DHS Secretary Mayorkas Testifies Before House And Senate Hearings

(SeaPRwire) –   Ahli politik Republikan di Dewan Perwakilan Rakyat sedang mempersiapkan untuk menandatangani artikel pembicaraan terhadap Setiausaha Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas dan membawanya ke Senat seawal minggu ini. Ini akan menjadikan Mayorkas pegawai kabinet pertama yang secara rasmi dipecat dalam 150 tahun. Tetapi apa yang akan berlaku seterusnya jauh dari pasti.

Satu-satunya yang pasti ialah ia akan menjadi kacau. Demokrat menguasai Senat dan hampir pasti akan mengundi untuk membebaskan Mayorkas, dengan mendakwa bahawa artikel pembicaraan terhadap beliau sangat cacat dan berdasarkan kepada bantahan Republikan terhadap dasar imigresen Pentadbiran Biden—bukan kepada sebarang jenayah tinggi dan tidak senonoh yang dakwa.

Persoalannya ialah, berapa lama proses ini akan ditarik?

Kedua-dua pihak mempunyai alat prosedur yang boleh digunakan. Ketua Demokrat di Senat, Ketua Majoriti Chuck Schumer, melaporkan pada 9 April bahawa beliau fikir beliau mempunyai undian untuk segera menutup proses pembicaraan di Senat. “Kami akan cuba menyelesaikan isu ini secepat mungkin. Pembicaraan tidak seharusnya digunakan untuk menyelesaikan perbezaan dasar,” kata Schumer di luar dewan Senat.

Perlembagaan memberi “kuasa tunggal kepada Senat untuk mencuba semua pembicaraan” dan memerlukan dua pertiga Senator untuk mengutuk. Ini bermakna Dewan Perwakilan Rakyat telah diberi hak untuk menuduh dan Senat mempunyai hak untuk membebaskan atau mengutuk. Tetapi prosidur sebenar perbicaraan pembicaraan tidak disenaraikan dalam dokumen penubuhan dan sebaliknya telah ditetapkan sebahagian besarnya melalui precedent sejarah. Ini memberi Demokrat di Senat sedikit ruang gerak dalam menentukan apa yang berlaku sebaik sahaja mereka menerima artikel pembicaraan.

Senator Republikan Ted Cruz dari Texas dan Mike Lee dari Utah bimbang bahawa Schumer akan mengemukakan usul untuk menyimpan artikel pembicaraan dengan undian majoriti, tanpa perbicaraan Senat. Mereka menuntut Schumer untuk terus ke hadapan dengan perbicaraan Senat terhadap Mayorkas, menurut surat mereka pada 7 April. Demokrat “mahu mengelakkan perbincangan tidak selesa menjelang pilihan raya mengenai kegagalan terbesar Presiden Biden: serangan sempadan selatan AS,” menurut Cruz dan Lee.

Cruz dan Lee juga menunjukkan bahawa Republikan terus ke hadapan dengan perbicaraan apabila mereka berada dalam majoriti semasa pembicaraan pertama Donald Trump pada 2020 mengenai sama ada beliau menyalahgunakan kuasanya dengan menekan Ukraine untuk menyiasat pesaing politiknya Joe Biden. (Senator Republikan mengundi untuk membebaskan beliau—dan Trump dipecat dalam perbicaraan pembicaraan kedua mengenai peranannya dalam menggalakkan .) Kumpulan Republikan merancang untuk menangguhkan keupayaan Schumer untuk menutup proses pembicaraan dengan ucapan yang menuntut perbicaraan penuh dan memaksa undian yang memakan masa mengenai titik perintah.

Pakar undang-undang telah memberitahu TIME bahawa artikel pembicaraan terhadap Mayorkas sangat lemah, kekurangan bukti salah laku, dan tidak mencapai piawaian yang ditetapkan dalam Perlembagaan. Artikel pembicaraan mengatakan Mayorkas “dengan sengaja dan sistematik” enggan mematuhi undang-undang imigresen persekutuan semasa lonjakan penyeberangan sempadan beberapa bulan lalu dan mengatakan beliau menghalang siasatan Dewan Perwakilan Rakyat terhadap pengendalian sempadan beliau dan “melanggar amanah awam” dengan memberitahu Kongres bahawa sempadan Amerika Syarikat-Mexico selamat.

Sempadan berada di pusat pertengkaran pilihan raya. Bilangan penyeberangan sempadan haram meningkat beberapa tahun kebelakangan ini. Pentadbiran Biden telah meminta Republikan di Kongres untuk meluluskan lebih banyak pembiayaan untuk mengupah anggota Patrol Sempadan dan pegawai imigresen, tetapi Republikan enggan, dengan mengatakan bahawa mereka mahu Biden lebih ketat dengan sumber yang ada.

Usaha untuk memecat Mayorkas di Dewan Perwakilan Rakyat bermula sebelum akhirnya diluluskan pada Februari. Malah beberapa Ahli Republikan di Dewan Perwakilan Rakyat merasakan bahawa tindakan itu terlalu jauh. “Ia sangat tidak perlembagaan,” kata Ahli Republikan Tom McClintock dari California pada 15 November, semasa siaran Breitbart News Daily di SiriusXM. “Pembicaraan adalah kuasa yang sangat terhad untuk mengeluarkan pegawai untuk, katakanlah, pengkhianatan, rasuah, atau jenayah tinggi dan tidak senonoh lain,” kata McClintock.

Apabila Ahli Republikan Dewan Perwakilan Rakyat mengundi untuk memecat Mayorkas pada Februari, Biden mengatakan dalam kenyataan bahawa “sejarah tidak akan melihat Ahli Republikan Dewan Perwakilan Rakyat dengan baik untuk tindakan parti berat sebelah yang jelas yang menyasarkan pegawai awam yang mulia untuk bermain permainan politik kecil”—kenyataan yang Sekretaris Akhbar Putih Karine Jean-Pierre ulangi pada 9 April.

Sepanjang proses pembicaraan, Mayorkas menafikan sebarang salah laku. Selepas Dewan Perwakilan Rakyat mengundi untuk memecatnya, Mayorkas memberitahu TIME pada 17 Februari bahawa dakwaan pembicaraan adalah “dakwaan tanpa asas, tiada asas fakta, tiada asas undang-undang, dan saya teruskan kerja saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.