US-POLITICS-JUSTICE-BIDEN

(SeaPRwire) –   Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan Demokrat mengenai prestasi perdebatan Joe Biden pada hari Khamis, yang meningkatkan kebimbangan bahawa beliau tidak dapat mengalahkan Donald Trump pada bulan November.

Tetapi setakat ini sangat sedikit Demokrat terkemuka yang secara terbuka meminta Biden untuk melangkah tepi.

Salah seorang sekutu lama Biden, bekas Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi, berkata di MSNBC pada hari Selasa bahawa ia adalah “persoalan yang sah” untuk bertanya sama ada jeda Biden semasa perdebatan itu “adalah episod atau keadaan ini?” Tetapi dia tidak meminta Biden untuk menarik diri, dengan mengatakan bahawa orang ramai juga harus mempunyai kebimbangan mengenai kecerdasan mental Trump. Beliau berkata pendapat “bercampur-campur” tentang sama ada Biden layak menjalankan tugas itu, tetapi, katanya, “Saya percaya pada penilaiannya.”

Salah seorang sekutu Demokrat Biden yang paling penting, Ahli Kongres South Carolina James Clyburn, berkata di MSNBC pada hari Selasa bahawa beliau akan menyokong Naib Presiden Kamala Harris jika Biden melangkah tepi. Itu adalah kenyataan yang jelas untuk pengerusi bersama kempen Biden-Harris, tetapi ia mendapat perhatian tambahan dalam seminggu yang dipenuhi spekulasi mengenai sama ada Biden harus kekal dalam tiket.

Walaupun ia tidak mungkin, Biden daripada perlumbaan sebelum pilihan raya. Berikut adalah beberapa Demokrat terkemuka yang setakat ini secara terbuka meminta Biden untuk menarik diri.

Rep. Lloyd Doggett, Demokrat Texas

Lloyd Doggett June 5

Ahli Kongres Texas Lloyd Doggett adalah Demokrat pertama yang sedang berkhidmat di Kongres untuk meminta Biden melangkah tepi. Beliau berkata dalam satu kenyataan pada hari Selasa bahawa nombor undian Biden yang lemah dan prestasi perdebatan adalah sebahagian penting daripada keputusannya. “Presiden Biden terus ketinggalan jauh di belakang senator Demokrat di negeri-negeri utama dan dalam kebanyakan tinjauan pendapat, beliau telah ketinggalan di belakang Donald Trump,” kata Doggett dalam satu kenyataan.  “Saya berharap perdebatan itu akan memberikan sedikit momentum untuk mengubahnya. Ia tidak berlaku. Daripada memberi keyakinan kepada pengundi, Presiden gagal untuk mempertahankan banyak pencapaiannya dengan berkesan dan mendedahkan banyak pembohongan Trump.”

Dalam pengumumannya, Doggett merujuk kepada keputusan bekas Presiden Lyndon Johnson pada tahun 1968 untuk menarik diri daripada perlumbaan Presiden kerana perpecahan yang mendalam dalam parti Demokrat mengenai perang di Vietnam. “Saya mewakili jantung daerah kongres yang pernah diwakili oleh Lyndon Johnson,” kata Doggett. “Di bawah keadaan yang sangat berbeza, beliau membuat keputusan yang menyakitkan untuk menarik diri. Presiden Biden harus melakukan perkara yang sama.”

Tim Ryan, bekas Ahli Kongres Ohio dari tahun 2003 hingga 2023

Democrat Senate Candidate For Ohio Tim Ryan Election Night Event

Bekas ahli kongres Ohio Tim Ryan meminta Biden melangkah tepi apabila beliau menerbitkan artikel OpEd di Newsweek pada hari Selasa dengan mengatakan bahawa “sudah tiba masanya” untuk menjadikan Harris sebagai calon parti. “Kita perlu merobek plaster itu! Terlalu banyak yang dipertaruhkan,” tulis Ryan di X. Harris “telah berkembang menjadi tugasnya dengan ketara, dia akan memusnahkan Trump dalam perdebatan, menyerlahkan isu pilihan, memberi tenaga kepada asas kita, membawa kembali pengundi muda dan memberi kita perubahan generasi.”

Julian Castro, bekas Setiausaha Perumahan dalam pentadbiran Obama

Official White House Portraits Of Barack And Michelle Obama Unveiled

Julian Castro, bekas Setiausaha Perumahan dan Pembangunan Bandar dari tahun 2014 hingga 2017 semasa pentadbiran Obama, menulis pada 28 Jun: “Biden mempunyai bar yang sangat rendah untuk memasuki perdebatan dan gagal untuk membersihkan bar itu pun. Dia kelihatan tidak bersedia, hilang, dan tidak cukup kuat untuk menangkis Trump dengan berkesan, yang berbohong secara berterusan.” Pada hari Selasa, Castro berkata di bahawa “Demokrat lain akan mempunyai peluang yang lebih baik” untuk mengalahkan Trump.

Jason Lewis, Senator Negeri Massachusetts

A Marijuana Contingency Plan For The Legislature

Senator Negeri Massachusetts Jason Lewis membuat komen itu dalam satu pada 28 Jun di mana beliau membandingkan pencalonan Biden dengan kereta api yang bakal terhempas. “Pilihan kita ialah, anda tahu, melompat daripada kereta api itu,” kata Lewis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.