(SeaPRwire) –   YouTube meluluskan berpuluh-puluh iklan yang menggalakkan penindasan pengundi dan penggalakan keganasan sebelum pilihan raya akan datang di India, menurut satu siasatan baharu oleh kumpulan hak asasi Global Witness dan Access Now, dikongsi secara eksklusif dengan TIME.

India, sebuah negara yang kerap digambarkan sebagai demokrasi terbesar di dunia, akan mengadakan pilihan raya antara 19 April hingga 1 Jun tahun ini. Pengundi akan memutuskan sama ada untuk mengembalikan Perdana Menteri Narendra Modi untuk memerintah negara untuk penggal ketiga, atau memberikan kekalahan tidak dijangka kepada projek politik nasionalisme Hindu beliau. Dalam tahun kalendar di mana lebih separuh penduduk dunia akan mengundi dalam sekurang-kurangnya 65 pilihan raya negara yang berbeza, pilihan raya India adalah yang terbesar. Ia juga akan menjadi ujian penting – sebelum pilihan raya AS pada November – keupayaan platform media sosial untuk menangani penyebaran maklumat palsu dalam pilihan raya, berikutan siri kejadian di seluruh industri.

Untuk menguji keupayaan YouTube mencegah penyebaran maklumat palsu di platformnya, Global Witness dan Access Now menghantar 48 iklan yang mengandungi kandungan berkaitan pilihan raya yang dilarang oleh peraturan YouTube. Iklan-iklan itu ditulis dalam tiga bahasa yang banyak digunakan di India: Hindi, Telugu, dan bahasa Inggeris. Selepas tempoh semakan 24 jam, YouTube meluluskan 100% iklan tersebut. Global Witness dan Access Now kemudiannya menarik balik iklan-iklan itu sebelum diterbitkan, maka tiada pengundi yang terdedah kepada kandungan mereka.

Eksperimen itu menunjukkan bahawa YouTube yang dimiliki Google mungkin gagal mencegah penyebaran maklumat palsu yang dibayar dalam salah satu pilihan raya global paling penting tahun ini. “Secara terus terang, kami tidak menjangkakan keputusan yang begitu menjijikkan,” kata Namrata Maheshwari, penasihat dasar kanan di Access Now. “Kami fikir mereka akan lebih baik menangkap iklan bahasa Inggeris setidaknya, tetapi mereka tidak, yang bermakna masalahnya bukan bahasa – ia juga masalah negara mana yang mereka fokus.” Dapatan itu, katanya, menunjukkan “kekurangan pertimbangan untuk majoriti global secara umum” di dalam YouTube.

Wakil Google berkata syarikat itu menggunakan dasar “secara global dan konsisten”, dan mempersoalkan metodologi laporan itu. “Tiada satu iklan pun pernah berjalan di sistem kami dan laporan ini tidak menunjukkan kekurangan perlindungan terhadap maklumat palsu dalam pilihan raya di India,” kata kenyataan wakil itu. “Proses penguatkuasaan kami mempunyai pelbagai lapisan untuk memastikan iklan mematuhi dasar kami, dan hanya kerana iklan lulus semakan teknikal awal bukan bermakna ia tidak akan dibatalkan atau dihapuskan oleh sistem penguatkuasaan kami jika melanggar dasar kami. Tetapi pengiklan di sini menarik balik iklan yang dipersoalkan sebelum sebarang semakan penguatkuasaan rutin boleh berlaku.”

Wakil itu menambah: “Walaupun iklan mungkin layak disiarkan melalui sistem automatik kami pada peringkat awal, ini hanyalah tahap pertama proses semakan dan penguatkuasaan kami. Selepas langkah ini, iklan masih tertakluk kepada beberapa lapisan semakan, untuk memastikan kandungan mematuhi dasar kami. Perlindungan ini boleh bermula samada sebelum iklan disiarkan atau dengan cepat selepas ia mula mendapat impresi.”

YouTube mempunyai lebih daripada 450 juta pengguna di India, menjadikannya platform teknologi paling popular di negara itu selepas platform mesej WhatsApp yang dimiliki Meta. Tetapi berbeza daripada WhatsApp, YouTube menawarkan set alat pengiklanan sasaran canggih kepada perniagaan dan parti politik. Di YouTube, pengiklan boleh membayar untuk menyasarkan iklan kepada pengguna berdasarkan ciri-ciri khusus seperti umur, jantina, lokasi, minat, dan corak penggunaan. Sistem itu sangat menguntungkan: YouTube mencatatkan hasil iklan sebanyak $9.2 bilion dalam tiga bulan terakhir 2023 sahaja, menurut penyata kewangan awam Google.

Beberapa iklan yang diluluskan oleh YouTube mengandungi maklumat palsu bertujuan menindas undi, seperti mengatakan pengenalan diri tidak diperlukan untuk mengundi, atau wanita boleh mengundi melalui pesanan ringkas. (Sebenarnya, mengundi di India memerlukan dokumen pengenalan, dan perlu dilakukan di stesen pengundian kecuali pengundi layak untuk undian pos.) Satu iklan secara palsu mendakwa usia mengundi telah dinaikkan kepada 21 tahun, dan orang bawah usia itu cuba mengundi akan melanggar undang-undang. (Usia mengundi sebenar di India ialah 18 tahun.) “Disebabkan peningkatan penyakit berjangkit, semua pengundi akan secara automatik dihantar undian pos untuk pilihan raya 2024,” kata satu iklan palsu. “Kembali ke rumah dan kekal selamat.” (Tiada sekatan berkaitan penyakit sedemikian.)

Iklan penindasan undi lain juga mengandung kandungan yang boleh dianggap sebagai penggalakan keganasan. Satu menuduh satu komuniti agama membahagikan rasuah untuk mendapatkan undi, dan menyeru orang ramai “datang dengan beramai-ramai ke stesen pengundian mereka dan tunjukkan siapa yang berkuasa.” Iklan kedua mendakwa beberapa lokasi merupakan kawasan kegiatan penipuan pilihan raya, dan menyeru pengundi “menghalang jalan mereka untuk menghentikan pengganas-pengganas ini daripada mengundi.” Iklan ketiga mengandung teori konspirasi tentang paksaan penukaran agama yang didakwa dilakukan oleh satu komuniti agama tertentu di India, menggunakan istilah merendahkan untuk komuniti itu, dan menyeru pembaca iklan untuk menghalang mereka daripada mengundi. Iklan keempat menyasarkan satu kumpulan kasta tertentu, dengan berkata “kami akan tunjukkan siapa bos di kawasan pengundian”, dan menambah hanya kasta tertentu “mempunyai hak untuk memilih siapa yang memerintah negara.” TIME melihat setiap iklan tersebut, tetapi bersetuju untuk tidak mendedahkan kumpulan tertentu yang disasarkan dalam setiap iklan.

Penulis laporan berkata dapatan itu menunjukkan kepada jurang yang semakin melebar antara negara-negara di selatan dunia, di mana platform sering gagal mencegah penyebaran maklumat palsu dalam pilihan raya, dengan negara-negara di utara dunia di mana platform telah melabur lebih sumber. Apabila Global Witness menguji maklumat palsu dalam pilihan raya dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol menjelang pilihan separuh penggal AS pada 2022, YouTube menolak 100% iklan dan menggantung saluran yang cuba menjadi tuan rumah mereka, kata kumpulan itu. Tetapi apabila Global Witness menghantar iklan serupa dalam bahasa Portugis menjelang pilihan raya Brazil pada tahun yang sama, YouTube meluluskan semuanya. “Ia hanya menunjukkan bahawa mereka tidak menguatkuasakan dasar yang sebenarnya tidak teruk dengan konsisten,” kata Henry Peck, seorang pengutus tentang ancaman digital di Global Witness. “Amalan tidak konsisten bergantung kepada di mana dalam dunia kajian itu dijalankan.”

Penulis laporan mempersoalkan bantahan Google terhadap metodologi mereka. “Kami mengekalkan iklan yang diajukan cukup lama untuk YouTube menyemak dan meluluskannya untuk penerbitan,” kata Access Now dalam kenyataan. “Dalam kitaran pilihan raya cepat di mana pengiklan boleh menerbitkan iklan dalam masa beberapa jam, kerosakan telah dilakukan sebaik sahaja iklan mula disiarkan, terutamanya pada platform yang mencapai lebih daripada 462 juta orang di India. YouTube telah memilih model dengan sedikit geseran sekitar penerbitan iklan, sebaliknya mencadangkan kandungan yang melanggar mungkin kemudian dihapuskan, berbanding menyemak kandungan dengan baik terlebih dahulu. Ini berbahaya dan tidak bertanggungjawab dalam tempoh pilihan raya, dan tiada justifikasi mengapa iklan yang mengandungi maklumat palsu dalam pilihan raya ditolak di AS tetapi diterima di India.”

Peck menduga pemecatan baru-baru ini dalam bahagian kepercayaan dan keselamatan YouTube telah memburukkan lagi keadaan. Google dan ibu syarikat YouTube, Alphabet, tidak mendedahkan statistik tentang subsidiari atau pasukan manakah yang mengalami potongan kerja, tetapi secara keseluruhannya Alphabet mempunyai kira-kira 8,000 pekerja kurang hari ini berbanding pada masa yang sama tahun lalu, menurut penyata kewangan terkini syarikat itu. Google tidak menjawab soalan khusus dari TIME tentang bilangan peninjau iklan yang mereka miliki yang boleh bertutur bahasa Inggeris, Hindi dan Telugu, atau sama ada pasukan itu terjejas oleh pemecatan baru-baru ini. Walau bagaimanapun, wakil berkata YouTube telah membuat “pelaburan ketara” ke dalam penguatkuasaan dasar terhadap maklumat palsu dalam pilihan raya, dan menambah ia mempunyai “pasukan pakar tempatan yang dedikasi dalam semua bahasa utama India” bekerja 24/7.

Access Now dan Global Witness telah menyeru YouTube untuk meningkatkan permainan menangani penyebaran maklumat palsu dalam minggu-minggu terakhir sebelum undian dalam pilihan raya India bermula. “Dalam kajian terdahulu YouTube telah menunjukkan ia boleh menangkap dan menghadkan kandungan yang dilarang apabila mahu – tetapi keupayaan ini perlu diberikan sumber dan diaplikasikan dengan sama rata di seluruh negara dan bahasa,” kata laporan itu. Ia menyeru YouTube untuk mengambil 11 tindakan, termasuk menjalankan “penilaian mendalam” terhadap proses kelulusan iklan; memastikan bahawa keupayaan penguatkuasaan bahasanya mencukupi; dan memastikan peninjau iklan memahami konteks tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.