(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Boeing telah melanggar perjanjian penyelesaian yang membolehkan syarikat itu mengelak daripada didakwa jenayah selepas dua kemalangan pesawat 737 Max yang membawa maut.

Kini terletak kepada Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat untuk memutuskan sama ada akan mengemukakan tuduhan terhadap pembuat pesawat berikutan pemeriksaan yang semakin ketat terhadap keselamatan pesawatnya. Peguam akan memberitahu mahkamah bagaimana mereka bercadang untuk meneruskan selewat 7 Julai, kata Jabatan Kehakiman.

Boeing mencapai perjanjian $2.5 bilion dengan Jabatan Kehakiman pada Januari 2021 untuk mengelak didakwa atas satu tuduhan penipuan – mengelirukan pengawal selia yang meluluskan 737 Max. Boeing menyalahkan penipuan itu kepada dua pekerja yang berpangkat rendah.

Syarikat pembuatan itu kini dalam penyiasatan lanjut sejak panel pintu kabin terlepas daripada pesawat 737 Max semasa penerbangan ujian pada Januari. Syarikat itu kini dalam siasatan, dan FBI telah memberitahu penumpang penerbangan itu bahawa mereka sedang disiasat.

Boeing tidak segera menjawab permintaan komen.

Glenn Leon, ketua bahagian penipuan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, berkata dalam surat yang difailkan di mahkamah persekutuan Texas bahawa Boeing gagal membuat perubahan untuk mencegah daripada melanggar undang-undang anti-penipuan persekutuan – syarat perjanjian penyelesaian 2021.

Penentuan itu bermakna Boeing boleh didakwa “untuk sebarang pelanggaran jenayah persekutuan yang diketahui oleh Amerika Syarikat”, termasuk tuduhan penipuan yang syarikat itu harap dapat mengelak dengan perjanjian $2.5 bilion, kata Jabatan Kehakiman.

Walau bagaimanapun, belum jelas sama ada kerajaan akan mendakwa syarikat pembuatan itu.

“Kerajaan sedang menentukan bagaimana ia akan meneruskan perkara ini,” kata Jabatan Kehakiman dalam pengemukaan mahkamah. Peguam berkata mereka akan bertemu dengan keluarga mangsa kemalangan pada 31 Mei.

Paul Cassell, peguam yang mewakili keluarga penumpang yang terbunuh dalam kemalangan Max di Ethiopia, berkata ia merupakan “langkah positif pertama, dan bagi keluarga, sudah lama ditunggu.”

“Tetapi kami perlu melihat tindakan lanjut dari DOJ untuk mempertanggungjawabkan Boeing, dan merancang untuk menggunakan mesyuarat pada 31 Mei untuk menerangkan dengan lebih terperinci apa yang kami percayai akan menjadi penebusan yang memuaskan terhadap kelakuan jenayah Boeing yang berterusan,” kata Cassell.

Siasatan ke dalam kemalangan dan menunjuk kepada sistem kawalan penerbangan yang ditambah Boeing kepada Max tanpa memberitahu juruterbang atau syarikat penerbangan. Boeing merendahkan kepentingan sistem itu, kemudian tidak menyemak semula sehingga selepas kemalangan kedua.

Jabatan Kehakiman menyiasat Boeing dan . Selepas rundingan rahsia, kerajaan bersetuju untuk tidak mendakwa Boeing atas tuduhan menipu Amerika Syarikat dengan mengelirukan pengawal selia yang meluluskan pesawat itu.

Sebagai gantinya, syarikat itu membayar $2.5 bilion – denda $243.6 juta, tabung $500 juta untuk pampasan mangsa, dan hampir $1.8 bilion kepada syarikat penerbangan yang pesawat Max mereka dibatalkan.

Boeing menghadapi saman sivil, siasatan dan kerosakan besar terhadap perniagaannya sejak kemalangan di Indonesia dan Ethiopia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.