(SeaPRwire) –   Pada pertengahan bulan Mac di Manhattan, New York, pengarah pengurus Google untuk Israel, Barak Regev, sedang berucap di satu persidangan mempromosikan industri teknologi Israel apabila seorang ahli audiens bangun membantah. “Saya adalah jurutera perisian Google Cloud, dan saya enggan membina teknologi yang menguatkuasakan genosid, aparteid, atau pengawasan,” teriak pemberontak itu, memakai t-shirt jingga bertulis logo putih Google. “Tiada teknologi untuk aparteid!”

Pekerja Google itu, seorang jurutera perisian berusia 23 tahun bernama Eddie Hatfield, dikerumuni oleh audiens dan dengan cepat dikeluarkan dari bilik, rakaman acara menunjukkan. Selepas jeda, Regev menangani tindakan membantah itu. “Salah satu keistimewaan bekerja di syarikat yang mewakili nilai-nilai demokratik ialah memberi ruang untuk pendapat yang berbeza,” katanya kepada orang ramai.

Tiga hari kemudian, Google memecat Hatfield.

Hatfield adalah sebahagian daripada pergerakan yang kian berkembang di dalam Google yang mendesak syarikat itu menarik balik Projek Nimbus, kontrak bernilai AS$1.2 bilion dengan Israel, dipegang bersama Amazon. Kumpulan protes yang dipanggil Tiada Teknologi untuk Aparteid kini mempunyai kira-kira 40 pekerja Google yang terlibat secara rapat dalam menganjur, menurut ahli-ahlinya, yang menyatakan beratus-ratus pekerja lagi bersetuju dengan matlamat mereka. TIME berbual dengan lima pekerja masa kini dan lima bekas pekerja Google untuk cerita ini, kebanyakan mereka menggambarkan perasaan marah yang kian meningkat terhadap kemungkinan Google membantu Israel dalam peperangan di Gaza. Dua bekas pekerja Google menyatakan mereka meletak jawatan daripada Google bulan lepas sebagai bantahan terhadap Projek Nimbus. Pengenalan diri Hatfield dan peletakan jawatan ini tidak pernah dilaporkan sebelum ini.

Bantahan Kumpulan Tiada Teknologi untuk Aparteid adalah setara dengan apa yang tidak diketahui umum mengenai Projek Nimbus berbanding apa yang diketahui. Kontrak itu untuk Google dan Amazon menyediakan perkhidmatan kecerdasan buatan dan pemapanan awan kepada kerajaan dan tentera Israel, menurut kementerian kewangan Israel, yang mengumumkan perjanjian itu pada tahun 2021. Nimbus dilaporkan melibatkan Google menyediakan instans Google Cloud yang selamat di tanah Israel, yang akan membolehkan kerajaan Israel melakukan analisis data berskala besar, latihan kecerdasan buatan, penginapan pangkalan data, dan bentuk pemapanan berkuasa lain menggunakan teknologi Google, dengan sedikit pengawasan syarikat. Laporan Google pada tahun 2022, mencadangkan bahawa perkhidmatan Google yang ditawarkan kepada Israel melalui Awan Cloud mempunyai keupayaan seperti pengesanan muka bantu AI, pengelasan imej automatik, dan pelacakan objek.

Butir-butir lanjut kontrak itu langka atau tidak wujud sama sekali, dan kebanyakan kemarahan pekerja berpunca daripada apa yang dikatakan mereka sebagai ketiadaan ketelusan Google mengenai apa lagi yang dibawa oleh Projek Nimbus dan sifat sebenar hubungan syarikat dengan Israel. Tiada Google, Amazon, atau Israel yang menjelaskan keupayaan khusus yang ditawarkan kepada kerajaan Israel di bawah kontrak itu. Dalam kenyataan, jurucakap Google berkata: “Kami telah sangat jelas bahawa kontrak Nimbus adalah untuk kerja-kerja berjalan pada platform komersial kami oleh kementerian kerajaan Israel seperti kewangan, kesihatan, pengangkutan, dan pendidikan. Kerja kami tidak diarah kepada kerja-kerja tentera yang sangat sensitif atau sulit berkaitan senjata atau perkhidmatan perisikan.” Semua pelanggan Awan Google, kata jurucakap itu, mesti mematuhi terma perkhidmatan dan dasar penggunaan yang diterima syarikat. Dasar itu melarang penggunaan perkhidmatan Google untuk melanggar hak undang-undang orang lain, atau terlibat dalam “keganasan yang boleh menyebabkan kematian, kecederaan serius, atau kecederaan.” Jurucakap Amazon berkata syarikat itu “memberi tumpuan untuk memastikan manfaat teknologi awan terkemuka kami boleh dinikmati oleh semua pelanggan kami, di mana sahaja mereka berada,” sambil menambah mereka menyokong pekerja yang terkesan oleh peperangan dan bekerja dengan agensi kemanusiaan. Kerajaan Israel tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Tiada bukti bahawa teknologi Google atau Amazon pernah digunakan secara langsung dalam pembunuhan orang awam. Pekerja Google menyatakan bantahan mereka berasaskan tiga sumber kebimbangan utama: kenyataan kementerian kewangan Israel pada tahun 2021 bahawa Nimbus akan digunakan oleh kementerian pertahanan; sifat perkhidmatan yang mungkin boleh dinikmati kerajaan Israel dalam awan Google; dan ketidakupayaan Google untuk memantau apa yang mungkin dilakukan Israel dengan teknologi itu. Pekerja bimbang alat kecerdasan buatan dan pemapanan awan berkuasa Google boleh digunakan untuk pengawasan, sasaran tentera, atau bentuk penggunaan senjata lain. Di bawah terma kontrak, Google dan Amazon dilaporkan tidak dibenarkan mengenakan sekatan terhadap agensi kerajaan tertentu, termasuk tentera Israel, daripada menggunakan perkhidmatan mereka, dan tidak boleh membatalkan kontrak kerana tekanan awam.

Laporan terkini dalam media Israel menunjukkan serangan udara dilaksanakan dengan sokongan sistem sasaran kecerdasan buatan; ia tidak diketahui sama ada pembekal awan, jika ada, menyediakan infrastruktur pemapanan yang mungkin diperlukan bagi sistem sedemikian berjalan. Pekerja Google menyatakan bahawa untuk sebab keselamatan, syarikat teknologi sering mempunyai pandangan yang sangat terhad atau tiada langsung terhadap apa yang berlaku pada pelayan awan kerajaan pelanggan mereka. “Kami tidak mempunyai banyak pengawasan terhadap apa yang dilakukan pelanggan awan, untuk sebab-sebab privasi yang boleh difahami,” kata Jackie Kay, jurutera penyelidikan di laboratori kecerdasan buatan DeepMind Google. “Tapi apakah jaminan kami bahawa pelanggan tidak menyalahgunakan teknologi ini untuk tujuan tentera?”

Dengan pendedahan baru yang terus mengalir tentang peranan AI dalam kempen pengebom Israel di Gaza; pembunuhan pekerja bantuan asing baru-baru ini oleh tentera Israel; dan bahkan Presiden Biden kini menggesa Israel untuk memulakan gencatan senjata segera, ahli-ahli Kumpulan Tiada Teknologi untuk Aparteid menyatakan kempen mereka kian kuat. Satu siri penganjuran pekerja dalam Google sebelum ini berjaya memaksa syarikat itu menarik balik kontrak Pentagon yang berasingan pada tahun 2018. Kini, dalam iklim yang kian meluas tentang kemarahan antarabangsa terhadap kerosakan sampingan peperangan Israel di Gaza, ramai pekerja melihat pemecatan Google terhadap Hatfield sebagai usaha untuk menyekat ancaman yang kian meningkat terhadap perniagaan syarikat itu. “Saya fikir Google memecat saya kerana mereka melihat betapa banyak sokongan gerakan ini mendapat di dalam Google,” kata Hatfield, yang bersetuju berbicara secara terbuka untuk artikel ini buat kali pertama. “Saya fikir mereka mahu mencipta kesan membekukan dengan memecat saya, untuk menjadikan saya contoh.”

Hatfield menyatakan bahawa tindakan membantahnya merupakan pengkumulan usaha dalaman, di mana beliau mempersoalkan pemimpin Google mengenai Projek Nimbus tetapi merasakan dirinya tidak mendapat ke mana-mana. “Saya diberitahu oleh pengurus saya bahawa saya tidak boleh membenarkan kebimbangan ini menjejaskan kerja saya,” katanya kepada TIME. “Yang agak ironik, kerana saya melihat ini sebagai sebahagian daripada kerja saya. Saya cuba memastikan pengguna kerja saya selamat. Bagaimana saya boleh bekerja pada apa yang disuruh, jika saya tidak fikir ia selamat?”

Tiga hari selepas beliau mengganggu persidangan itu, Hatfield dipanggil ke mesyuarat dengan pengurus Google dan wakil sumber manusia, katanya. Beliau diberitahu bahawa beliau telah merosakkan imej awam syarikat dan akan diberhentikan dengan serta-merta. “Pekerja ini mengganggu rakan sekerja yang sedang memberikan pembentangan – mengganggu acara rasmi syarikat yang disponsori,” kata kenyataan jurucakap Google kepada TIME. “Tingkah laku ini tidak kena, terlepas isu, dan pekerja itu diberhentikan kerana melanggar dasar kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Melihat Google memecat Hatfield hanya mengesahkan kepada Vidana Abdel Khalek bahawa beliau harus meletak jawatan daripada syarikat itu. Pada 25 Mac, beliau menghantar emel kepada pemimpin syarikat, termasuk CEO Sundar Pichai, mengumumkan keputusannya meletak jawatan sebagai bantahan terhadap Projek Nimbus. “Tiada seorang pun datang ke Google untuk bekerja pada teknologi tentera yang menindas,” tulis bekas pekerja dasar keselamatan dan kepercayaan itu dalam emel, dilihat oleh TIME, yang mencatatkan lebih 13,000 kanak-kanak terbunuh dalam serangan Israel terhadap Gaza sejak permulaan peperangan; bahawa Israel telah menembak penduduk Palestin yang cuba mencapai bekalan bantuan kemanusiaan; dan telah menembak konvoi pelarian yang sedang berundur. “Thr