(SeaPRwire) –   (TALLAHASSEE, Fla.) — Perubahan iklim akan menjadi keutamaan yang lebih rendah di Florida dan secara besar akan hilang dari statut negeri yang ditandatangani Rabu oleh Gabenor Florida Ron DeSantis yang juga melarang turbin angin penjana kuasa di luar pantai atau berhampiran pantai yang panjang Florida.

Critics mengatakan tindakan yang menjadi undang-undang oleh bekas calon presiden Republikan itu mengabaikan realiti ancaman perubahan iklim di Florida, termasuk ramalan laut yang naik, haba melampau dan banjir serta ribut yang semakin teruk.

Ia akan berkuatkuasa 1 Julai dan juga akan meningkatkan pengembangan gas asli, mengurangkan peraturan paip gas di negeri ini dan meningkatkan perlindungan terhadap larangan peralatan gas seperti kompor, mengikut kenyataan media dari pejabat gabenor.

DeSantis, yang pada Januari dan kemudian menyokong saingan sengitnya , menyebut bahawa bahawa rang undang-undang itu merupakan pendekatan yang masuk akal kepada dasar tenaga.

“Kami memulihkan keseriusan dalam pendekatan kami terhadap tenaga dan menolak agenda para fanatik hijau radikal,” kata DeSantis dalam satu pos di platform media sosial X.

Florida sudah kira-kira 74% bergantung kepada gas asli untuk menjana kuasa elektrik, mengikut Jabatan Maklumat Tenaga Amerika Syarikat. Lawan rang undang-undang yang ditandatangani DeSantis mengatakan ia mengeluarkan perkataan “iklim” di sembilan tempat yang berbeza, memindahkan matlamat tenaga negeri jauh dari kecekapan dan pengurangan gas rumah hijau yang disalahkan untuk planet yang semakin panas.

“Tindakan sengaja ini bagi kognitif disonans adalah bukti bahawa gabenor dan Dewan Undangan Negeri tidak bertindak demi kebaikan rakyat Florida, sebaliknya untuk melindungi keuntungan industri bahan api fosil,” kata Yoca Arditi-Rocha, pengarah eksekutif bukan keuntungan Cleo Institute, yang menyokong pendidikan dan penglibatan perubahan iklim.

Undang-undang itu juga memansuhkan keperluan bahawa agensi kerajaan mengadakan persidangan dan mesyuarat di hotel yang disahkan oleh agensi alam sekitar negeri sebagai “lojmen hijau” dan bahawa agensi kerajaan Florida memandang kecekapan bahan api sebagai keutamaan tertinggi dalam membeli kenderaan baru. Ia juga mengakhiri keperluan bahawa agensi negeri Florida melihat senarai produk “ramah iklim” sebelum membuat pembelian.

Pada tahun 2008, satu rang undang-undang untuk menangani perubahan iklim dan mempromosikan tenaga boleh diperbaharui diluluskan sebulat suara di kedua-dua dewan perundangan dan ditandatangani menjadi undang-undang oleh Gabenor Charlie Crist ketika itu, ketika itu seorang Republikan. Gabenor sebelumnya Rick Scott, kini seorang Senator Republikan AS, mengambil langkah selepas mengambil pejabat gabenor pada 2011 untuk membatalkan sebahagian daripada langkah itu dan rang undang-undang terkini ini mengambilnya lebih jauh lagi.

Langkah yang ditandatangani DeSantis juga akan melancarkan kajian teknologi reaktor nuklear kecil, meluaskan penggunaan kenderaan berkuasa hidrogen dan meningkatkan keselamatan rangkaian elektrik, mengikut pejabat gabenor.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.