Ratusan penunjuk perasaan berkumpul di luar pejabat Google di San Francisco untuk Palestin

(SeaPRwire) –   Google menyediakan perkhidmatan pengkomputeran awan kepada Kementerian Pertahanan Israel, dan raksasa teknologi ini telah merundingkan memperdalam kerjasama semasa perang Israel di Gaza, menurut dokumen syarikat yang dilihat oleh TIME.

Menurut dokumen itu, Kementerian Pertahanan Israel mempunyai “zon pendaratan” sendiri ke dalam Google Cloud – pintu masuk terjamin ke infrastruktur pengkomputeran yang disediakan oleh Google, yang akan membolehkan kementerian menyimpan dan memproses data, serta mengakses perkhidmatan AI.

Kementerian itu meminta bantuan perundingan daripada Google untuk mengembangkan akses ke Google Cloud, meminta untuk membenarkan “beberapa unit” mengakses teknologi automatik, menurut kontrak draf bertarikh 27 Mac 2024. Kontrak itu menunjukkan Google membebankan Kementerian Pertahanan Israel lebih daripada $1 juta untuk perkhidmatan perundingan.

Versi kontrak yang dilihat oleh TIME tidak ditandatangani oleh Google atau Kementerian Pertahanan. Tetapi komen pada 27 Mac oleh pekerja Google meminta salinan boleh laksana kontrak itu menyatakan tandatangan akan “selesai secara dalam talian kerana perjanjian Israel/Nimbus.” Google juga memberikan kementerian diskaun 15% daripada harga asal yuran perundingan kerana “kerangka kerja Nimbus,” menurut dokumen itu.

Projek Nimbus adalah perjanjian pengkomputeran awan dan AI bernilai $1.2 bilion yang kontroversi antara kerajaan Israel dengan dua syarikat teknologi: Google dan Amazon. laporan dalam media Israel sebelum ini menunjukkan bahawa Google dan Amazon secara kontrak tidak dibenarkan menghalang sesetengah lengan negara Israel menggunakan teknologi mereka di bawah Projek Nimbus. Tetapi ini adalah kali pertama kewujudan kontrak yang menunjukkan bahawa Kementerian Pertahanan Israel adalah pelanggan Google Cloud menjadi umum.

Google baru-baru ini menggambarkan kerjanya untuk kerajaan Israel sebahagian besarnya untuk tujuan awam. “Kami telah menjelaskan dengan sangat jelas bahawa kontrak Nimbus adalah untuk kerja yang berjalan pada platform komersial kami oleh kementerian kerajaan Israel seperti kewangan, kesihatan, pengangkutan, dan pendidikan,” kata jurucakap Google kepada TIME untuk artikel diterbitkan pada 8 April. “Kerja kami tidak diarahkan kepada kerja-kerja ketenteraan yang sangat sensitif atau sulit yang relevan dengan senjata atau perkhidmatan perisikan.”

Dikehendaki pada 10 April dengan soalan tentang kontrak Kementerian Pertahanan, jurucakap Google enggan memberikan komen lanjut.

Berita itu datang selepas laporan baru-baru ini di media Israel mendakwa tentera negara itu, dikawal oleh Kementerian Pertahanan, menggunakan sistem berkuasa AI untuk memilih sasaran serangan udara ke atas Gaza. Sistem AI seperti itu mungkin memerlukan infrastruktur pengkomputeran awan untuk berfungsi. Kontrak Google yang dilihat oleh TIME tidak menyatakan untuk aplikasi tentera apa, jika ada, Kementerian Pertahanan menggunakan Google Cloud, dan tiada bukti bahawa teknologi Google Cloud digunakan untuk tujuan pembidikan. Tetapi pekerja Google yang bercakap dengan TIME menyatakan syarikat itu mempunyai sedikit keupayaan untuk memantau apa yang pelanggan, terutamanya negara berdaulat seperti Israel, sedang lakukan pada infrastruktur awan mereka.

Kementerian Pertahanan Israel tidak menjawab permintaan untuk komen.


Usaha Kementerian Pertahanan Israel untuk menaiktaraf lebih banyak unit ke Google Cloud digambarkan dalam kontrak sebagai “fasa 2” projek lebih besar untuk membangun arkitektur awan kementerian itu.

Dokumen itu tidak secara terang-terangan menggambarkan fasa satu, tetapi merujuk kepada kerja awal yang dilaksanakan oleh Google bagi pihak kementerian. Kontrak itu menyatakan bahawa kementerian “telah [sudah] menubuhkan infrastruktur Zon Pendaratan Google Cloud sebagai sebahagian daripada strategi awan keseluruhan mereka dan untuk membolehkan [Kementerian Pertahanan] memindahkan aplikasi ke Platform Google Cloud.”

Untuk “fasa 2” projek itu, kontrak itu menyatakan bahawa Kementerian Pertahanan “ingin membolehkan Zon Pendaratan mereka melayani beberapa unit dan sub-unit. Oleh itu, [Kementerian Pertahanan] ingin mencipta beberapa modul automatik yang berbeza dalam Zon Pendaratan mereka berdasarkan amalan terbaik Google untuk manfaat unit yang berbeza, dengan proses yang sesuai untuk menyokong, dan melaksanakan amalan terbaik untuk keselamatan dan arkitektur tadbir urus menggunakan alat Google.”

Perkhidmatan perundingan yang ditawarkan oleh Google adalah untuk syarikat teknologi itu “membantu reka bentuk arkitektur, panduan pelaksanaan, dan automatisasi” untuk zon pendaratan Google Cloud Kementerian Pertahanan, menurut kontrak itu. Tarikh permulaan dianggarkan adalah 14 April, dan perkhidmatan perundingan Google dijangka mengambil masa setahun kalendar untuk diselesaikan.

Dua pekerja Google meletak jawatan dalam masa sebulan yang lalu membantah Projek Nimbus, TIME laporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.