(SeaPRwire) –   Debusskan treksing anda, peminat: 2024 adalah tahun anda.

Selepas lebih daripada tiga tahun, drama Korea Netflix yang paling ditonton bukan dalam bahasa Inggeris sepanjang masa dijadual akan kembali dengan musim baru—bersama-sama dengan pelbagai drama Korea lain yang semakin menjadi fenomena global.

Tahun lepas adalah untuk drama Korea, terutamanya selepas Netflix menyajikan , siri terhad mengenai pembalasan dan keadilan yang menjadi salah satu rancangan bukan bahasa Inggeris paling popular di platform itu, dengan lebih daripada .

Kandungan Korea Selatan terus berjaya melampaui halangan bahasa, dengan drama-drama K mengekalkan daya tarikan mereka di Amerika Syarikat. Dan sejajar dengan strategi Netflix untuk , 2024 sudah menyajikan penawaran baharu yang boleh disaksikan secara berterusan. The Bequeathed, siri thriller ciptaan pemikiran di sebalik filem zombie 2016 Train to Busan, ditayangkan pada Januari, seperti juga romantik perubatan ceria namun berfikiran Doctor Slump.

Tetapi tahun baru sahaja bermula, dan masih banyak lagi tawaran lain dari Korea Selatan dalam paip—termasuk musim baru menarik untuk kegemaran penggemar yang mapan serta penayangan untuk siri asal.

Berikut adalah drama-drama K yang perlu ditunggu-tunggu di Netflix pada 2024:

A Killer Paradox

Diadaptasi daripada webtoon Kkomabi, A Killer Paradox menceritakan kisah seorang lelaki biasa Lee Tang (dibawakan oleh Choi Woo-shik dari Parasite dan Our Beloved Summer) yang tidak sengaja membunuh seseorang. Hanya sebaik Lee hendak menyerah diri, dia mendapati lelaki yang dibunuhnya ialah pembunuh bersiri. Ini mencetuskan perubahan 180 darjah dalam watak Lee, apabila dia memutuskan untuk melakukan lebih banyak pembunuhan, sementara dikejar oleh detektif polis yang gigih (dibawakan oleh Son Suk-ku). Siri ini dijadual akan tayang di Netflix pada 9 Februari.

The 8 Show

Netflix menghidupkan semula webtoon Naver sekali lagi, selepas kejayaan All of Us Are Dead dan Sweet Home. The 8 Show mengambil daripada Money Game dan Pie Game—webtoon ciptaan Bae Jin-soo—dan berkongsi semangat Squid Game. Lapan individu terperangkap dalam bangunan lapan tingkat, dan mereka boleh memenangi wang besar dengan mengambil bahagian dalam rancangan permainan berbahaya.

The 8 Show ialah projek siri Netflix pertama untuk pengarah Han Jae-rim, yang dikenali dengan filem-filem box office Korea Selatan seperti The Face Reader, The King, dan Emergency Declaration. Ia dijangka akan ditayangkan pada suku kedua 2024.

Sweet Home (Season 3)

Netflix 2024 K-dramas

Peminat bintang Song Kang boleh bersuka cita kerana musim ketiga siri monster ini dijadualkan untuk tayangan Netflix musim panas 2024. Musim pertama Sweet Home merupakan salah satu kegemaran global platform itu, menceritakan kisah Song’s Cha Hyun-su dan rakan Green Home yang terperangkap yang lain berurusan dengan kemusnahan yang mengancam untuk mengubah manusia kepada makhluk aneh. Musim kedua mengembara ke dunia yang lebih luas, menimbulkan soalan mengenai kemanusiaan makhluk berparas, walaupun pengkritik merasakan ia gagal untuk menyampaikan naratif setiap yang ketat seperti Musim 1, dengan Hyun-su kebanyakannya MIA. Tetapi musim ketiga menawarkan harapan, setidak-tidaknya dalam mengikuti pendedahan mengejutkan pada akhir musim kedua.

Gyeongseong Creature (Season 2)

Siri monster lain juga akan kembali pada 2024 selepas menerima tempahan dua musim yang jarang berlaku daripada stesen TV Korea Selatan. Gyeongseong Creature, yang ditayangkan pada akhir 2023, mengembalikan Park Seo-jun (The Marvels) dan Han So-hee (The World of the Married dan video muzik Jung Kook “Seven”). Musim baharu melompat ke hadapan masa dari 1945—semasa pendudukan Jepun di Korea—ke 2024. Park kini memainkan watak Ho-jae, seorang lelaki yang kelihatan sangat serupa dengan pemilik kedai pajakan 1945 yang dimainkannya dalam Musim 1, Jang Tae-sang. Han pula mengulangi watak sebagai Yoon Chae-ok, yang terselamat daripada peristiwa tujuh dekad lalu selepas parasit yang pernah mengubah ibunya menjadi makhluk berparas telah dipindahkan ke dalam tubuhnya.

Musim baharu dijadual akan tayang pada suku ketiga 2024.

Mr. Plankton

Pelakon Woo Do-hwan kelihatan di mana-mana di Netflix akhir-akhir ini—dia telah muncul dalam Bloodhounds, The King: Eternal Monarch, dan My Country: The New Age. Menjelang akhir tahun, Woo juga akan muncul dalam siri komedi romantik baharu Mr. Plankton, di mana beliau akan bekerjasama dengan Lee You-mi dari Squid Game—pelakon Asia pertama memenangi Anugerah Emmy untuk Pelakon Tetamu Cemerlang dalam Drama. Siri yang akan datang ini berputar di sekitar Hae-jo (Woo), seorang pelayar dalam kehidupan yang memulakan perjalanan untuk mencari bapanya yang lama hilang. Jae-mi (Lee), seorang pengantin wanita yang tidak gembira, meninggalkan perkahwinannya pada saat-saat akhir untuk menyertai Hae-jo dalam pencarian mereka.

The Trunk

Siri misteri ini diadaptasi daripada novel terkenal Korea dengan nama yang sama oleh penulis Kim Ryeo-ryeong. Di negara di mana perceraian telah menjadi , The Trunk mengkaji idea perkahwinan jangka pendek, perkhidmatan premium syarikat perkahwinan yang membenarkan pelanggan untuk berkahwin secara kontrak dengan pasangan baru dalam tempoh tetap. In-ji (dibawakan oleh Seo Hyun-jin dari Another Miss Oh) seorang pengatur perkahwinan yang bekerja untuk syarikat itu, dan Jeong-won (Gong Yoo dari Train to Busan), seorang penerbit muzik, mendapati diri mereka dalam perkahwinan sedemikian. Tetapi apabila kontrak hampir tamat, kehidupan pasangan itu mengambil jurusan yang tidak diduga apabila mereka menemui sebuah peti terapung di tasik.

Siri ini akan ditayangkan pada suku keempat tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Squid Game (Season 2)