(SeaPRwire) –   COVID-19 menjadi punca kematian kedua terbesar di seluruh dunia setahun selepas ia diisytiharkan sebagai pandemik, menurut yang diterbitkan dalam Lancet.

Walaupun penyakit jantung kekal sebagai pembunuh utama, COVID “mengubah secara radikal” lima punca utama kematian buat kali pertama dalam 30 tahun, menggantikan strok, menurut penerbitan tersebut. Pada tahun 2021, 94 daripada setiap 100,000 orang meninggal dunia akibat COVID, berdasarkan umur yang diseragamkan.

Sejak 1990, jangka hayat global meningkat sebanyak 6.2 tahun, terutamanya disebabkan oleh pengurangan kematian akibat cirit-birit dan jangkitan pernafasan yang lebih rendah serta hasil yang lebih baik untuk pesakit yang mengalami strok atau penyakit jantung iskemik.

“Kajian kami membentangkan gambaran yang bernuansa tentang kesihatan dunia,” kata Liane Ong, pengarang bersama kajian dan saintis penyelidik utama di Institute for Health Metrics and Evaluation. “Sebelah pihak, kami melihat pencapaian negara yang besar dalam mencegah kematian akibat cirit-birit dan strok. Sementara itu, kami melihat betapa banyak pandemik COVID-19 telah membuat kami undur ke belakang.”

Dari 2019 hingga 2021, kemajuan telah dibuat dalam mencegah kematian untuk kebanyakan punca kematian utama yang lain kecuali penyakit Alzheimer dan demensia lain serta malaria.

ini dipercayai sebagai yang pertama yang membandingkan kematian akibat COVID dengan kematian akibat punca lain. Ia menjejaki 288 punca kematian di 204 negara dan wilayah dan 811 lokasi subnasional.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.