa terdapat kejelasan dan kami menyatakan pendirian kami dengan jelas.”

Israel menarik balik diplomatnya dari Turki bulan lepas selepas Erdogan menuduh Israel melakukan jenayah perang. Turki kemudian juga menarik balik dutanya dari Israel.

Satu lagi kawasan ketegangan yang mungkin muncul ialah keputusan Turki merancang untuk membeli 40 jet Eurofighter Typhoon, tetapi Jerman menghalang jualan pesawat pejuang yang dihasilkan oleh Jerman, UK, Sepanyol dan Itali.

Guler memberitahu ahli jawatankuasa pertahanan parlimen Turki bahawa Sepanyol dan UK menyokong menjual jet kepada Turki dan kini bekerja untuk meyakinkan Jerman.

Pihak berkuasa Jerman tidak memberi sebarang komen serta-merta mengenai isu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )