(SeaPRwire) –   Syarikat X Corp., dahulunya dikenali sebagai Twitter, menuduh Media Matters for America dalam saman sivil bahawa mereka cuba menghalau pengiklan daripada platform media sosial itu dengan melaporkan bahawa iklan untuk Apple Inc., International Business Machines Corp. dan Oracle Corp. berjalan bersama kandungan pro-Nazi.

“Media Matters mereka reka kedua-dua imej ini dan strategi media yang berikutnya untuk menghalau pengiklan dari platform dan memusnahkan X Corp.,” kata syarikat itu dalam saman yang difailkan Isnin di mahkamah persekutuan di Fort Worth, Texas.

Laporan oleh kumpulan pengawasan liberal itu mengikuti gelombang ucapan benci Yahudi dan lain-lain ucapan benci di X, beberapa daripadanya Musk sendiri promosikan, memicu kemarahan dan menjauhkan pengiklan. Apple dan Walt Disney Co. menangguhkan atau menghentikan perbelanjaan iklan di platform itu.

X mendakwa Media Matters memulakan “kempen fitnah terang-terangan” dengan menerbitkan hampir 20 artikel terhadap platform media sosial dan Musk pada November. Media Matters dituduh dalam saman itu telah mengganggu secara haram kontrak X dengan pengiklan dan membuat kenyataan palsu dan berbisa bahawa ia secara sengaja meletakkan iklan berhampiran pos antisemitik.

Syarikat Musk ini menuntut ganti rugi wang yang tidak dinyatakan dan perintah mahkamah agar Media Matters segera menanggalkan artikel yang diterbitkan pada pertengahan November. Musk memberi isyarat dalam pos X bahawa beliau akan menfailkan lebih banyak saman.

Orang berusia 52 tahun itu ialah orang terkaya di dunia dan ketua pegawai eksekutif Tesla Inc., selain daripada pemilikan X. Beliau terkenal dengan pos provokatifnya, termasuk salah satu di mana beliau mengatakan beliau mempunyai pembiayaan untuk menjadikan Tesla swasta, mencetuskan saman pemegang saham yang akhirnya beliau menang.

Antara mereka yang mempertahankan Musk ialah pengurus dana pelaburan Bill Ackman, yang berkata di X bahawa Musk bukan antisemit dan bahawa “dunia adalah jauh lebih baik kerana beliau.”

Kes itu ialah X Corp. lwn Media Matters for America, 23-cv-1175, Mahkamah Daerah Persekutuan AS (Fort Worth).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)