Pollution Limiting Drinking Water for 200 in Westminster

(SeaPRwire) –   EPA Amerika Syarikat menetapkan had pertama bagi PFAS, juga dikenali sebagai ‘bahan kimia abadi’ dalam air minum pada hari Rabu.

PFAS, singkatan bagi per- dan polyfluoroalkyl substances, adalah bahan kimia yang banyak digunakan dalam produk pengguna dan perindustrian untuk menolak minyak dan tahan haba sejak 1940-an. Ia akan mereput sangat perlahan dan boleh menumpuk dalam manusia, haiwan, makanan, dan air dan mungkin menyebabkan kesan kesihatan buruk termasuk penurunan kesuburan, kelewatan perkembangan, peningkatan risiko kanser, dan lebih lagi.

“Air minum yang tercemar dengan PFAS telah menyusahkan masyarakat di seluruh negara ini terlalu lama,” Pengarah Pentadbiran EPA Michael S. Regan berkata dalam kenyataan.

Perubahan peraturan ini akan “mengurangkan pendedahan PFAS bagi kira-kira 100 juta orang, mencegah beribu-ribu kematian, dan mengurangkan puluhan ribu penyakit serius,” kata EPA

Peraturan baharu ini, yang memerlukan sistem air awam mengurangkan pencemaran menjelang 2029, bagi lima bahan kimia PFAS individu dan untuk campuran sekurang-kurangnya dua kombinasi empat daripada bahan kimia ini. (Terdapat lebih banyak dalam kelas ini).

Kerajaan menganggarkan kira-kira 6% hingga 10% daripada 66,000 sistem air minum awam negara yang tertakluk kepada peraturan ini mungkin perlu mengambil tindakan untuk memenuhi piawaian baharu. Sistem air minum awam akan mempunyai masa sehingga 2027 untuk mematuhi pemantauan awal dan melaporkan tahap pencemaran air minum kepada awam. Sekiranya mendapati tahap melebihi had, mereka perlu melaksanakan penyelesaian untuk mengurangkan PFAS dalam bekalan air.

Apabila peraturan berkuatkuasa, sistem yang tidak mematuhi peraturan perlu mengambil tindakan untuk mengurangkan tahap dan memberi notis kepada awam tentang pelanggaran. EPA tidak menyatakan akibat lain apa yang akan dihadapi sistem yang tidak mematuhi.

Untuk membantu, pentadbiran Presiden Joe Biden sedang menyediakan dana baru yang boleh digunakan untuk membantu negeri, wilayah, dan masyarakat melaksanakan ujian dan rawatan PFAS, dan kepada pemilik sumur persendirian untuk menangani pencemaran. Dana baharu ini adalah sebahagian daripada pelaburan $9 bilion selama lima tahun untuk menangani pencemaran PFAS dan kontaminan lain,

“Untuk dekad, rakyat Amerika telah terdedah kepada keluarga bahan kimia ‘abadi’ yang sangat toksik dikenali sebagai PFAS tanpa perlindungan daripada kerajaan mereka,” presiden dan pengasas Environmental Working Group Ken Cook, kumpulan yang telah menggesa untuk menangani isu ini, berkata dalam kenyataan. Beliau menambah bahawa bahan kimia itu “kini mencemar hampir semua Amerika sejak lahir.” Cook berkata PFAS mengelakkan peraturan persekitaran AS selama generasi sehingga pentadbiran ini.

Beberapa kerajaan, seperti Kanada dan Kesatuan Eropah, sudah menetapkan had PFAS, tetapi peraturan ini tidak selalu berkesan. Satu kajian oleh penyelidik dari University of New South Wales di Australia dan satu lagi dari University of Oklahoma dalam jurnal Nature Geoscience pada 8 April menunjukkan bahawa bahan kimia itu melebihi had yang ditetapkan oleh negara berbeza dalam permukaan dan air bawah tanah di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.