British Embassy In Mexico Presents Book Of Condolences Following The Death Of Queen Elizabeth II

(SeaPRwire) –   LONDON — Duta UK ke Mexico telah meninggalkan jawatannya selepas satu video yang tular di media sosial yang didakwa menunjukkan beliau mengacukan raifal serbu berhampiran rakan sekerja.

Financial Times melaporkan bahawa Jon Benjamin sedang dalam perjalanan di Sinaloa dan Durango, dua buah negeri di utara Mexico di mana kartel dadah mempunyai kehadiran yang signifikan, apabila insiden itu berlaku. Video yang disiarkan di platform media sosial X menunjukkan seorang lelaki yang mirip Benjamin duduk di kerusi depan kenderaan, apabila dia mengambil raifal yang didakwa dan mengacukannya ke kerusi belakang. Klip lima saat itu disiarkan oleh pengguna tanpa nama bersama mesej, “Di tengah-tengah pembunuhan harian di Mexico oleh pengedar dadah, dia berani bergurau.”

Walaupun Pejabat Luar Negeri, Komanwel dan Pembangunan tidak mengumumkan secara rasmi sebarang perubahan di kedutaan di Bandaraya Mexico, laman web FCDO menyenaraikan beliau sebagai bekas duta.

“Kami menyedari insiden ini dan telah mengambil tindakan yang sewajarnya,’’ kata Pejabat Luar Negeri dalam kenyataan yang dikeluarkan bagi menjawab soalan mengenai insiden yang dilaporkan. “Di mana isu dalaman timbul, FCDO mempunyai proses HR yang kukuh untuk menanganinya.”

Rachel Brazier telah menjadi chargé d’affaires di kedutaan sejak April, satu peranan di mana seorang diplomat bertindak sebagai ketua misi kedutaan semasa ketiadaan duta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.