(SeaPRwire) –   Dua Lipa adalah seorang ahli seni lari yang handal. Dalam lagu beliau ,” beliau menyanyikan tentang seseorang yang begitu kurang sabar dengan tindakan permukaan bahawa beliau akan lenyap jika seorang bakal teman lelaki tidak melampaui dan melampaui. Di studio rakaman yang luas di LA di mana kami bertemu pada bulan Februari, Lipa melakukan jenis penghilangan diri yang berbeza — yang bermaksud, beliau muncul dengan sangat tiba-tiba apabila tiba masanya untuk kami bercakap, dan, 45 minit kemudian, hilang dengan begitu tiba-tiba.

Kedatangan dan kepergiannya yang cepat tidak harus mengejutkan sesiapa yang mengikuti temponya yang liar selama beberapa tahun yang lalu. Ya, Lipa adalah bintang super global yang telah mempunyai dan muncul dalam , tetapi outputnya hanya mungkin kerana beliau memanfaatkan setiap minit. Makhluk manusia di sebalik keghairahan nampaknya mempunyai rancangan untuk segala-galanya — sejak awal kerjayanya, beliau telah mengambil hari 24 jam dan memanjangkannya seperti taffy, mengkaji langkah seterusnya dengan teliti dan mengubah idea menjadi tindakan.

Pendekatan yang teliti oleh Lipa terhadap kerjanya selari dengan: “Saya ingin menakluk dunia… Jika saya boleh.” Dua Lipa dari temu bual itu jelas lebih muda dan lebih bersemangat — awal 20-an yang berada di ambang kejayaan komersial besar, berkat sebahagian daripada album sulung self-titlednya yang mengandungi lagu elektro-pop berbentuk kukuh seperti “IDGAF,” “,” dan “Be the One.” Lipa, kini berusia 28 tahun, lebih teratur tetapi tidak kurang bersemangat tentang tahun depan, yang termasuk pelancaran Radical Optimism, album studio ketiga yang sangat dinanti pada 3 Mei. Selepas semua, beliau telah memanifestasikannya selama tujuh tahun — mungkin bahkan lebih lama.

“Sejak saya sangat kecil, saya telah mencatat perkara-perkara yang saya mimpikan untuk diri saya,” penyanyi dan penulis lagu Inggeris-Albania itu berkata dalam temu bual selepas sesi gambarnya. “Saya sentiasa merancang ke hadapan. Walaupun kejutan timbul yang saya nilai pada masa itu, sentiasa ada matlamat jangka panjang.”

Duduk dengan kakinya bersilang dalam gaun mini berwarna hitam Jacquemus, rambutnya yang berwarna merah terang jatuh dalam gelombang di sekeliling wajahnya, Lipa berbual dengan tepat, dengan teliti mempertimbangkan setiap soalan sebelum menjawab. Bintang pop, terutamanya mereka dengan kerjaya yang sangat berjaya, sering dituduh bersifat merancang. Tetapi secara peribadi, Lipa kelihatan sangat pemikir, sama ada beliau mendedahkan apa yang ada di simpan di Radical Optimism atau berkongsi nasihat perjalanan (bawa ringan, bawa buku) dan, sejajar dengan kerjayanya sebagai model dahulu, bermartabat. “Ia penting untuk hanya menulis perkara-perkara itu,” katanya. “Anda tidak tahu apa yang boleh menjadi nyata.”

“Manifestasi adalah perkara besar bagi saya,” akurnya. “Saya berdiri dengan sangat teguh dalam kepercayaan meletakkan perkara-perkara ke dalam dunia. Secara tidak sedar, anda hanya bekerja ke arah mereka. Tiada apa pun terlalu besar.”

Walaupun Lipa tergelak dengan dirinya yang lebih muda mengisytiharkan rancangannya untuk menakluk dunia, sukar untuk menafikan kenaikannya yang luar biasa. Lipa dilahirkan di London pada 1995 kepada ibu bapa Kosovo-Albania Anesa dan Dukagjin Lipa, yang meninggalkan Pristina sebagai pelarian pada awal 1990-an. Apabila Lipa berusia 11 tahun, keluarganya berpindah semula ke Kosovo — beberapa tahun kemudian, Lipa akan meyakinkan ibu bapanya untuk membenarkannya kembali ke London untuk mengejar kerjaya dalam muzik.

Semasa menghadiri sekolah teater sebagai remaja, Lipa memuat naik liputan ke YouTube dan SoundCloud, mengendalikan pekerjaan restoran dan kelab malam, dan menandatangani dengan agensi pemodelan. Pada 2013, Lipa mendapat pekerjaan menyanyi pertamanya — versi Sister Sledge ‘s “Lost in Music” untuk iklan televisen X Factor — yang membawa kepada perjanjian penerbitan dengan TaP Music, dan kemudian, perjanjian rakaman dengan Warner Bros. (Pada musim gugur tahun lalu, Lipa membeli hak penerbitannya semula dan meninggalkan senarai artis TaP.)

Single sulung berkilau Lipa, “New Love,” dilancarkan pada 2015, dan dengan cepat diikuti oleh ritmik “Be the One.” Beliau melancarkan lagi single — “Hotter Than Hell” dan “Blow Your Mind (Mwah)” — ditambah kolaborasi dinamik dengan Sean Paul (“No Lie”) pada 2016. Menjelang musim panas 2017, Lipa akhirnya akan menunjukkan album studio sulungnya yang berjudul sendiri.

Berikutan kejayaan Dua Lipa, yang melayakkannya lima pencalonan di Anugerah Brit 2018 (beliau memenangi Artis Perempuan Solo British dan Artis Pecah Telur British), Lipa melancarkan album keduanya Future Nostalgia, satu pendekatan modenis terhadap genre 1970-an yang memenanginya Anugerah Album British Tahunan dan Album Pop Vokal Terbaik di Anugerah Grammy ke-63.

“Saya suka berada di set. Saya suka idea menjelmakan watak yang berbeza dan mempunyai tugasan. Saya juga suka apabila saya pergi ke sesi foto, dan saya boleh mengubah gaya saya sepenuhnya. Ia memberi saya seperti persona yang berbeza.”

Untuk menjadi bintang pop — atau sesiapa yang terkenal pada 2024 — memerlukan pelbagai. Selain daripada muzik dan “peranan bayi kecil,” seperti yang dipanggilnya, Lipa juga berkerja sambilan sebagai wartawan; Dua Lipa: At Your Service dinamakan salah satu Podcast Terbaik 2022 oleh Spotify dan menampilkan senarai tetamu selebriti dari pelbagai bidang, daripada kontemporari pop Billie Eilish kepada pakar hubungan Esther Perel. Sementara itu, Lipa melancarkan kelab buku dan buletin gaya hidup, Service95, pada awal 2022. (Beliau menyebut-nyebut sebagai kegemaran terbaru.)

Untuk menghormati akarnya, Lipa sama komited untuk mengubah bagaimana pangkalan peminat Baratnya mungkin menganggap negara-negara seperti Kosovo dan Albania. “Apabila orang memikirkan tentang Kosovo, saya tidak mahu mereka menjadi seperti, ‘Oh, Kosovo yang dilanda perang.’ Ada banyak lagi daripadanya,” katanya. “Kami menganjurkan festival di Pristina, saya dan bapa saya, yang berkisarkan mendapatkan orang dari seluruh dunia datang ke bawah dan melihat betapa berbezanya ia dengan apa yang mereka jangka — sama ada itu artis dari seluruh dunia, atau peminat yang datang untuk melihat artis yang mereka cintai dari negara jiran. Saya tahu apabila saya tinggal di Kosovo, tiada artis kegemaran saya datang ke sana. Ia adalah impian terbesar saya untuk dapat membawa itu kepada kanak-kanak di sana.”

“Rekod secara keseluruhannya lebih dewasa,” kongsi Lipa tentang kerja terbarunya, yang menampilkan single “Houdini,” “Training Season,” dan “Illusion.” Menghuraikan album itu sangat dipengaruhi oleh rockers Scotland 1980-an Primal Scream dan kolektif trip-hop Inggeris terkenal Massive Attack (penyimpangan yang dinyatakan dari Future Nostalgia yang berputar-putar cermin), beliau teruskan: “Saya tentu tidak orang yang sama apabila saya menulis album pertama saya. Saya telah berkembang dan belajar begitu banyak… mengambilnya seperti datang, tidak melihat apa-apa sebagai buruk atau sesuatu sebagai kegagalan. Bahawa dalam diri saya adalah optimisme yang radikal.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.