Ambika Mod and Leo Woodall in 'One Day'

(SeaPRwire) –   Banyak perkara berlaku dalam dua dekad pertama kedewasaan. Kita belajar untuk hidup sendiri dan membayar bil sendiri serta membina kerjaya kita. Kita mengelak atau terjebak dalam godaan, bertanggungjawab terutamanya kepada diri sendiri. Kita menandatangani sewa dan mungkin pada suatu hari nanti, menanggung hutang rumah. Bagi kebanyakan orang, cinta membawa kepada perkahwinan atau sekurang-kurangnya hidup bersama. Kita mengukur kepercayaan dan ideal kita terhadap pengalaman yang diperoleh dengan susah payah. Kita mempunyai anak atau, untuk sejuta sebab yang berbeza yang sah, tidak. Dengan izin, sebelum kita menginjak usia 40 tahun, kita akan membentuk jalan yang boleh dirasai baik sepanjang hayat kita.

Kedatangan umur kedua ini menjadi subjek One Day, sebuah dramakomedi menarik dan bijak Netflix yang akan ditayangkan pada 8 Februari. Siri ini juga merupakan kisah cinta dengan penghujung kontroversi, seperti jutaan pembaca novel karya atau penonton filem lakonan Anne Hathaway dan Jim Sturgess sudah pasti sedar. Tetapi perhatian penulis utama Nicole Taylor yang sabar terhadap perkembangan dua watak utama dari pelajar bermata terbuka kepada orang dewasa yang diperamah oleh kehidupan, jauh lebih daripada plot akan-mereka-atau-tidak, yang menentukan pengisahan ini yang indah. Walaupun anda tidak menyukai destinasi, perjalanan ini berharga diambil.

Merangkumi 19 tahun yang penuh peristiwa, kisah bermula beberapa jam selepas Dexter Mayhew (Leo Woodall dari ) dan Emma Morley (Ambika Mod, yang begitu hebat dalam ) tamat pengajian dari Universiti Edinburgh, pada 15 Julai 1988. Mereka begitu berbeza seperti dua bekas pelajar yang baru tamat pengajian dari sekolah yang sama. Dex adalah idola kampus, seorang lelaki London yang kaya dan tampan yang mengambil jurusan berpesta dan bersedia untuk setahun perjalanan. Emma pula bintang bidang pengajian Inggeris, seorang pelajar yang serius dari Leeds yang aktif dalam beberapa gerakan kiri. Dia mahu mengubah dunia; visi masa depan Dex hanya melibatkan kekayaan dan kemasyhuran. Walaupun mereka pernah melihat antara satu sama lain – Emma terutamanya pernah melihat Dex – mereka bertemu buat kali pertama dalam satu pesta besar selepas tamat pengajian dan berakhir di tempat Emma bersama-sama. Satu percubaan satu malam yang gagal berkembang menjadi persahabatan yang tidak diduga.

Dari situ, One Day meninjau pasangan ini pada setiap 15 Julai berikutnya, memenuhkan semua episod kecuali dua episod terakhir ke satu tempoh 24 jam. Kehidupan Dex dan Emma berbeza. Pada mulanya, Dex bersantai dengan ketampanan dan daya tarikannya, manakala Emma bekerja dalam pelbagai pekerjaan harian yang mengambil masa untuk kepentingan sebenarnya. Kemudian, Emma perlahan-lahan menemui jatinya, manakala Dex kucar kacir apabila dihadapkan dengan kesukaran hidup pertama dalam kehidupannya yang dahulu senang. Mereka mempunyai hubungan dengan orang lain tetapi tidak pernah menyelesaikan perasaan yang mereka miliki antara satu sama lain, yang muncul di pantai Yunani dan apartmen Paris. Mereka semakin jauh dan bersatu semula dan memberi inspirasi antara satu sama lain dan membuatkan antara satu sama lain marah. Kadang-kadang mereka bersama pada ulang tahun pertemuan pertama, kadang-kadang tidak.

Struktur ini boleh kelihatan sebagai gimik, dan dalam filem One Day – yang berlari dari satu 15 Julai ke yang seterusnya, mengorbankan pembangunan watak dalam tergesa-gesa untuk menandakan plot – ia memang kelihatan sedemikian. Tetapi siri ini menggunakan masa yang lebih longgar untuk menyelami kesukaran awal kedewasaan dan bagaimana ia membentuk individu Emma dan Dex. Walaupun begitu berbeza, dan sering bertengkar, sentiasa jelas mengapa pasangan yang bertentangan ini saling tarik menarik. Woodall memberikan Dex dengan petunjuk kelembutan. Mod pula, dalam peranan yang lebih sukar, memainkan Emma sebagai seorang intelek yang tidak kutu buku atau sombong, dan mampu bersenang-senang. Mereka mempunyai persahabatan ajaib dan mustahil yang meluaskan horizon dan menyatukan cara hidup yang bertentangan.

Penghujung, yang tidak begitu memenangi ketidaktepatannya dan lebih buruk lagi, menggambarkan satu watak terutamanya sebagai alat untuk pembangunan watak yang lain, masih menjadi masalah. (Satu binge Valentine yang santai ini bukanlah.) Tetapi semua yang membawa kepada penghujung, dari semua pertukaran yang cerdik hingga empati yang ditunjukkan bahkan kepada teman lelaki dan bekas teman wanita yang cemburu, menyeronokkan sehingga penghujung kurang mengurangkan pengalaman keseluruhannya daripada difikirkan. Runut bunyi, dipenuhi dengan lagu-lagu pop Britain dan lagu balada indie yang sepadan dengan tarikh setiap episod, merupakan suatu kenikmatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.