2024 James Beard Restaurant and Chef Awards

(SeaPRwire) –   Penduduk Black Chicago mungkin dapat melihat pampasan dalam masa terdekat, selepas Datuk Bandar bandar itu menandatangani satu perintah eksekutif pada hari Isnin yang bertujuan untuk menubuhkan sebuah pasukan petugas yang akan meneliti usaha besar-besaran itu. 

Pasukan Petugas Pengurusan Bersama Pampasan Black “akan menjalankan kajian dan pemeriksaan yang komprehensif terhadap semua dasar yang telah merugikan penduduk Black Chicago dari era perhambaan hingga ke hari ini,” dan kemudian akan menggubal cadangan untuk pampasan, kata pejabat Datuk Bandar Brandon Johnson dalam satu kenyataan. Johnson menandatangani perintah itu selepas $500,000 dalam bajet bandar 2024 diperuntukkan untuk mengkaji pampasan.

Datuk Bandar tersebut menyerlahkan pasukan petugas itu semasa majlis penaikan bendera Juneteenth yang meriah pada hari Isnin.

“Seperti banyak bandar di seluruh negara ini, Chicago masih menanggung parut perkauman sistematik dan ketidakadilan yang telah ditimpakan kepada masyarakat kita,” kata Johnson semasa majlis tersebut. “Ketiadaan pelaburan dalam masyarakat kita telah dilakukan secara sengaja. Dan sudah tentu, itulah sebabnya mengapa sudah tiba masanya untuk memberikan pampasan kepada penduduk Chicago, khususnya penduduk Black.”

Johnson berkata bahawa lebuh raya yang memotong melalui kawasan kejiranan yang didominasi oleh penduduk Black, keganasan senjata api, jurang kesihatan, dan kekurangan peluang pekerjaan hanyalah beberapa contoh kesan yang berkekalan akibat dasar perkauman yang telah ditimpakan kepada masyarakat Black di Chicago. Datuk Bandar tersebut kemudiannya memohon maaf bagi pihak bandar atas “kesalahan sejarah yang dilakukan terhadap penduduk Black di Chicago.”

Chicago menyertai beberapa bandar di seluruh AS yang telah meneroka program pampasan untuk menangani kesan perhambaan dan penceraian. Pada tahun 2019, Evanston menjadi bandar pertama di AS untuk melaksanakan program pampasan yang dibiayai kerajaan.

Hampir 30% penduduk Chicago adalah penduduk Black, menurut Banci Amerika Syarikat. Semasa Penghijrahan Besar – yang dianggap sebagai salah satu pergerakan penduduk terbesar dalam sejarah AS – kira-kira enam juta penduduk Black berpindah dari Selatan ke bandar-bandar utara, tengah dan barat, termasuk Chicago.

Johnson berkata bahawa meneruskan dengan pampasan akan membolehkan penduduk Chicago untuk “mula bergerak ke arah pembebasan sepenuhnya.” Beliau menambah bahawa pampasan akan memberi manfaat kepada “keseluruhan kawasan kejiranan di mana penduduk Black wujud” dengan mewujudkan peluang inklusif untuk masyarakat.

Sepanjang tiga bulan akan datang, Johnson akan bekerjasama dengan Majlis Bandar Raya Chicago – yang terdiri daripada Ahli Majlis Bandar Raya yang mewakili kawasan kejiranan yang didominasi oleh penduduk Black – untuk memikirkan bagaimana ahli-ahli pasukan petugas akan dipilih, menurut perintah eksekutif itu. Selepas mesyuarat pertamanya, pasukan petugas akan mempunyai masa setahun untuk menulis laporan yang akan merangkumi “siri cadangan yang akan berfungsi sebagai ubat dan pampasan yang sesuai untuk ketidakadilan masa lampau dan bahaya semasa,” serta mengenal pasti isu-isu yang mungkin memerlukan “tindakan reparatif,” seperti perumahan dan pemenjaraan besar-besaran.

“Pampasan akan menjadi pelaburan dalam kawasan kejiranan dan rakyat kita. Pampasan akan membuka pintu bagi kemakmuran untuk mengalir sepenuhnya melalui kawasan kejiranan yang telah tidak mendapat pelaburan selama beberapa dekad,” kata Johnson semasa majlis penaikan bendera Juneteenth. “Dan ketika kita bergelut dengan cabaran dan kemenangan yang sukar dicapai untuk sampai ke tahap ini, kita tidak boleh melupakan matlamat kita: Untuk memastikan bahawa pampasan menjadi kenyataan bagi penduduk Black di bandar ini.”

Dapatkan amaran mengenai berita utama yang paling terkini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.