South Korean actor Jeon Jong-seo walks along the red carpet for the 28th Busan International Film Festival (BIFF)

(SeaPRwire) –   Dua selebriti di Korea Selatan telah melihat kerjaya mereka dilanda ketidaktentuan minggu ini berikutan dakwaan buli sekolah masa lalu – gelombang terbaru dalam gerakan bertahun lamanya untuk cuba menangani masalah keganasan sekolah yang berterusan dan menghukum bekas pelaku buli secara retrospektif yang telah menguasai “Hallyu-wood” dan negara.

Jeon Jong-seo, pelakon wanita berusia 29 tahun yang mencapai kemasyhuran antarabangsa pada 2018 kerana membintangi filem kritis yang diacungi jemputan Burning (dan baru-baru ini setelah melempar bola pertama pada perlawanan pemanasan Liga Besbol Utama Amerika Syarikat di Seoul), telah dikaitkan dengan tuduhan daripada mereka yang mendakwa menjadi bekas rakan sekolahnya bahawa beliau pernah terlibat dalam pergaduhan sekolah, mencuri uniform orang lain, dan mengumpat pelajar lain lebih daripada satu dekad lalu.

Agensi Jeon menafikan dakwaan tersebut dengan jelas dalam kenyataan Khamis, menambah bahawa berita itu telah menyebabkan “kesan mental yang serius” kepada Jeon dan mereka yang berdekatan dengannya.

Tuduhan buli serupa mula menyebar mengenai pelakon lain, Song Ha-yoon berusia 37 tahun, awal minggu ini. Walaupun awalnya menafikan dakwaan buli, yang termasuk , agensi Song mengakui Selasa bahawa beliau pernah dibuang dari sekolah tingginya kerana “keganasan sekolah”.

Tuduhan buli dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah melibatkan lebih daripada satu dozen orang terkenal di Korea Selatan – dari penghibur kepada politikus kepada atlet.

Tahun lalu, An Woo-jin, salah seorang pemain bola tampar teratas negara itu, telah dilarang mewakili Korea Selatan dalam kejohanan antarabangsa selepas dakwaan muncul bahawa beliau pernah menyerang rakan sepasukannya ketika sekolah tinggi. Beliau juga secara de facto dilarang daripada Sukan Olimpik dan Sukan Asia di tengah-tengah penggantungan oleh Persatuan Bola Tampar dan Besbol Korea.

Pada 2021, adik-beradik dan pemain bola tampar terkenal Lee Jae-yeong dan Lee Da-yeong telah dibuang dari pasukan kebangsaan dan kelab mereka kerana dakwaan buli sekolah; beberapa bulan kemudian, mereka mengambil kerjaya sukan mereka ke kelab bola tampar di .

Dan pelakon popular Ji Soo hampir dilenyapkan sepenuhnya dari industri hiburan pada 2021 kerana tuduhan online bahawa beliau terlibat dalam buli semasa di sekolah menengah dan tinggi – termasuk menyerang fizikal, dan bahkan menganiaya secara seksual, rakan sekolahnya. Ji Soo mengundurkan diri berikutan tuduhan buli, walaupun beliau mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang menyebarkan tuduhan penderaan seksual, yang beliau nafi.

Walaupun tokoh awam yang tidak dituduh terlibat secara langsung dalam buli, mereka juga dikenakan hukuman. Tahun lalu, pelantikan Jung Soon-shin sebagai ketua Pejabat Siasatan Kebangsaan telah ditolak oleh Presiden Yoon Suk-yeol selepas laporan muncul bahawa Jung pernah membela anak lelakinya apabila anak itu dituduh menghina rakan sekelas sekolah tingginya.

Buli, atau keganasan sekolah (Hakpok dalam bahasa Korea), yang Yoon telah berjanji untuk memerangi, telah menjadi pusat perbincangan awam di Korea Selatan, di mana laporan tindakan sedemikian telah meningkat secara mendadak dalam dekad kebelakangan ini. Satu kajian pelajar universiti pada 2023 menunjukkan bahawa 54% responden yang pernah mengalami keganasan sekolah pernah memikirkan untuk membunuh diri.

Walaupun pihak berkuasa telah mengambil tindakan terhadap pelajar buli masa kini dan , persoalan mengenai bagaimana dan sama ada orang dewasa boleh diambil tindakan undang-undang atas kesalahan masa kanak-kanak mereka telah membawa kepada desakan untuk mangsa keganasan sekolah masa lalu tetapi untuk membuat pengakuan awam.

Satu gelombang menamakan dan mempermalukan bekas pelajar buli semakin diperkukuhkan oleh siri drama pembalasan popular Netflix 2022, The Glory, yang mengandungi adegan . (Selepas satu kenyataan tanpa nama menuduh beliau sebagai pelajar buli mencetuskan kemarahan awam yang meluas, pengarah The Glory, Ahn Gil-ho, mengaku terlibat dalam menyerang fizikal pelajar lain ketika di sekolah tinggi; pelakon Kim Hieora juga dikaitkan dengan tuduhan serupa, yang beliau nafi, walaupun beliau mengaku sebagai orang yang berdiam diri ketika berlaku buli semasa di sekolah menengah.)

Orang ramai umumnya memegang sikap tidak memaafkan terhadap bekas pelajar buli yang dituduh: menurut satu kajian 2023 orang Korea Selatan, 58% berkata bahawa selebriti yang dituduh seharusnya menangguhkan penampilan awam sehingga tuduhan disahkan, manakala 24% berkata bahawa selebriti yang dituduh seharusnya “menghentikan semua penampilan serta-merta.”

Pakar psikologi telah menyatakan buli disebabkan oleh budaya kolektivisme Korea Selatan, tekanan rakan sebaya, dan . Tetapi reaksi balas yang kuat terhadap bekas pelajar buli yang didakwa – sama ada disahkan atau tidak – juga telah mencetuskan kebimbangan, dengan beberapa pekerja sosial memberi amaran bahawa tuntutan membalas dendam boleh menyerupai bentuk buli dan membandingkan skrutin awam yang ketat dengan .

“Idea merosakkan kerjaya seorang pelajar buli tidak dianggap problematik,” kata Jihoon Kim, ahli kriminologi di Universiti Alabama kepada , “kerana mereka dianggap layak menerimanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.