Congress TikTok

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Dewan telah meluluskan undang-undang pada hari Sabtu yang akan melarang TikTok di Amerika Syarikat jika syarikat pemilik platform media sosial berdasarkan China itu tidak menjual sahamnya dalam tempoh setahun, tetapi jangan harap aplikasi itu akan hilang dalam masa terdekat.

Keputusan oleh Ahli Kongres Republikan untuk memasukkan TikTok sebagai sebahagian daripada pakej bantuan asing yang lebih besar, satu keutamaan untuk Presiden Joe Biden dengan sokongan luas Kongres untuk Ukraine dan Israel, mempercepatkan larangan itu selepas versi awalnya tersekat di Senat. Satu undang-undang berdiri sendiri dengan batas jualan enam bulan diluluskan Dewan pada bulan Mac dengan undian meluas bipartisan kerana kedua-dua Demokrat dan Republikan menyuarakan kebimbangan keselamatan negara tentang syarikat pemilik aplikasi, syarikat teknologi China ByteDance Ltd.

Langkah yang dimodifikasi, diluluskan dengan undian 360-58, kini akan ke Senat selepas perbincangan yang menghasilkan kompromi.

Walaupun undang-undang itu menjadi undang-undang, syarikat itu masih mempunyai masa sehingga setahun untuk mencari pembeli dan kemungkinan besar akan mencuba mencabar undang-undang itu di mahkamah, dengan mendakwa ia akan menafikan hak-hak Pertama Amendemen jutaan pengguna aplikasinya.

Syarikat itu berlobi dengan kuat menentang undang-undang itu, dengan mendorong 170 juta pengguna AS aplikasi – kebanyakannya muda – untuk menghubungi Kongres dan menyuarakan bantahan. Tetapi keganasan dorongan itu membangkitkan kemarahan ahli-ahli Kongres di Capitol Hill, di mana terdapat kebimbangan meluas tentang ancaman China kepada AS dan di mana sedikit ahli menggunakan platform itu sendiri.

“Kami tidak akan berhenti berjuang dan menyokong anda,” kata CEO TikTok Shou Zi Chew dalam video yang dimuat naik ke platform bulan lepas dan diarahkan kepada pengguna aplikasi. “Kami akan terus berbuat segala yang kami boleh, termasuk menggunakan hak undang-undang kami, untuk melindungi platform hebat ini yang telah kita bina bersama anda.”

Laluan pantas undang-undang melalui Kongres luar biasa kerana ia menargetkan satu syarikat dan kerana Kongres mengambil pendekatan tangan longgar terhadap pengawalseliaan teknologi selama dekad. Ahli-ahli politik gagal bertindak walaupun usaha untuk melindungi kanak-kanak dalam talian, menjaga privasi pengguna dan menjadikan syarikat lebih bertanggungjawab terhadap kandungan yang dimuat naik di platform mereka, antara langkah-langkah lain.

Larangan TikTok mencerminkan kebimbangan meluas daripada ahli-ahli parlimen tentang China.

Ahli kedua-dua parti, bersama-sama dengan pegawai perisikan, bimbang bahawa pihak berkuasa China mungkin memaksa ByteDance menyerahkan data pengguna Amerika atau mengarahkan syarikat itu menindas atau meningkatkan kandungan TikTok yang menguntungkan kepentingannya. TikTok menafikan dakwaan bahawa ia boleh digunakan sebagai alat kerajaan China dan menyatakan bahawa ia tidak pernah berkongsi data pengguna AS dengan pihak berkuasa China.

Kerajaan AS tidak pernah secara terbuka menyediakan bukti yang menunjukkan TikTok berkongsi data pengguna dengan kerajaan China atau mengubahsuai algoritma popular aplikasi itu, yang mempengaruhi apa yang dilihat oleh orang Amerika.

Syarikat itu mempunyai sebab yang baik untuk berfikir cabaran undang-undang mungkin berjaya, setelah mencapai beberapa kejayaan dalam pertikaian undang-undang sebelumnya mengenai operasinya di AS.. Pada bulan November, seorang hakim persekutuan menghalang undang-undang Montana yang akan melarang penggunaan TikTok di seluruh negeri selepas syarikat dan lima pencipta kandungan yang menggunakan platform itu menggugurkan tindakan undang-undang atas dasar bahawa perintah itu melanggar hak bersuara bebas dan hak proses yang adil.

Pada tahun 2020, mahkamah persekutuan menghalang perintah eksekutif yang dikeluarkan oleh bekas Presiden Donald Trump untuk melarang TikTok selepas syarikat itu menggugurkan tindakan undang-undang atas dasar bahawa perintah itu melanggar hak bersuara bebas dan hak proses yang adil. Pentadbirannya telah menyusun perjanjian yang akan melihat syarikat AS Oracle dan Walmart mengambil saham besar dalam TikTok. Jualan itu tidak pernah terlaksana untuk beberapa sebab; salah satunya ialah China, yang mengenakan kawalan eksport yang lebih ketat terhadap pembekal teknologinya.

Puluhan negeri dan kerajaan persekutuan telah melaksanakan larangan TikTok pada peranti kerajaan. Larangan Texas telah dicabar tahun lepas oleh Institut Hak Pertama Amendemen Knight di Universiti Columbia, yang mendakwa dalam saman bahawa polisi itu menghalang kebebasan akademik kerana ia diperluaskan ke universiti awam. Pada bulan Disember, hakim persekutuan memutuskan menyokong negeri.

Pertubuhan seperti Persatuan Kebebasan Awam Amerika Syarikat telah menyokong aplikasi itu. “Kongres tidak boleh mengambil hak lebih 170 juta orang Amerika yang menggunakan TikTok untuk menyatakan diri, terlibat dalam advokasi politik dan mengakses maklumat dari seluruh dunia,” kata Jenna Leventoff, peguam kumpulan itu.

Sejak pertengahan Mac, TikTok telah menghabiskan AS$5 juta untuk iklan TV menentang undang-undang itu, menurut AdImpact, sebuah firma pelacakan iklan. Iklan-iklan itu telah menampilkan pelbagai pencipta kandungan, termasuk seorang biarawati, memuji kesan positif platform itu terhadap kehidupan mereka dan mendakwa larangan akan menginjak-injak Pertama Amendemen. Syarikat itu juga telah menggalakkan penggunanya untuk menghubungi Kongres, dan beberapa ahli politik telah menerima panggilan yang mengandungi kata-kata kesat.

“Adalah sayang bahawa Dewan Perwakilan Rakyat menggunakan alasan bantuan asing dan kemanusiaan penting untuk sekali lagi meloloskan undang-undang larangan yang akan menginjak hak bersuara bebas 170 juta orang Amerika, menghancurkan 7 juta perniagaan, dan menutup platform yang menyumbang AS$24 bilion kepada ekonomi AS setiap tahun,” kata Alex Haurek, jurucakap syarikat itu.

Nadya Okamoto, seorang pencipta kandungan yang mempunyai kira-kira 4 juta pengikut di TikTok, berkata dia telah berbincang dengan pencipta kandungan lain yang mengalami “banyak kemarahan dan kebimbangan” tentang undang-undang itu dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada kehidupan mereka. Wanita berusia 26 tahun itu, syarikatnya “Ogos” menjual produk haid dan dikenali untuk advokasinya mengenai penyahstigmaan haid, mendapat kebanyakan pendapatannya daripada TikTok.

“Ini akan memberi kesan nyata,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.