The cover art for Megan Thee Stallions song Boa

(SeaPRwire) –   video muzik terbaru untuk “Boa” yang dilancarkan pada Jumaat, meninggalkan peminat anime dan permainan video bersuka cita dengan pelbagai rujukan yang dibuat oleh Hot Nerd sendiri.

Video ini bermula dengan tiga kawan duduk untuk bermain permainan video gaya 2D seakan Jumanji, sebelum mengetahui bahawa kematian mereka dalam permainan akan mensimulasikan nasib malang mereka dalam dunia sebenar. Kematian mereka, tentu saja, dilaksanakan oleh Megan, memakai kostum yang diilhamkan oleh watak One Piece dan Tekken sambil melayangkan pukulan dan tendangan kepada pemain seakan dia sebahagian daripada permainan beat’em up klasik yang popular pada tahun 90-an.

Konsep untuk video ini tidak mengejutkan. Penyanyi rap pemenang Grammy ini dikenali sebagai peminat anime, bahkan di Anugerah Anime Crunchyroll pada Mac 2024. Megan, juga dikenali sebagai Tina Snow, pernah berpakaian sebagai dan daripada JoJo’s Bizarre Adventure.

Peminat juga telah menyedari bahawa tajuk lagu, “Boa” selari dengan tema ularnya, dengan ular sering melambangkan sifat licik dan cerdik, tetapi dalam konteks era baru ini, juga boleh melambangkan pemulihan kerana cara makhluk itu menggugurkan kulitnya. Nama itu juga mengingatkan pada “Pemimpin Lanun” Boa Hancock, watak daripada siri anime One Piece, yang Megan berpakaian sebagai dalam kulit lagu tunggal dan video.

Berikut adalah senarai rujukan:

One Piece dan Mortal Kombat

Gaya rambut Meg dan tongkat ular sebagai senjatanya adalah merujuk kepada Boa Hancock daripada One Piece. Watak anime biasanya dilihat bersama Salome, ular putih besar berketul kulit, di sisinya. Pakaiannya bagaimanapun juga mungkin diilhamkan daripada Mileena daripada Mortal Kombat berdasarkan kasut dan pakaian.

Scott Pilgrim vs. The World

Video muzik mempunyai persamaan yang mencolok dengan siri grafik novel yang dijadikan filem Scott Pilgrim vs. The World, yang mengikuti watak utama Scott Pilgrim yang perlu melawan tujuh mantan kekasih yang jahat kekasihnya. Perlawanan Pilgrim dalam filem bersifat pahit, dramatik, dan penuh animasi dan cahaya yang berlebihan sama seperti Megan.

Gwen Stefani

Lagu ini juga mengandungi sampel daripada lagu Gwen Stefani 2004 “What You Waiting For?”. ‘tik-tok’ yang dinyanyikan Stefani dalam lagu asal boleh didengari di latar belakang lagu baru Megan.

Christie daripada Tekken

Meg juga kelihatan merujuk kepada Christie Monteiro daripada siri permainan video Tekken, memakai baju logam emas serupa dan seluar kulit dengan kasut, walaupun seluarnya bercorak ular. Corak itu mungkin untuk selari dengan tema ularnya, atau merujuk kepada Bryan Fury, juga daripada Tekken, menurut spekulasi peminat.

Dance Dance Revolution

Meg juga menambah nostalgia dengan bahagian video di set dengan papan Dance Dance Revolution, merujuk kepada permainan tarian klasik di arkad. Panah diletakkan di atas kotak berbentuk segi empat sisi berwarna neon cerah.

Space Channel 5

Ramai pengguna media sosial telah mengesan bahawa pakaian dan latar belakang Meg juga diilhamkan daripada Space Channel 5, dengan rambut merah jambu dan kuncup Meg menyerupai Ulala, yang melawan alien dengan gerak tari.

Meme Muka Squidward

Sesetengah pengguna merujuk kepada adegan ikonik di mana Meg duduk di muka Squidward sehingga mati secara harfiah serupa adegan popular di SpongeBob SquarePants.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.