Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah memberi ucapan pedas di badan dunia itu pada Isnin, mengutuk Majlis Keselamatan PBB kerana tidak mengutuk pengganas Hamas atas pembunuhan sengaja terhadap awam Israel pada 7 Oktober, dan kekal senyap sepertimana “dunia” ketika Nazi membunuh orang Yahudi tidak bersalah di Auschwitz.

Duta Besar Gilad Erdan mengulas mesyuarat kecemasan mengenai perang Israel-Hamas, yang diminta oleh Emiriah Arab Bersatu.

Semasa ucapannya, beliau menyerang kesunyian Majlis Keselamatan terhadap tindakan keji yang dilakukan oleh pengganas Hamas, membandingkannya dengan ketika datuknya Chaim dan anak-anaknya dihantar ke Auschwitz.

“Apabila bayi-bayi mereka dihantar ke bilik gas, dunia kekal senyap. Apabila mayat mereka dibakar bersama jutaan kanak-kanak Yahudi yang lain, dunia kekal senyap,” kata Erdan. “Hari ini, selepas kanak-kanak Yahudi yang tidak bersalah terbakar hidup-hidup, Majlis ini masih senyap. Sesetengah daripada anda tidak belajar apa-apa dalam 80 tahun yang lepas. Sesetengah daripada anda telah lupa mengapa badan ini ditubuhkan.”

Beliau mengingatkan mereka bahawa setiap hari selepas hari ini, beliau mahu setiap ahli Majlis Keselamatan mengingati apa yang dikatakannya sementara mereka semua kekal senyap menghadapi kejahatan.

“Seperti datuk nenek saya, dan datuk nenek jutaan orang Yahudi, mulai sekarang, pasukan saya dan saya akan memakai Bintang Kuning. Kami akan memakai bintang ini sehingga anda bangun dan mengutuk kekejaman Hamas,” kata Erdan. “Kami akan berjalan dengan bintang kuning sebagai simbol kebanggaan. Pengingat bahawa kami bersumpah untuk melawan balik untuk mempertahankan diri kami.”

HAMAS LAUNCHES MASSIVE ROCKET BARRAGE AS ISRAEL DELAYS INVASION

Duta besar juga membuat perbandingan antara Hitler dengan Ayatollah Khamenei Iran, dengan menyatakan rejim kedua ini adalah rejim Nazi. Tentera Ayatollah termasuk “Hamas, Jihad Islam Palestin, Hezbollah, Houthis, Pengawal Revolusi dan jihadis ganas yang lain.”

“Bukannya berteriak ‘Sieg Heil,’ pengganas Islam Nazi radikal ini berteriak, ‘Mati kepada Israel! Mati kepada Amerika! Mati kepada England!'” kata Erdan. “Kami diserang oleh Nazis Hamas. Kami ditunjukkan bahawa kebencian Yahudi genosida tidak mati bersama Hitler, ia menggelegak dan berkembang, sehingga menyerang tanah air kami.”

Beliau berkata perbezaannya adalah Yahudi hari ini mempunyai “negara yang kuat dan tentera yang berkuasa.”

Erdan menuduh Ayatollah menyebarkan “ideologi genosida beracun dengan dunia” pada hari-hari sebelum 7 Oktober, dan mengeluarkan tweet mengenai akhir Israel, dengan mendakwa bahawa Israel sedang mati.

“Pada hari pembunuhan beramai-ramai, beliau memanggil untuk penghapusan Israel bersama-sama video orang Israel berlari untuk nyawa mereka apabila Einsatzgruppen Hamas menyembelih mereka dengan mesingan,” kata duta besar itu. “Jika Hitler mempunyai akaun Twitter, ia akan kelihatan tepat sama seperti akaun Khameini.”

Beliau mengutuk PBB kerana tidak mengutuk “pembunuh Nazi”, menuduh mereka memberi “pengganas” makanan untuk usaha mereka apabila Perhimpunan Agung PBB dilihat “bertepuk tangan untuk usaha mencegah orang Yahudi” mempertahankan diri.

“Mereka mendengar Setiausaha Agung menggambarkan pemahaman terhadap pembunuhan beramai-ramai Nazi. Dan inilah tepat sebab mengapa kita telah melihat peningkatan paling mengejutkan dalam kebencian Yahudi sejak undang-undang Nuremberg dan kesannya. Para penghasut Yahudi telah diberi kuasa,” kata Erdan. “Mereka kini tahu bahawa membunuh Yahudi di katil mereka, dihadapi dengan kesunyian. Mereka telah begitu diperkuatkan oleh ketidakbertindakan organisasi ini sehingga mereka tidak sabar untuk membunuh Yahudi sendiri.”

Beliau menambah bahawa hari ini, seruan untuk “menggasakan Yahudi” boleh didengari di Sydney, Australia; sorakan untuk Palestin yang bebas daripada Yahudi, “Dari Sungai ke Laut” boleh didengari di seluruh Amerika Syarikat; dan slogan perang menentang Yahudi sedang diperikan di Paris, Brussels dan London.

Kemudian pada Ahad, sebuah lapangan terbang di Rusia diserbu oleh penyokong pengganas Islam memburu Yahudi untuk dibunuh.

“Ini tepat di mana dunia berdiri apabila Nazi memulakan serangan mereka,” seru Erdan. “Tepat pada masa yang sama! Dan ketika itu juga – dunia kekal senyap.”

Beliau memberitahu majlis jika wujud pada 6 Jun 1944, ia mungkin sedang melibatkan jumlah bahan api dan elektrik yang dimiliki oleh warga Munich pada D-Day sebagai Bersekutu menyerbu pantai Normandy atau akan tertumpu kepada jumlah kematian Jerman berbanding pembunuhan awam British.

“Majlis ini akan memanggil gencatan senjata sebelum tentera Rusia merebut kembali Stalingrad,” kata Erdan.

Tetapi kemudian beliau bercakap mengenai kekuatan bangsa beliau, menggambarkan Yahudi sebagai “tidak dapat dikalahkan.”

“Banyak yang cuba memusnahkan kami…tetapi tiada yang berjaya,” kata Erdan. “Reich Iran juga tidak akan berbeza! Israel akan menang. Kami akan membawa pulang tebusan kami. Dan rakyat negeri Yahudi akan hidup dalam keamanan dan kebebasan.”