US-POLITICS-JUSTICE-TRUMP

(SeaPRwire) –   Donald Trump selalu mempunyai cara untuk mengelak masalah. Siasatan oleh Penasihat Khas Robert Mueller mendapati Rusia membantu Trump mengalahkan Hillary Clinton, tetapi Trump terlepas daripada tuduhan jenayah kerana secara terbuka menggalakkan Rusia untuk berbuat demikian. Beliau telah digulingkan dua kali – sekali kerana didakwa menggunakan jawatan presiden untuk menekan Ukraine menyiasat pesaing politiknya Joe Biden, dan sekali lagi untuk sama ada beliau bertanggungjawab untuk mencuba menggulingkan kekalahannya dalam pilihan raya 2020 dan menyemarakkan rusuhan yang membawa maut. Senator Republikan membebaskannya pada kedua-dua masa. Beliau telah menghadapi saman sivil atas serangan ganas terhadap Januari 6, 2021 dan telah merayu keputusan $88.3 juta dalam penghakiman yang dianugerahkan kepada penulis E. Jean Carroll dalam dua keputusan fitnah terhadapnya.

Tetapi bermula Isnin ini, perkara akan berbeza untuk bekas Presiden itu. Buat pertama kalinya, Donald Trump akan berada dalam mahkamah jenayah.

Dengan pemilihan juri bermula di Manhattan minggu ini, Trump menghadapi 34 tuduhan jenayah kelas A atas didakwa menyembunyikan pembayaran wang senyap kepada pelakon filem dewasa Stormy Daniels beberapa minggu sebelum pilihan raya 2016. Setiap tuduhan membawa hukuman maksimum 4 tahun penjara, atau jumlah 136 tahun.

Keputusan jenayah terhadap Trump dalam kes wang senyap New York boleh mempunyai akibat politik sebenar bagi Trump apabila beliau bertanding untuk penggal kedua. (Walaupun Trump menghadapi tuduhan dalam dua siasatan persekutuan dan satu kes negeri lain, perbicaraan kes wang senyap New York adalah satu-satunya yang mungkin bermula – dan kembali keputusan – sebelum pilihan raya.) Kajian menunjukkan segmen pengundi Republikan akan berpaling daripada Trump jika beliau didapati bersalah, yang boleh menjadi penting di negeri-negeri pertikaman di mana kemenangan dalam pilihan raya 2020 diputuskan hanya dengan puluhan ribu undian. Di kalangan Republikan yang kini merancang untuk mengundi Trump, 13% berkata bahawa pengakuan bersalah akan mengubah fikiran mereka dan menyebabkan mereka tidak mengundi untuknya pada November, menurut kajian Reuters/Ipsos yang dijalankan pada awal April. Hampir suku daripada Republikan dalam kajian itu berkata mereka tidak akan mengundi untuk Trump jika beliau berada di dalam penjara pada masa pilihan raya.

Ini menunjukkan risiko politik sebenar bagi Trump apabila perbicaraannya di New York bermula. “Dalam pilihan raya yang akan sangat rapat seperti ini, bahkan bilangan kehilangan sokongan yang sangat kecil penting,” kata Chris Jackson, naib presiden kanan dan ketua kajian pendapat di Ipsos. “Kaji selidik secara keseluruhannya mencadangkan bahawa perbicaraan-perbicaraan ini merupakan faktor risiko bagi bekas Presiden.”

Kajian itu juga mendapati kebanyakan pengundi Amerika tidak mempercayai usaha Trump untuk meminimumkan tuduhan yang dihadapinya sebagai tidak berasas dan dipolitikkan. Majoriti pengundi Amerika menganggap semua tuduhan terhadap Trump “agak serius” atau “sangat” serius, mendapati kajian itu. Kajian itu mendapati bahawa 64% pengundi menganggap tuduhan wang senyap serius.

Perbicaraan ini mewakili ujian luar biasa dan tanpa sebelumnya terhadap sistem undang-undang dan politik Amerika. Sebelum ini, tiada bekas Presiden pernah menghadapi tuduhan jenayah. Jika Trump didapati bersalah – walaupun beliau berada di belakang barisan besi – tiada yang menghalang beliau daripada terus menjalankan kempen untuk Presiden, walaupun ia hampir pasti akan mencetuskan cabaran undang-undang yang signifikan.

Kes Alvin Bragg, Peguam Daerah Manhattan, memberi tumpuan kepada usaha Trump untuk menyembunyikan skandal seks beberapa minggu sebelum pilihan raya 2016. Isunya adalah 34 kes rekod perniagaan palsu yang Bragg mendakwa telah dipalsukan untuk menyembunyikan pembayaran kepada Daniels supaya dia terus diam tentang pertemuan seks terdahulu. Bragg membesarkan tuduhan itu kepada jenayah daripada kesalahan ringan kerana beliau cuba membuktikan bahawa penyertaan palsu itu dilakukan untuk menyembunyikan jenayah pilihan raya persekutuan.

Bahagian utama kes itu “bukan wang untuk seks,” kata Bragg dalam temubual bersama WNYC New York Public Radio pada Disember. “Kami akan mengatakan ia berkaitan dengan bersekongkol untuk merosakkan pilihan raya presiden dan kemudian berbohong dalam rekod perniagaan New York untuk menutupinya,” katanya.

Trump menafikan pernah berhubungan sulit dengan Daniels, dan mengaku tidak bersalah terhadap palsu rekod perniagaan. Beliau menggambarkan kes wang senyap New York sebagai “Buruan Penyihir” dan pasukan peguam Daerah Manhattan sebagai “Pengganas dan Monsters Kiri Radikal.”

Trump dan strategis Republikan mengekalkan kes New York dan lain-lain terhadapnya membantu beliau dengan pengundi yang berkongsi rasa tidak puas hati. Pengundi sokongan Trump “akan hanya menolak ini sebagai buruan penyihir parti yang direka oleh Demokrat untuk mendapatkan calon presiden Republikan,” kata strategis Republikan Whit Ayres. Tatsnya perbicaraan wang senyap Manhattan – yang tidak menyentuh kelakuan inti semasa presiden – bermula sebelum kes lain terhadapnya adalah “hadiah” kepada Trump, kata Ayres. “Ia akan membenarkannya membuat kes yang akan menjadi meyakinkan bukan sahaja kepada Republikan MAGA tetapi kepada Republikan lebih lembut dan bebas – bahawa semuanya adalah rancangan,” katanya.

Apabila pemilihan juri dan perbicaraan bermula, kehadiran Trump di mahkamah boleh memberinya lebih masa di hadapan kamera dan lebih peluang untuk menggambarkan Bragg, yang dipilih untuk jawatan pada 2021, sebagai pendakwa yang dipolitikkan. Beliau berulang kali menggunakan pertuduhan terhadapnya untuk meningkatkan rayuan untuk derma politik. Kempennya mengutip $7 juta dalam tiga hari selepas dituduh di New York.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.