(SeaPRwire) –   Negara kecil Dominica sedang membuat kawasan lautan terlindung pertama di dunia untuk salah satu haiwan terbesar di bumi: paus sperma yang terancam.

Hampir 300 batu persegi air laut biru di sebelah barat negara itu yang berfungsi sebagai kawasan menyusu dan makan yang penting akan ditetapkan sebagai kawasan perlindungan, kerajaan mengumumkan Isnin.

“Kami mahu memastikan haiwan yang hebat dan cerdas ini selamat daripada bahaya dan terus mengekalkan air kami dan iklim kami sihat,” kata Perdana Menteri Dominica Roosevelt Skerrit dalam kenyataan.

Ahli sains menyatakan kawasan perlindungan tidak sahaja akan melindungi haiwan-haiwan itu, tetapi ia juga akan membantu melawan perubahan iklim.

Paus sperma membuang tinja berhampiran permukaan kerana mereka menutup fungsi bukan penting apabila mereka menyelam ke kedalaman sehingga 10,000 kaki. Akibatnya, tinja kaya nutrien kekal di sepanjang permukaan laut dan mencipta kemeh plankton, yang menangkap karbon dioksida di atmosfera dan menyeret ke dasar laut apabila mereka mati. Dan paus sperma di Dominica dipercayai membuang tinja lebih banyak berbanding paus di tempat lain, kata Shane Gero, ahli biologi paus dan pengasas Projek Paus Sperma Dominica, program penyelidikan yang tertumpu kepada paus sperma di Caribbean timur.

Ia tidak jelas mengapa paus sperma kelihatan membuang tinja lebih banyak di Dominica. Gero berkata ia mungkin mereka makan dua kali ganda, atau mungkin ada sesuatu yang khusus tentang jenis sotong yang mereka makan.

“Dalam beberapa aspek, paus sperma berjuang bagi pihak kita,” kata Gero dalam temubual.

Kurang daripada 500 paus sperma dianggarkan hidup di perairan mengelilingi Dominica, sebahagian daripada populasi yang bergerak sepanjang rantai Lesser Antilles, berenang sejauh selatan seperti St. Vincent dan utara seperti Guadeloupe. Tidak seperti paus sperma di tempat lain di dunia, mereka yang berada di sekitar Caribbean timur tidak bepergian sangat jauh, kata Gero.

Beliau menyatakan bahawa paus sperma ialah masyarakat matrilini, dengan lelaki muda meninggalkan dan menukar lautan pada satu ketika dalam hidup mereka. Akibatnya, melindungi spesies itu adalah penting, terutamanya jika sedikit anak betina dilahirkan, katanya.

“Satu anak yang terjerat boleh bermakna akhir bagi sebuah keluarga,” katanya.

Paus sperma boleh menghasilkan seekor anak setiap lima hingga tujuh tahun.

Di perairan di sekitar Dominica dan di tempat lain, paus sperma telah terkena kapal, terjerat dalam alat tangkap ikan dan terjejas oleh aliran pertanian, menghadkan kelangsungan hidup mereka. Pada zaman pra-memburu paus, dianggarkan 2 juta paus sperma berkeliaran di perairan dalam Bumi sebelum mereka diburu untuk minyak yang digunakan untuk membakar lampu dan melembutkan mesin. Kini, kira-kira 800,000 ekor masih wujud, kata Gero.

Kerajaan Dominica berkata kawasan perlindungan itu akan membolehkan penangkapan ikan lestari dan menetapkan laluan kapal antarabangsa untuk mengelakkan lebih banyak kematian paus sperma, yang mempunyai otak terbesar di dunia dan boleh membesar sehingga 50 kaki.

Sebaik sahaja kawasan perlindungan itu dicipta, perdana menteri berkata pentadbirannya akan melantik seorang pegawai dan pemerhati untuk memastikan kawasan itu dihormati dan peraturan pelancongan paus dikuatkuasakan. Pelawat masih boleh berenang dengan paus sperma dan melihat mereka dari bot, tetapi dalam jumlah terhad.

Langkah itu dipuji oleh saintis dan pencinta alam termasuk Enric Sala, penjelajah National Geographic.

“Kerajaan Dominica menyedari bahawa paus sperma, yang mungkin wujud sebelum manusia, juga merupakan warganegara Dominica,” katanya. “Paus-paus ini akan menghabiskan kebanyakan tahun di luar pantai pulau itu. Jadi, mereka menjaga sebahagian daripada warganegara mereka dengan cara yang sedikit negara pernah lakukan sebelum ini.”

Dianggarkan 35 keluarga paus sperma menghabiskan kebanyakan masa mereka di perairan mengelilingi Dominica. Gero berkata beberapa mungkin lebih 60 tahun, dan mereka berkomunikasi melalui bunyi klik dalam vokalisasi dikenali sebagai kodas.

“Itu seperti bertanya, ‘Saya dari Dominica, anda?'” kata Gero. “Ia merupakan penanda simbolik.”

Gero dan pasukannya penyelidik juga telah menamakan paus individu. Satu dinamakan “Salji” kerana satu saintis sedang membaca buku karangan Margaret Atwood dengan watak bernama “Snowman”. Paus sperma yang lain dinamakan “Salad Buah” kerana seorang penyelidik sedang menikmati itu pada masa itu. Anak paus itu dinamakan “Soursop”, mengikut tema.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )