(SeaPRwire) –   Dua pembeli di California telah menyaman Hermès kerana mereka tidak dapat mendapatkan tangan beg Birkin mewah itu.

Tina Cavalleri, salah seorang plaintif, berkata dalam saman bahawa beliau telah mengeluarkan puluhan ribu dolar di Hermès, tetapi apabila beliau menghubungi jenama itu pada September 2022 tentang membeli lagi satu, beliau telah diberitahu bahawa barang itu hanya dijual kepada “pelanggan yang konsisten menyokong perniagaan kami.” Beliau menganggap itu bermakna beliau perlu mengeluarkan lebih untuk membuat pembelian itu.

Mark Glinoga, plaintif kedua, cuba membeli beg Birkin beberapa kali tahun lepas, “tetapi diberitahu pada setiap kesempatan beliau perlu membeli barang dan aksesori lain,” mengikut saman itu. Akhirnya beliau tidak dapat membeli beg itu.

Cavalleri dan Glinoga membawa kes mereka ke mahkamah dalam saman kelas yang difailkan di California pada Selasa, di mana mereka mendakwa amalan jualan Hermès untuk beg Birkin terkenal mereka adalah melanggar undang-undang anti-trust. Saman itu menggunakan “beg tangan Birkin” untuk menjelaskan beg “Birkin” dan “Kelly” berjenama.

Mereka mendakwa amalan Hermès—yang laporan itu menyatakan memerlukan pembeli membina “profil pembelian” dengan membeli barang mewah lain, seperti kain syal, perhiasan, atau barang rumah sebelum diberi peluang untuk—melanggar undang-undang anti-trust, yang menganggap mengikat atau menggabungkan barang kepada pembelian lain sebagai penyalahgunaan kuasa pasaran. “Dengan skema ini Penggugat berupaya meningkatkan harga secara efektif bagi beg tangan Birkin dan, dengan itu, keuntungan yang diperolehi Penggugat daripada beg tangan Birkin,” kata saman itu.

Hermès tidak menjawab permintaan ulasan TIME.

Saman itu mendakwa struktur jualan syarikat itu menunjukkan dakwaan penyalahgunaan yang dinyatakan: pembantu jualan tidak menerima komisen atas beg Birkin, tetapi menerima komisen 3% untuk produk sampingan yang dijual untuk membina sejarah pembelian, dakwa saman itu. “Dengan cara ini, Penggugat berupaya menggunakan Pembantu Jualan mereka untuk melaksanakan pengikatan haram Penggugat.”

Penetapan harga untuk beg terkenal itu, yang tidak boleh dibeli secara dalam talian, bermula pada AS$10,000, tetapi boleh mencapai lebih daripada

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.