acne-creams-cancer

(SeaPRwire) –   Beberapa pakar kulit mengesyorkan supaya produk benzoyl peroxide seperti Proactiv dan Clearasil disimpan dalam peti sejuk untuk mengurangkan risiko karsinogen benzene.

American Acne & Rosacea Society pada Rabu lalu menyatakan bahawa menyimpan krim, gel dan cecair benzoyl peroxide dalam suhu peti sejuk boleh mengurangkan risiko pendedahan kepada benzene. “Benzoyl peroxide telah menjadi bahagian penting dalam rawatan banyak pesakit dengan jerawat dan juga beberapa penyakit kulit lain,” menurut kumpulan itu yang mempunyai kira-kira 6,000 ahli.

Makmal ujian Valisure telah memfailkan permohonan kepada Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada 5 Mac untuk meminta agensi itu menarik balik rawatan jerawat benzoyl peroxide selepas mendapati tahap benzene yang tinggi dalam produk-produk tersebut, menurut laporan Bloomberg News. Tahap benzene meningkat apabila produk-produk itu menjalani ujian kestabilan, termasuk krim benzoyl peroxide 2.5% Proactiv yang dihasilkan oleh Taro Pharmaceutical Industries Ltd., dan krim benzoyl peroxide 10% dari Clearasil oleh Reckitt Benckiser Group Plc.

Penemuan itu mengejutkan memandangkan benzoyl peroxide telah digunakan selama lima dekad, kata Presiden AARS James Del Rosso dalam kenyataan. Kumpulan itu berkata lebih banyak kajian diperlukan.

“Kami mahu pastikan sebarang panduan yang diberikan dan sebarang keputusan yang dibuat berdasarkan bukti saintifik yang kukuh sebanyak mungkin,” kata Del Rosso.

FDA telah menyatakan akan bekerja untuk mengesahkan ketepatan data yang dikemukakan oleh Valisure dalam permohonannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.