Seorang artis (R) dan pelajar memberi sentuhan akhir kepada lukisan Raja Charles III Britain untuk mengharapkannya pulih dengan cepat, di luar sebuah sekolah seni di Mumbai.

(SeaPRwire) –   Dengan hanya lebih dari setahun di bawah sabuknya sebagai raja Britain, beliau didiagnosis dengan jenis kanser yang tidak didedahkan. Berita itu diumumkan oleh Istana Buckingham pada Isnin dan menyebabkan limpahan nasional dan simpati kerana raja berusia 75 tahun itu memulakan rawatan di klinik London.

Istana mengatakan bahawa Raja akan menangguhkan tugas-tugas berhadapan awam semasa beliau menjalani rawatan kanser. “Sepanjang tempoh ini, Kemuliaan Baginda akan terus menjalankan urusan negara dan dokumen rasmi seperti biasa,” kata kenyataan itu.

Berita penyakit Raja—begitu awal dalam tempoh perkhidmatannya dan kehilangan baru-baru ini Ratu Elizabeth, raja pemerintah terlama UK—telah menimbulkan beberapa ketidakpastian tentang jalan ke hadapan. Raja naik takhta pada 8 September 2022, mengikuti kematian baginda. Pengkoronsiannya dan Permaisuri Camilla berikutnya berlangsung pada 6 Mei.

“Jika beliau tidak dapat berfungsi, terdapat empat Penasihat Negeri yang tersedia untuk menjalankan tugas-tugasnya,” komenator diraja Richard Fitzwilliams memberitahu TIME. Mereka adalah orang dewasa yang berusia lebih 21 tahun dari garis keturunan.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang bagaimana keluarga diraja akan terjejas oleh diagnosis Raja.

Apakah tugas-tugas diraja yang masih akan dijalankan oleh Raja Charles?

Raja Charles memilih untuk membuat diagnosisnya maklumat awam sebaik sahaja beliau memulakan rawatan dalam usaha untuk menghormati amal-amal kanser yang beliau menjadi penaung untuk ketika beliau masih Pangeran Wales.

“Dalam kapasiti ini, Kemuliaan Baginda kerap berbahasa secara terbuka menyokong pesakit kanser, mereka yang dicintai dan para pakar kesihatan yang hebat membantu merawat mereka,” kata jurucakap Istana Buckingham Isnin lalu.

Jurucakap itu juga menyatakan bahawa tiada butiran lanjut yang didedahkan pada peringkat ini, Raja sedang menerima “rawatan pakar” dan berharap untuk kembali kepada tugas-tugas penuhnya. Untuk sementara, raja akan mengatur semula atau menangguhkan semua tugas berhadapan awam, tetapi terus dengan tugas negara seperti mesyuarat biasa dengan Perdana Menteri UK, kini Rishi Sunak.

“Kemuliaan Baginda ingin memohon maaf kepada semua orang yang mungkin kecewa atau terjejas akibat daripada ini,” tambah jurucakap itu.

Apakah maksud diagnosis Raja Charles bagi kerabat diraja kanan?

Seperti mana-mana raja, Raja Charles boleh memanggil Penasihat Negeri untuk mengambil tempatnya apabila beliau tidak dapat menjalankan tugas diraja disebabkan sakit atau ketidakhadiran lain.

Biasanya terdapat empat penasihat dari garis keturunan yang berusia lebih 21 tahun. Penasihat tersebut ialah Permaisuri Camilla, pasangan Sovereign; William, Pangeran Wales; Prince Harry, Adipati Sussex; Prince Andrew, Adipati York; dan Puteri Beatrice.

Tetapi tahun lalu, Raja meminta suatu pindaan yang membenarkan adiknya, Anne, Puteri Kerajaan, dan adiknya, Pangeran Edward, Adipati Edinburgh, juga dibenarkan bertindak sebagai penasihat dan menjalankan tugas bagi pihaknya.

Harry tinggal di luar UK di Montecito, California, dan Prince Andrew tidak lagi menjalankan tugas diraja disebabkan tuduhan yang menghubungkannya dengan pesalah jenayah seks Jeffrey Epstein; oleh itu, lelaki-lelaki tersebut tidak mungkin menjalankan tugas sebagai penasihat.

Dipercayai William dan Kate akan mengambil tanggungjawab tambahan. Jurucakap Istana Buckingham juga mengesahkan bahawa Permaisuri Camilla akan terus dengan “program awam penuh”.

Apakah yang diharapkan daripada Pewaris Takhta Pangeran William?

Sebagai yang berikut dalam barisan takhta, William dijangka memainkan peranan paling profil tinggi dalam ketiadaan Raja.

William akan kembali kepada tugas selepas cuti seminggu; beliau menangguhkan beberapa tanggungjawab ketika Kate, Puteri Wales, menjalani rawatan bukan kanser.

Tetapi berita baru-baru ini telah melonjakkan William kembali ke tanggungjawab dipercepatkan. Pangeran akan mempunyai jadual penuh awal seawal Rabu, apabila beliau dijadualkan menjadi tuan rumah satu pelantikan menghormati warganegara yang telah berkhidmat kepada negara dan masyarakat.

Pada malam itu, beliau akan hadir ke majlis derma tahunan untuk London Air Ambulance di mana dijangka memberikan ucapan.

Monarki biasanya menganjurkan perkhidmatan di Westminster Abbey untuk Hari Komanwel pada 11 Mac. Kini tidak jelas sama ada William akan memimpin acara tersebut jika ia teruskan.

Apakah yang diharapkan daripada Prince Harry berikutan diagnosis Raja?

Dalam masa minit berita diagnosis Raja Charles diumumkan secara awam, Prince Harry, dan semua ahli keluarga Raja Charles yang berpangkalan di UK, telah diberitahu tentang keadaan kesihatan bapanya.

Harry dijangka tiba di UK pada Selasa, selepas sebelum ini dilihat di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles.

“Adalah wajar Harry melawatinya yang pasti akan membawa laporan perpaduan, memandangkan perselisihan dalam keluarga diraja adalah serius,” kata Fitzwilliams. Hubungan mereka semakin tegang sejak Harry dan Meghan Markle melangkah mundur dari tugas diraja pada 2020.

Harry membincangkan hubungannya dengan keluarga secara terperinci dalam memoir 2023nya Spare, yang dijangka diterbitkan menjelang akhir tahun.

Pada Mei, Harry hadir ke penobatannya bapa tetapi tidak menyertai keluarga di balkoni Istana Buckingham; ini merupakan penampilan awam terakhirnya bersama bapanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.